Læsetid: 5 min.

Her er syv ting, vi kan lære af undersøgelsen af 1.417 drab i Danmark

Retsmediciner Asser Hedegård Thomsen har læst 1417 obduktionsrapporter og givet os ny indsigt i drabssager gennem et kvart århundrede. Vi har samlet nogle af væsentligste tal
Retsmediciner Asser Hedegård Thomsen har kortlagt 1.417 danske mord begået mellem 1992 og 2016.

Retsmediciner Asser Hedegård Thomsen har kortlagt 1.417 danske mord begået mellem 1992 og 2016.

Jesse Jacob

24. august 2019

For første gang siden 1970 er præcise data på drabsofre i Danmark blevet kortlagt. Retsmediciner Asser Hedegård Thomsen fra Institut for Retsmedicin ved Aarhus Universitet har gennemlæst 1.417 obduktionsrapporter og offentliggør i en ph.d. unik viden om, hvem der blev dræbt hvordan, hvor og hvornår fra 1992 til 2016.

Her er syv centrale pointer fra undersøgelsen.

1. Der er færre drab i Danmark

Drab er så sjældne, at selv små ændringer, kan ligne store udsving, så derfor kan man ikke udlede noget om et fald eller en stigning fra år til år. Men historien om drab i Danmark de seneste 25 år, er historien om et fald. Ikke i en lige nedadgående linje, men i en zig-zaggende bevægelse. I andre europæiske lande ser man den samme tendens. Hvad skyldes det?

Der er ikke en enkeltstående forklaring. Et bud kunne være, at kriminaliteten generelt har været dalende i såvel Europa som i Danmark inden for stort set alle former for alvorlig kriminalitet: vold, tyveri og narko.

 

Få de bedste historier, indblik i idedebatter og opdag ting,
du ikke vidste, du var interesseret i.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Johnny Christiansen
Johnny Christiansen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu