Baggrund
Læsetid: 7 min.

Guide til Champions League: Ingen udsigt til overraskelser

Tirsdag den 17. september indledes gruppespillet i verdens største fodboldklubturnering, Champions League. Information giver dig overblikket over grupperne og giver et bud på, hvem der går videre, og hvilke spillere du skal holde særligt øje med
Det bliver i høj grad en bekræftelse af de rige og og de store, når de otte puljekampe kommer i gang om ti dage, vurderer Informations Bo Kampmann Walther.

Det bliver i høj grad en bekræftelse af de rige og og de store, når de otte puljekampe kommer i gang om ti dage, vurderer Informations Bo Kampmann Walther.

Ritzau

Moderne Tider
7. september 2019

Gruppe A

Real Madrid, Paris-Saint Germain, Galatasaray, Club Brugge

Real Madrid og PSG har problemer for tiden. Real har ikke længere målmaskinen Cristiano Ronaldo, og koryfæer som Paul Pogba og Neymar kom ikke på trods af massive rygter til klubben alligevel. Gareth Bale, evigt udskældt og tilsidesat af Zinedine Zidane, blev ikke solgt.

Skæbnens ironi vil, at netop Bale har vist forrygende form i La Liga, og han kan sammen med Karim Benzema og nyindkøbte Eden Hazard gøre forskellen i turneringen, som kongeklubben for længst har gjort til deres egen.

PSG er et åbent spørgsmål: Formår Edinson Cavani og Kylian Mbappé at blive deres skader kvit? Og hvad med Neymar? Vil brasilianeren være alt for mærket af sensommerens turbulens og et hjemmepublikum, der er vrede på ham? Træner Thomas Tuchel har en klar opgave fra bosserne i Qatar: Den franske hovedstadsklub skal vinde Champions League. Real og PSG er to hold, der har kniven for struben.

Club Brugge, tidligere storhold, nu i den tungere ende, har hentet tidligere Liverpool-målmand, den belgiske landsholdsspiller Simon Mignolet, og kan nok lige knibe sig ind foran Galatasaray (som ellers larmer en del på den frygtede hjemmebane i Istanbul) på tredjepladsen.

De går videre: Paris Saint-Germain (1), Real Madrid (2).

Hold øje med: Eden Hazard. Netop kåret til Europa Leagues bedste spiller. Forrygende i området mellem kant, offensiv midtbane og målfelt. God til at drible, omstille spillet og først og fremmest en unik fodboldhjerne.

Gruppe B

Bayern München, Olympiacos, Tottenham Hotspur, Røde Stjerne Beograd

Tottenham tabte til Liverpool i Champions League-finalen sidste år, og mange især britiske kommentatorer tvivler på, at The Spurs kan gentage succesen. Til gengæld har de formået at holde fast på Christian Eriksen, holdets kreative anker.

Maurice Pochettino burde dog kunne knibe sig ind på en andenplads i puljen lige efter Bayern München, som ganske vist har sagt farvel til spillere som Arjen Robben og Franck Ribéry, men til gengæld fået Philippe Coutinho, Ivan Perisic og Benjamin Pavard.

Røde Stjerne slog overraskende Liverpool sidste år og klarer sig sikkert igennem på en tredjeplads.

De går videre: Bayern München (1), Tottenham (2).

Hold øje med: Robert Lewandowski. Snu og kynisk måltyv. Den 31-årige polak er blevet hængende i Bayern, og klubben har hårdt brug for ham. Han kan score ud af ingenting og kommer med en kæmpe rutine.

Gruppe C

Atalanta, Shakhtar Donetsk, Dinamo Zagreb, Manchester City

Det er tredje gang i træk, at City trækker Shakhtar som modstander i gruppespillet. Sidste gang lød målscoren dog på 9-0 i Citys favør, og med en stjernebesætning på alle pladser skal der mere end et mirakel til at vippe de engelske mestre af førstepladsen.

Atalanta debuterer i den fornemme turnering og har imponeret under træneren Gian Piero Gasperini og kan sagtens overraske og drille.

Shakhtar er efterhånden et rutineret UEFA-mandskab, som er stort set uden konkurrence i hjemlandet Ukraine, men afgangen af træner Paulo Fonseca til Roma har skabt en del forvirring på de indre linjer. Alligevel klarer de sig igennem på rutinen.

De går videre: Manchester City (1), Shakhtar Donetsk (2).

Hold øje med: Kevin De Bruyne. Når belgieren ikke er skadet, er han muligvis verdens bedste på sin plads – et udefinerbart sted imellem 8’er og 10’er. Usigeligt sikker i pasningsspillet og et fabelagtigt drive og overblik. En nydelse at se på.

Gruppe D

Bayer 04 Leverkusen, Atlético Madrid, Lokomotiv Moskva, Juventus

Der er ondt blod i gruppe D. Juventus slog Atlético ud af ottendedelsfinalerne sidste år, hvor et 0-2-nederlag blev efterfulgt af en 3-0-sejr på et hattrick af Ronaldo. Til gengæld blev Den Gamle Dame slået af Ajax i kvartfinalerne, og Fiat-holdets erklærede drøm om at vinde pokalen med de store ører blev atter engang slukket.

Det er sandsynligvis Ronaldos sidste chance, og med tilgangen af spillere som Matthijs de Ligt, Aaron Ramsey og Adrien Rabiot ser Juve både komplet og spændende ud.

Atlético har mistet megastjernen Antoine Griezmann til Barcelona, men kommer til turneringen med bundsolide sejre i La Liga og en meget omtalt 7-3-afklapsning til Real Madrid i præsæsonen.

