Læsetid: 17 min.

Det syriske oprør begyndte med ord

Den syriske borgerkrig var også en eksplosion af ideer og håb – og i sidste ende desillusion. Den slags brydninger, der kommer vigtig litteratur ud af. Information gennemgår fire centrale værker i den syriske borgerkrigslitteratur
Uden forestillinger om et andet samfund er forandring umulig. Kunsten er et vigtigt element i at skabe nye forestillinger. Og netop den syriske revolutionslitteratur er rig på eksempler.

Uden forestillinger om et andet samfund er forandring umulig. Kunsten er et vigtigt element i at skabe nye forestillinger. Og netop den syriske revolutionslitteratur er rig på eksempler.

Javier Manzano

10. august 2019

Den lille lejlighed var fyldt med rastløshed. Våben, sure sokker og unge mænd, der flød på sofaer, snakkede i telefoner eller vandrede hvileløst rundt, mens de ligesom jeg selv ventede på et afgørende telefonopkald, der ville sende dem et par kilometer væk, på den anden side af grænsehegnet fra den tyrkiske grænseby og ind i den syriske borgerkrig, de unge mænd var der for at kæmpe i, jeg selv var der for at skrive om den.

En af dem var en lidt lav, blid ung mand med bløde træk og dun på kinderne. I dagene med frugtesløs venten sad han på sofaen midt i lejligheden og fortalte om hjembyen Zabadani i et andet hjørne af Syrien, i bjergene tæt op af den libanesiske grænse og nær hovedstaden Damaskus.

En by, der havde været et af de tidlige centre for den civile opstand mod Bashar al-Assads styre, og som i de dage blev systematisk pulveriseret af artilleri.

Han fortalte om sin familie, der var en prægnant familie i byen, en familie af akademikere og lærde, men også en familie, som altid havde været dissidenter i opposition til det siddende styre.

 

Få de bedste historier, indblik i idedebatter og opdag ting,
du ikke vidste, du var interesseret i.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu