Læsetid: 10 min.

Mød Alexander von Humboldt – videnskabernes glemte verdensstjerne

Alexander von Humboldt er næsten glemt i dag, men i begyndelsen af 1800-tallet var han verdensberømt. Den farverige og hyperaktive videnskabsmand ændrede den måde, vi ser og beskriver naturen – og var den første til at påpege, at mennesket påvirker klimaet. En nyoversat bog opruller hans vilde livshistorie
Verdens første infografik: Alexander von Humboldts ’Naturgemälde’ var en tegning over økosystemet på vulkanen Chimborazo. Det var en ny og radikalt anderledes måde at beskrive naturen på. Billedet stammer fra Humboldts ’Essai sur la géographie des plantes’ fra 1805. Ill. 

Verdens første infografik: Alexander von Humboldts ’Naturgemälde’ var en tegning over økosystemet på vulkanen Chimborazo. Det var en ny og radikalt anderledes måde at beskrive naturen på. Billedet stammer fra Humboldts ’Essai sur la géographie des plantes’ fra 1805. Ill. 

Foto fra bogen

21. september 2019

Alexander von Humboldt har lagt navn til flere steder end nogen anden person i verdenshistorien. Dertil kommer næsten 300 planter og mere end 100 dyrearter. På 100-året for Humboldts fødsel – den 14. september 1869 – var der samlet titusindvis af mennesker i byer over hele verden for at fejre ham med musik og taler.

I Melbourne, Mexico City, New York, Buenos Aires, Berlin og Moskva var der mindehøjtideligheder.

Humboldt var en vaskeægte superstjerne, mens han levede og i årene efter. Han er blevet kaldt ting som »videnskabernes Shakespeare« og »Den nye verdens opdager.« Og Goethe har sagt om Humboldt, at nogle få dage med ham var som »flere års liv.«

Romantisk generalist

Alexander von Humboldt fyldte 250 år i lørdags, og det gik noget mere stille af. I mellemtiden er han nemlig gået så godt som i glemmebogen i den vestlige verden, bortset fra i visse videnskabelige kredse.

Og det er synd, mener forfatteren Andrea Wulf. Hun har skrevet bogen Opfindelsen af naturen, som netop er udkommet på dansk, og hvorfra de ovenstående tal og beskrivelser stammer.

 

Få de bedste historier, indblik i idedebatter og opdag ting,
du ikke vidste, du var interesseret i.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Stig Bøg
  • Svend Erik Sokkelund
  • Christian Mondrup
  • Joen Elmbak
  • Steen K Petersen
  • Sølvi Domsten
  • Thomas Tanghus
  • David Zennaro
Stig Bøg, Svend Erik Sokkelund, Christian Mondrup, Joen Elmbak, Steen K Petersen, Sølvi Domsten, Thomas Tanghus og David Zennaro anbefalede denne artikel

Kommentarer

Det er faktisk en stor poetisk retfærdighed, at de to brødre stod for hver sit videnskabelige hovedområde og havde fokuseringen på det åndrige fælles.
Det er jo under kraftig nedbrydning i Europa i disse år, så alt, hvad der kan hjælpe med brandslukningsopgaven, før det er for sent, er mere end velkomment.
https://www.researchgate.net/publication/278687965_The_Decline_of_an_Aca...'Humboldt's_Last_Warriors'

Frank Hansen, Torben Bruhn Andersen og David Zennaro anbefalede denne kommentar