Læserbrev
Læsetid: 2 min.

Brevkassen: Skal jeg holde op med at løbe?

Løberen
Løberen

Mia Mottelson

Moderne Tider
28. september 2019

Jeg har løbet siden teenageårene og altid holdt af det. Det giver mig en frihed, jeg ikke finder andre steder, og efter en lang løbetur kommer belønningen i form af stimulerende stoffer til hjernen, så jeg næsten er blevet afhængig af det.

Men efter to fibersprængninger i lægmusklen må jeg sande, at jeg ikke er helt ung længere – jeg er omkring de 50. Jeg kan godt leve med, at jeg ikke løber, som da jeg var 20. Der er meget prust og støn nu, og jeg må se misundeligt på de unge, der overhaler mig.

Jeg har besluttet at holde helt, hvis jeg får en fibersprængning nummer tre. Men angsten alene har gjort, at jeg ikke længere kommer ud at løbe. Skal jeg erkende, at det er slut, og at jeg ikke har alderen mere. Og så nøjes med kedelige gåture i skoven i stedet? Eller skal jeg vove forsøget og træne mig op igen med risiko for nok en fibersprængning? (Forkortet af red.).

Svar I:

Selvfølgelig skal du ikke afholde dig fra at gøre noget, du elsker, af frygt for, at det går galt. Så det korte svar er: Løb!

Jeg er inkarneret løber og nærmer mig i luntetrav også 50 år. Gennem årene har jeg været skadet flere gange, og eftersom miseren ofte opstår samme sted, (irritation i venstre knæ) har jeg indset, at jeg ikke er ung og urørlig længere. Med alderen må man dels genoptræne med professionel assistance, når skaderne melder sig, og dels forebygge nye ved at motionere mere klogt og blandt andet varme godt op.

Jeg har faktisk været skadet siden maj. Det er frustrerende og vemodigt, men jeg har ikke opgivet at komme i gang. I stedet har jeg svømmet for at holde mig i form, genoptræner mit sårbare knæ med hjælp fra en fysioterapeut og regner med at begynde i det små igen om en måneds tid. Så derfor: Indret dig på din alder, forebyg nye skader, snør løbeskoene – og LØB!

— Line Vaaben

Svar II:

Hvad angår det rent fysiologiske, vil jeg anbefale dig at konsultere en fysioterapeut i stedet for sådan nogle overintellektualiserende kropsanalfabeter som os. (Umiddelbart tror jeg dog ikke, du skal bekymre dig om et par fibersprængninger. Det ville være værre med knæene eller de øvrige led).

Men hvad angår metaplanet i dit spørgsmål, er du kommet til rette sted. Du slås tydeligvis med at blive ældre, og at det nu ligefrem er begyndt at gå ned ad bakke. Jeg tror ikke på, at du har affundet dig med ikke at løbe som en 20-årig, som du ellers skriver, og så vil du hellere bare opgive løb helt som en slags forsvarsmekanisme.

Svaret er nok snarere, at du bliver nødt til at skrue ned for intensiteten i din træning, så der ikke er så meget prust og støn, men så det bliver ved med at være dejligt. Sæt dig nye mål, og stop helt med at sammenligne dine tider med dit 20-årige selv. Så er der også mindre risiko for en fiber.

— Emil Rottbøll

Serie

Brevkassen

Hver weekend besvarer Brevkassen to spørgsmål med to svar til hver. Det kan være alt fra personlige dilemmaer som kærester, der vil være sæddonorer, til etiske overvejelser om, hvorvidt man bør sælge sine Danske Bank-aktier efter hvidvaskskandalen.

Hvis Brevkassen ikke får nok spørgsmål, låner redaktionen andre menneskers dilemmaer og skriver dem om til spørgsmål.

Skriv – gerne anonymt – til: brevkassen@information.dk

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her