Læserbrev
Læsetid: 2 min.

Brevkassen: Hvad gør jeg med Raket-Madsens autograf?

Hver weekend besvarer Brevkassen to spørgsmål med to svar til hver. Her er et dilemma omkring, hvorvidt en mangeårig raketentusiast kan tillade sig at beholde en signeret plakat af Peter Madsen.
Hver weekend besvarer Brevkassen to spørgsmål med to svar til hver. Her er et dilemma omkring, hvorvidt en mangeårig raketentusiast kan tillade sig at beholde en signeret plakat af Peter Madsen.

Mia Mottelson

Moderne Tider
7. september 2019

Jeg er en mand sidst i 30’erne, som i en årrække har fulgt raketbyggerne Peter Madsen og Kristian von Bengtson. Som naturvidenskabsinteresseret har det været ret fantastisk at følge deres forsøg på at opsende verdens første rumraket bygget af amatører.

Jeg var engang til åbent hus ude på deres værksted, hvor jeg gik rundt mellem rumkapsler, som havde store buler efter styrt, hjemmesyede faldskærme og en eksploderet raketmotor, og ved den lejlighed købte jeg en plakat med tegninger til raketten Tycho Deep Space II.

Forleden fandt jeg plakaten i kælderen, og den er signeret af Peter Madsen. Spørgsmålet er, om jeg kan beholde den? Jeg synes egentlig stadig, at projektet er fantastisk, men Peter Madsen er som bekendt efterfølgende dømt for drab.

Svar I:

Jeg googlede lige ’Tycho Deep Space II’, og op kom en fed, techwise plakat, som jeg gætter på, må være den, du er i besiddelse af. Tillykke med den!

Det, Peter Madsen udrettede som raketbygger, behøver du ikke lægge afstand til, uanset hans forbrydelse. De to ting er udrettet af samme mand, men de har hver sin iboende værdi. For mig at se er denne sag ikke væsensforskellig fra spørgsmålet om, hvorvidt det er legitimt at gå i operaen og nyde Wagners ’Ringen’, selv om manden var glødende antisemit.

Der er masser af genier, der har udrettet noget stort for menneskeheden, og som samtidig har været dumme svin. Det skal ikke forhindre os som samfund i at nyde godt af det gode, de udrettede.

Så stå du stolt ved din fascination af raketprojektet og din plakat, hiv den op fra kælderen. Men lad for alt i verden være med at sælge den for at få penge for Madsens autograf.

— Gry Inger Reiter

Svar II:

Nix. Det dur sgu ikke. Der er en grund til, at politiet sendte Raket-Madsens ubåd til destruktion, og det er med den samme begrundelse, at du skal destruere din plakat.

Sagen er slut.

Du skal lave din egen ’kosterberigtigelse’, som det hedder, når politiet rydder op i beviserne efter en retssag, og skille dig af med plakaten. Ikke for at markere noget som helst rituelt, men fordi den plakat har haft sin tid, og den tid er nu slut.

— Bo Elkjær

Serie

Brevkassen

Hver weekend besvarer Brevkassen to spørgsmål med to svar til hver. Det kan være alt fra personlige dilemmaer som kærester, der vil være sæddonorer, til etiske overvejelser om, hvorvidt man bør sælge sine Danske Bank-aktier efter hvidvaskskandalen.

Hvis Brevkassen ikke får nok spørgsmål, låner redaktionen andre menneskers dilemmaer og skriver dem om til spørgsmål.

Skriv – gerne anonymt – til: brevkassen@information.dk

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Selvfølgelig kan du beholde den. Sælg den om mange år og tjen penge på ham. Hitlers arvegods er flere millioner værd, til trods for at han er en afdød diktator. Du behøver ikke kigge på den hver dag, men man er da for dum, hvis man skiller sig af med samlerobjekter uden at lukrere på dem. Du risikerer bare at en anden får samme idé, hvis du giver den væk, så hellere selv lave mønt på den. Der er ingen der dør af at du bliver rigere på ligegyldige genstande. Du kan allerhøjst forarge andre, men selve din handling er harmløs, så længe du ikke selv deltager i kultdyrkelsen af ham.

Alene tanken om, at jeg var i besiddelse af en genstand, der skabte forbindelse mellem mig og en person, der ikke alene har begået en forbrydelse, men en forbrydelse af den allermest væmmelige og afskyelige karakter, ville gøre, at jeg ville føle mig syg og dårlig tilpas.

Skulle jeg være i besiddelse af en genstand, som skabte en forbindelse mellem mig og en menneskeslagter ville jeg destruere den omgående.

Birte Pedersen, Nette Skov og Herdis Weins anbefalede denne kommentar

Har denne autograf gjort noget galt kan du spørge dig selv om.

Tom Finkel

En hvilken som helst har kun det budskab og den værdi, et menneske eller flere mennesker lægger i den.

Hvilket budskab og hvilken værdi ligger i denne autograf?

Det er et navn på et stykke papir. Hvorfor ligger du et budskab deri?

Når folk beder om autografer er det i et øjebliks beundring. Det betyder ikke “alt hvad du gør i fremtiden støtter jeg”.

Fint, Tom Finkel. Og dette øjebliks beundring må være grundigt forbi efter menneskeslagteriet, og må være erstattet af dyb afsky for personens handlinger.

Når et menneske så begår en afskyelig handling skal alle de ting som det menneske nogensinde har rørt ved eller skabt så brændes på bålet? Eller gælder det kun autografer?

Kiggede lige igen: Læseren spurgte, om han KAN beholde den - naturligvis KAN han. Spørgsmålet virker lidt, som om læseren vil lægge ansvaret og begrundelsen for sin beslutning uden for sig selv og i andres hænder.

Men det er umuligt. Det er et personligt spørgsmål om, hvad den enkelte vægter højest og om en person og hans værk kan adskilles fra hinanden.

Nu er jeg hverken autografsamler eller interesseret i raketter. Derfor har jeg prøvet at forestille mig, at kunstneren bag et Swatch-ur, jeg har gemt i næsten 30 år (en slags særudgave) pludseligt blev kendt for at have myrdret og parteret og forsænket et menneske, og hvad det ville bevirke i forhold til den lille skat jeg har liggende.

Ja, uret er så smukt, og ja, jeg elsker hans kunst generelt. Men nej, jeg ville ikke ønske at have det liggende, da forbindelsen er skabt til en kapitalforbrydelse, begået af den person, hvis kunst jeg elskede. Jeg ville holde mig fjernt fra alt, der har med vedkommende at gøre og smide genstanden ud.

Men hvis læseren har en anden tilgang til personen bag autografen, hvis han kan mønstre nogen form for tilgivelse, kærlighed, forståelse, undskyldning, eller hvad det måtte være, kan det jo være, han kan komme til (fortsat) at holde af genstanden.

Jeg er ikke autografjæger, men er derimod blevet fascineret af denne Madsen og hans raket, som jeg har set i nogle børneudsendelser via Ramasjang, hvor han interviewes i en store nørd udsendelse såvidt jeg husker. Jeg har bogen om Raketmadsen, der udkom næsten samtidig med forbrydelsen. Da jeg er imod bogbrænding, vil bogen indgå i min bogsamling også fremover. Den vil ikke fylde alverden i forhold til Desmond Tutu, Nelson Mandela, Dostojevskijs samlede værker, Astrid Lindgren og HC Andersen, men den vil stå der, selvom jeg har mistet min naive fascinering af den mand, der kunne regne så svære ting ud, bygge sig en ubåd, der fungerede, og turde have store planer om danske rumprojekter.