Læsetid: 2 min.

Brevkassen: Hvordan kan jeg hjælpe min fattige veninde?

Hver weekend besvarer Brevkassen to spørgsmål med to svar til hver. Her er det ’Veninden, 58’, der er i tvivl, om hun har overskredet sin venindes grænser – i et forsøg på hjælpe
Hver weekend besvarer Brevkassen to spørgsmål med to svar til hver. Her er det ’Veninden, 58’, der er i tvivl, om hun har overskredet sin venindes grænser – i et forsøg på hjælpe

Mia Mottelson

21. september 2019

Jeg har en ven, som er eksistentielt ramt af dårlig økonomi. Hun takker nej til flere og flere sociale aktiviteter. Dels koster de penge, og dels fodrer de hendes mindreværd: »Jeg kender jo ikke til de ting, I taler om ... jeg kan da ikke bidrage med noget ...« osv.

Forleden sagde jeg til hende, at det smerter mig at se en kær ven kue sig selv på den måde. Derfor ville jeg gerne have, at når vi er sammen, er hun min ’gæst’: Går vi i biffen, på udstilling, ud at høre musik eller på café, så betaler jeg. Jeg har også delt mit password til mine aviser og streamingtjenester med hende, så hun får andet end gratisaviser etc.

Men det var, som om det skræmte hende, så hun trækker sig endnu mere ind i sig selv. Jeg synes, det er svært at spørge, men har jeg overskredet en grænse og ydmyget i stedet for at hjælpe? Det kan godt være, at fattigdommen er strukturel, men mellem venner er den vel også konkret? (Forkortet af red.)

 

Få de bedste historier, indblik i idedebatter og opdag ting,
du ikke vidste, du var interesseret i.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Britta Hansen
  • Lise Lotte Rahbek
  • Steffen Gliese
  • Eva Schwanenflügel
  • David Zennaro
Britta Hansen, Lise Lotte Rahbek, Steffen Gliese, Eva Schwanenflügel og David Zennaro anbefalede denne artikel

Kommentarer

Danny Hedegaard

En måde skabe mere ligevægt på i situationen, kunne jo være, at der hvor der er lidt mere væsentlige omkostninger forbundet med det sociale samvær, der betaler den som nu en gang har rigeligt råd til det.

Mens den som modsat, ikke har råd til selv at betale, kan invitere på hjemme musik eller filmaften, med kaffe og hjemmebag, eller købt hos bageren.

Hvis man har de ledige timer, på de rigtige dage og tidspunkter, er der også både billig dage, fri entre og gratis omvisninger, som muligheder for meget små penge.
Det kræver bare at man undersøger mulighederne grundigt, og plotter det i kalenderen, så kan de samme oplevelser ofte fås for små penge.

Og der er jo intet til hindring for at man tager kaffen hjemme, eller spiser sammen hjemme efterfølgende, i stedet for at gå på cafe afslutningsvis.

Hjemme smurt smørrebrød, eller købt i Kvickly, og nydt hjemme kan også være lige så godt som, hvis man spiser samme på en restaurant, men bare meget billigere.

På den måde bidrager begge efter evner, uden at den der har mindst råd, konstant skal gå med en følelse af, at skylde ens mere velpolstrede ven eller veninde noget.

Venlig hilsen
Danny Hedegaard

Lise Lotte Rahbek

Giv mulighed for at hun kan give etellerandet tilbage, som du kan bruge. En særlig snack hun er god til, strikkede sokker, aflægger af planter.. etellerandet.
Men det skal naturligvis være bytte af oprigtighed. Der er ikke noget mere ydmygende end at blive ynket.

Randi Christiansen, Britta Hansen, Christel Gruner-Olesen, Søren Fosberg, Brian W. Andersen, David Zennaro, Danny Hedegaard, Poul Erik Pedersen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Rosa Maluna Dahl

Storsindet af brevkassebestyrerne når de undlader at lade et ord falde om, at de, eller i det mindste deres kolleger, helt direkte er med til at bidrage til venindens underhold...