Vi kører den ind med humor

Når man lige ser bort fra, at USA's præsident er på vej mod en rigsretssag, at det britiske demokrati ligner en høstak med ild i, at havene stiger, isen smelter og økosystemerne styrer mod kollaps, har det været en stille og rolig uge
Men hvor er smilet? Søren Pind savner det. Og han er ikke den eneste.

Men hvor er smilet? Søren Pind savner det. Og han er ikke den eneste.

Carlo Allegri/Ritzau Scanpix

Moderne Tider
28. september 2019

Nu har det jo aldrig været sundt at tænke for meget over tingene, men for tiden virker det decideret sundhedsskadeligt. Utåleligt nok er den eneste bekvemme position, man efterhånden kan indtage, den ironiske.

For hold da kæææft for en timing, at Trump skulle være den frie verdens leder i netop de år, hvor der var brug for klarsyn, lederskab og opofrelse på planetens vegne. Haha, typisk! Og shit mand, vildt at se det britiske underhus eskalere fra gak til gakgak til gakkelak til denne uges gakkegakkelak, hvor Boris Johnson blev underkendt af Højesteret og tvunget til at genåbne det parlament, som han ulovligt havde lukket ned. Vildt sjovt, hvis man er ligeglad med alt.

Humor. Det er dét vi mangler. Det kunne den 16-årige klimaaktivist Greta Thunberg godt lære noget af, fik Søren Pind ment denne uge.

»Jeg savner smilet,« tweetede han oven på den unge svenskers tale til FN’s klimatopmøde i mandags.

Følelsesladet havde hun snerret »Hvor vover I!« til verdens ledere i en vred omgang j’accuse, fordi at de blot snakkede om »penge og eventyr om evig økonomisk vækst« i stedet for at få fingeren ud og holde op med at fucke planeten op. Det var egentlig rigtig nok, men der var ikke noget glimt i øjet.

I det mindste må det da have lunet Pind at se, hvordan Greta Thunberg fik humoristen frem i Donald Trump:

»Hun virker som en meget glad ung pige med en lys og vidunderlig fremtid«, tweetede den frie verdens leder efter talen.

Det kunne lyseslukkerne hos FN’s klimapanel IPCC, der to dage senere udgav en rapport om tilstanden i verdens have og frosne områder godt lære noget af. Mage til hængemuler. Side op og side ned om forsuring af havene, kollaps af havstrømme, permafrostens udslip af uoverskuelige mængder klimagasser, stigende vandstand og ekstreme oversvømmelser.

Så sidder man der og læser om, at havet vil være steget med op til en meter i år 2100 og derefter fortsætte op mod fire meter i år 2300, og så savner man altså smilet. Det må man håbe, at fremtidens generationer kan mønstre, mens de svømmer rundt og bygger diger. For bare fordi havet er surt, behøver de jo ikke være det.

Trump glemte at smile

Heldigvis fik verden hurtigt noget andet at tale om, da komedieserien Det Hvide Hus leverede endnu et plot-twist: Havde præsidenten virkelig forsøgt at presse Ukraine til at åbne en efterforskning for at skade sin politiske modstander Joe Biden?

USA er mulighedernes land, så det kunne bestemt ikke udelukkes, ja, faktisk var der meget, som tydede på det. For eksempel den telefonsamtale, hvor Ukraines præsident takkede for den militære støtte, som Trump på det tidspunkt tilbageholdt, og Trump svarede med et »Jeg vil gerne bede dig om at gøre os en tjeneste«, hvorefter han bad Ukraines præsident åbne en undersøgelse af Joe Bidens søn.

Sagen var i hvert fald slem nok til, at demokraterne i USA iværksatte en proces, der kan lede frem til en rigsretssag mod Trump, der pludselig havde glemt alt om at smile. For at komme så vidt kræver det dog, at en del af Senatets republikanere skal vende sig mod ham, og heldigt nok for Trump har han et fast greb om partiet.

Flere senatorer har allerede fortalt New York Times, at de ingen holdning har, fordi de simpelthen ikke har læst de inkriminerende dokumenter, som alle andre har læst. Men læsning risikerer jo også at gå ud over det gode humør.

Herhjemme er de politiske dramaer noget mindre, og nu ser det ud til at den senere tids store slåskamp er forbi hos Danmarks Liberale Parti, der igen kan finde smilet frem. Denne uge holdt Venstres folketingsmedlemmer deres første gruppemøde, siden partiet valgte Jakob Formand som Ellemann (se, dét er humor!), og der var stemningen rigtig god, fortalte formanden bagefter DR. Det kunne han se, fordi der ikke blev lækket noget til pressen undervejs.

Mødet endte i øvrigt med en beslutning om, at både Lars Løkke og Kristian Jensen fremover kan gå på arbejde fuldstændig befriet for ordførerskaber. Det er sikkert meget rart, når begge har valgt at stifte firmaer for at gå i Søren Pinds fodspor og holde foredrag. De kender allerede opskriften – kør den ind med humor.

Ugerevyen

Ugerevyen giver dig et stærkt idiosynkratisk overblik over de mest interessante begivenheder i ugen der gik. Vi dækker både indland, udland og dyrenes verden.

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Niels-Simon Larsen

God og humoristisk læsning.

Gaderummet Regnbuen, ingemaje lange, Steen K Petersen, Katrine Damm og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar