Klumme
Læsetid: 3 min.

Den Røde Vinskole: Kunne en vin tage en flot uniform på, så gjorde cabernet sauvignon det

Ugens vin er en maskulin type. Rank og struktureret. Den er et universalt synonym for tidløs og klassisk vin. Ugens vinskole byder på Cabernet sauvignon og eleven Merete Pryds Helle fremlægger overfor læreren sit forhold til rødvin
Ugens vin er en maskulin type. Rank og struktureret. Den er et universalt synonym for tidløs og klassisk vin. Ugens vinskole byder på Cabernet sauvignon og eleven Merete Pryds Helle fremlægger overfor læreren sit forhold til rødvin

Sofie Holm Larsen

Moderne Tider
31. august 2019

Du er en god venstreorienteret. Du kan akademisere over Trump, Brexit og formandsopgøret i Venstre. Men du ved intet om den rødvin, du bæller, mens du vender hele verdenssituationen. Det skal der laves om på nu. Den Røde Vinskole gennemgår henover efteråret de 13 vigtigste blå druer.

Sommelier Nana Wad guider henover efteråret venstrefløjen gennem de 13 vigtigste rødvinsdruer – og vi begynder med Cabernet sauvignon.

Ugens lektion: Cabernet sauvignon

Ham her kender de fleste. Cabernet sauvignon er en maskulin type og et universalt synonym for tidløs og klassisk vin.

Dens arnested er det fornemme Bordeaux i det sydvestlige Frankrig, hvor den har lavet adstadig rødvin til generation efter generation af cigarrygende herrer og mandlige akademikere. Druen har en tyk skal, og i skallen sidder både farvestof og tannin – det, vi populært kalder garvesyre. Man plejer at sige, at den har duft og smag af cigaræske, men da de færreste har spist en cigaræske, vil jeg hellere pointere dens umiskendelige duft og smag af solbær.

Det er en drue, der i den grad kan skabe struktur i vin, og kunne en vin tage en flot uniform på, så gjorde cabernet sauvignon det. Den er klassisk fransk, men betragtes som international, da den er plantet over hele verden – ikke mindst i USA og Chile.

Cabernet sauvignons personlighed og smag er gennemført uden slinger i valsen. Måske er det derfor, at den er forbrugervenlig, hvad enten den kommer i skikkelse af stor, dyr og tæt slotsvin fra Pauillac eller som en straight kom og drik mig-version fra Chile. God cabernet sauvignon kan dufte og smage af eukalyptus eller tandpasta, og går fint til mad med mynte i og er næsten altid et hit til oksekød, uanset hvorfra i verden den kommer.

Ugens lektie: Prøv en chilensk Cabernet Sauvignon Reserva fra Veramonte 2017 til omkring 100 kroner. Den er ikke fransk, men den sidder lige i skabet. Du vil smage en vin, der er velproportioneret og struktureret som et smukt skib. Læg mærke til den tydelige smag af solbær og strejfet af egetræsfad.

Ugens elev: Merete Pryds Helle

Hver uge fremlægger en elev sit forhold til vin. Ugens elev er forfatter Merete Pryds HelleHver uge bedømmes eleven af vinlæreren Joachim Sperling, som er cand.polit., vinentusiast og højreorienteret socialdemokrat.

Eleven: »Jeg går forholdsvis meget op i rødvin. Jeg er ikke ekspert, men jeg ved, når en vin er god. Jeg drikker ikke rødvin specielt ofte, men til gengæld drikker jeg rigtig god rødvin, når jeg gør. I den dyre ende Chambertin, i den billige ende er Morellino di Scansano fra Fattoria Le Pupille eller vine fra Poggio Le Volpi for eksempel i min smag.«

»Da jeg drikker ganske lidt og forholdsvis sjældent, har jeg intet imod at betale meget. Jeg vil som regel vælge et af de dyreste glas på kortet. Vin skal være en oplevelse. Der er intet andet, der ligner; det er mødet mellem jord, sol og blod.«

Lærerens dom: »Merete Pryds Helle strør om sig med dyr Bourgogne og insidervine fra Italien, og det kan jeg godt lide. Men med alderen har jeg selv fået det svært med alt for tung vin som Chambertin og de fleste toscanske – jeg er til Beaujoulais (navnlig Morgon fra Marcel LaPierre) og de helt spinkle Jura-vine lavet på Poulsard. Men hatten af for Merete – vi skal jo nærmest tilbage til Klaus Rifbjerg for at finde danske finlitterater med hang til så dyr vin. De fleste danske forfattere har kun råd til øl.«

Ugens grand cru-tip: Lad være med at tage et lille sip, når du skal smage på vin. Tag i stedet en stor slurk, så du får vinen rundt i alle hjørner af mundhulen, så de op til 10.000 smagsløg rammes.

Serie

Den røde vinskole

Du er en god venstreorienteret. Du kan akademisere over Trump, Brexit og formandsopgøret i Venstre. Men du ved intet om den rødvin, du bæller, mens du vender hele verdenssituationen. Det skal der laves om på nu. God rødvin er for alle, og det er ikke et borgerligt skråplan at kunne ane noter af solbær, læder og stald. Den Røde Vinskole gennemgår henover efteråret de 13 vigtigste blå druer.

Læs med – og husk at drikke dine lektier!

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Jørgen Wind-Willassen

"Ugens vin er en maskulin type. Rank og struktureret. Den er et universalt synonym for tidløs og klassisk vin"
Hold da op for en gang vrøvl.
Mage til selvfed snik snak skal man da lede længe efter.
Prøv lige at vende skråen:
Ugens vin er lidt halv feminin. Slap og rodet. Provinsiel i udtrykket og lidt af en døgnflue i smagen.
Hvordan lyder det ?
Ups den går vist ikke.

Søren Kristensen

Opdagede en Valpolicella Ripasso Le Arche, til en halvtredser i Føtex forleden. Det var selvfølgelig en fejl. Købte yderligere to flasker den følgende dag, men så gik den heller ikke længere. På tredjedagen var prisen korrigeret til 150 kr. for to. Det vigtigste vinråd må være at slå til når tilbuddet er der - og det kommer altså ikke an på druen, men på smagen.

Jeg undrer mig over manglende på sammenhæng. Første og anden uge importeres der vin fra USA og Chile, mens man endelig i tredje bliver opsagt på målgruppen og bliver i Rhone for bæredygtigheden skyld. Det ville klæde at gøre det hele vejen igennem serien. Vi skal gerne kunne stå på mål for vores forbrug.