Læsetid: 9 min.

Martha Nussbaum: Frygten er ikke svaret på populismen

72-årige Martha Nussbaum er en af USA’s mest prominente tænkere. I en ny bog advarer hun de progressive mod at ligge under for den samme politiserede frygt, som nærer populismen. Svaret på Trump er ikke frygt og vrede, men en ’håbets strategi’, siger den nyudnævnte æresdoktor ved Aarhus Universitet
Populisternes modstandere ligger også under for frygt, når de dæmoniserer Trump og hans vælgerbagland. Det nytter ikke at afskrive halvdelen af vælgerkorpset som tåber og tabere, siger Martha Nussbaum.

Populisternes modstandere ligger også under for frygt, når de dæmoniserer Trump og hans vælgerbagland. Det nytter ikke at afskrive halvdelen af vælgerkorpset som tåber og tabere, siger Martha Nussbaum.

Nima Taheri

28. september 2019

»Vi har ikke andet at frygte end frygten selv,« formanede Franklin D. Roosevelt, da han tiltrådte som amerikansk præsident. Året var 1933, og frygten sad i tiden. USA var nedsunket i depression, arbejdsløshedsprocenten var på 25. Sociale nød herskede. Morderiske og totalitære ideologier marcherede, diktaturstater var i offensiven og demokratier under belejring.

Den gang som i dag er der gode grunde til at frygte tendenser i tiden. Klimakrisen har udløst undergangsstemninger så angstfremkaldende som forgangne årtiers atomare kaprustning. I mellemtiden er ingen Roosevelt-skikkelser i syne.

Fra vores egen generation af politiske ledere er der ikke meget håb at hente. Tværtimod er der gået populistisk råd i den demokratiske kultur i vestlige kernelande som USA og Storbritannien, der fremstår så giftigt splittede som aldrig før.

Hvordan undgår vi at blive forblændet af frygten og i sidste ende kapitulere til den?

Det er ærindet for Martha Nussbaums nye bog, Frygtens monarki, der netop er udkommet på dansk på forlaget Klim som den først oversatte i det omfattende forfatterskab, der spænder over mere end 20 bøger.

 

Få de bedste historier, indblik i idedebatter og opdag ting,
du ikke vidste, du var interesseret i.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Pietro Cini
Pietro Cini anbefalede denne artikel

Kommentarer

Det er en meget lokal amerikansk virkelighed, Nussbaum tager udgangspunkt i, så det er kun i meget generel forstand, at hun er anvendelig i en dansk, endsige en europæisk virkelighed.
Fra et europæisk synspunkt er det fristende at sige til den lavere middelklase, hvis sociale tilbagegang hun forsvarer, at de ikke alene ligger, som de har redet: de kunne i alle tilfælde have valgt politikere, der kunne have sikret dem og samfundet anstændige levevilkår, nej, de er også skyld i, at resten af den vestlige verden, som nu inkluderer hele Europa, er blevet forhindret i en progressiv udvikling henimod større frihed, lighed og solidaritet, som har været målet for flertallet siden den franske revolution.

Bent Gregersen, Eva Schwanenflügel og Susanne Kaspersen anbefalede denne kommentar

I sin bog "Not for profit" skriver Martha Nussbaum:
"Tørstige efter national profit er nationerne og deres uddannelsessystemer ubesindigt i færd med at afskaffe de færdigheder, der er nødvendige for at holde demokratier i live. Hvis denne tendens fortsætter, vil nationer ud over hele verden snart producere maskiner snarere end hele borgere, der selv kan tænke, kritisere traditionen og forstå betydningen af andre lidelser og præstationer. Fremtiden for verdens demokratier er på spil".
Citeret efter Michael Böss, Det demente samfund