’Lillebroren fra Madrid’, Atlético, spiller med både kløgt og råstyrke og bliver 1’er i puljen.

Leverkusen klarer sig igennem på en tredjeplads.

De går videre: Atlético Madrid (1), Juventus (2).

Hold øje med: Matthijs de Ligt. Her taler vi ungdom, der vil frem over stepperne. Den 20-årige forsvarsspiller, netop købt af Juventus, agerer med en ro og fysisk komposition som en 30-årig. Fik sit gennembrud med Ajax i sidste sæson, og der er skyhøje forventninger til ham.

Gruppe E

FC Salzburg, KRC Genk, Liverpool, SSC Napoli

I de senere år har Napoli spillet noget af det mest seværdige, flydende angrebsfodbold i Europa, og det bliver interessant at følge dem mod Liverpool, sidste års Champions League-mester, som bare er vokset og vokset i nyere tid. Carlo Ancelotti fik ikke de forstærkninger af truppen, han havde håbet på (blandt andet James Rodríguez fra Real Madrid), men købet af Kostas Manolas fra Roma har føjet tiltrængt stabilitet til forsvarskæden.

Liverpool kan bryste sig af Europas måske allerbedste angrebstrio – Roberto Firmino, Sadio Mané og Mo Salah – og er kendt for deres ekstremt effektive genpres over hele banen. Jürgen Klopps mandskab er en klar 1’er i gruppe E.

Napoli kryber lige akkurat ind på andenpladsen, hvis de vel at mærke formår at få et godt resultat på udebane mod Salzburg. Og det kan godt blive svært.

De går videre: Liverpool (1), Napoli (2).

Hold øje med: Mohamed Salah. Kongen af Merseyside. Den egyptiske farao. Salah scorer mål fra alle vinkler, med fødder, hoved, bryst, hvad som helst. Tit er han sidste skinneben på en ripost, og så kan han krølle bolden op i måltaget som ingen anden.

Gruppe F

Borussia Dortmund, FC Barcelona, Internazionale, SK Slavia Prag

Milano-klubben Inter ankommer til Champions League bevæbnet til tænderne og med en klar menu: De skal være Italiens spidskandidat til guldet. Køb af Romelu Lukaku og veteranen Diego Godín, der kom til klubben fra Atlético, er en fjer i hatten på den nye træner, Antonio Conte, som i den grad formår at spille både kynisk og taktisk.

Barcelona er ganske vist svækket af en ringe start på den hjemlige liga, og rygterne går på, at hele balladen omkring Neymar har skabt splittelse internt. Men catalanerne bliver alligevel vinder af gruppe F – den måske stærkeste af alle i år.

Dortmund var for år tilbage klubben, der lancerede et nyt paradigme i professionel fodbold: Alle mand presser, offensiver sættes i gang i flere bølger, og man skal kunne omstille lynhurtigt til kompakt defensiv. Den tyske storklub er drillepinden i gruppe F, og soliditeten er kun vokset med den tilbagevendende Mats Hummels.

De går videre: FC Barcelona (1), Internazionale (2).

Hold øje med: Romelu Lukaku. Da Lukaku ankom til inter fra Manchester United, vejede han angiveligt tæt på 100 kilo. Men nu er den frygtløse, bomstærke boksspiller fra Belgien blevet trimmet om bugen, og med sin fysik (han er næsten intimiderende at kigge på) og næse for at score mål kan han bringe Inter langt på en god dag.

Gruppe G

FC Zenit, Olympique Lyonnais, RB Leipzig, Benfica

Til trods for afgangen af Joao Felix bør portugisiske Benfica regnes som et godt bud på vinder af gruppe G. Ellers en meget jævnbyrdig gruppe.

Leipzig sluttede på tredjepladsen sidste år og har noget at revanchere, nu med ankomst af landsholdsspilleren Timo Werner i front. De er kommet suverænt fra start i Bundesligaen.

Lyon er det store spørgsmålstegn. De har mistet Tabguy Ndombele til Tottenham og Ferland Mendy til Real Madrid, men angriberen Moussa Dembélé er altid garant for uro i modstanderens målfelt.

Benfica vinder på rutinen, mens Lyon på et hængende hår sniger sig ind på andenpladsen.

De går videre: Benfica (1), Olympique Lyonnais (2).

Hold øje med: Timo Werner. Landsholdsspilleren, der skiftede fra Stuttgart til Leipzig i 2016, har rekorden for at have nået både 100 og 150 kampe som yngste professionel i den tyske Bundesliga. I en alder af 23 er han allerede en garvet og alsidig angriber.

Gruppe H

AFC Ajax, Chelsea, LOSC Lille, Valencia

Sidste års kæmpe overraskelse, mesterklubben Ajax, har mistet kommende superstjerner som Frenkie de Jong og Matthijs de Ligt. De har dog holdt fast i en både sprudlende og hårdt kæmpende Donny van de Beek (som længe var rygtet til Real Madrid). Træner Erik ten Hag har stadig en af de mest interessante fodboldfilosofier i Europa, og sidste års semifinalister kan sagtens overraske igen i 2019/20.

Chelsea har sagt farvel til den helt store profil Eden Hazard og også talismanen David Luiz, men de bør kunne vinde over et Valencia-mandskab, som tabte i sidste års semifinale i Europa League til Arsenal, og ender derfor på andenpladsen.

De går videre: Ajax (1), Chelsea (2).

Hold øje med: Jasper Cillessen. Valencia-målmanden har været turen rundt om både Ajax og FC Barcelona. Projektørlyset har aldrig lyst kraftigst på ham, men den hollandske målvogter er stabil, hurtig i reflekserne og fysisk stærk i feltet.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her