Læsetid: 9 min.

Når det brænder i Saudi-Arabien, kan det mærkes i Kalundborg

Da seks procent af verdens råvareforsyning blev ramt af et droneangreb på Saudi-Arabien, steg benzinprisen på tankstationen og indtjeningen kortvarigt på raffinaderiet. Siden 1950’erne har geopolitikken danset i takt med det råstof, der får hele verden til at køre rundt: råolie.
Raffinaderiet i Kalundborg åbnede i 1961 under navnet Dansk Veedol A/S. I dag er det norskejet, hedder Equinor og har 330 fastansatte arbejdere. Blandt andre Dann Henriksen, der her renser slanger.

Raffinaderiet i Kalundborg åbnede i 1961 under navnet Dansk Veedol A/S. I dag er det norskejet, hedder Equinor og har 330 fastansatte arbejdere. Blandt andre Dann Henriksen, der her renser slanger.

Sarah Hartvigsen Juncker

28. september 2019

Der findes omkring 750 raffinaderier på verdensplan. Omkring 100 i Europa. To i Danmark. Et i Kalundborg.

Equinors anlæg er spredt ud på 1,2 kvadratkilometer dækket af tanke, procesanlæg og skorstene. Mest iøjnefaldende er den 120 meter høje flare med en brændende flamme øverst, gullig mod den blå efterårshimmel. Flaren brænder den overskydende gas af, som primært bliver dannet, når råolien forarbejdes, og fungerer dermed som en sikkerhedsventil.

Et raffinaderi er en potentielt farlig arbejdsplads, og selv om der har været få alvorlige ulykker gennem virksomhedens historie, er sikkerhed her førsteprioritet.

»Kunsten er at holde olieprodukterne inde i rørene. Så er det ikke farligt,« forklarer leder af driften, Jørgen Krogager, da han bipper sig gennem en metallåge.

Alle på området er iklædt sikkerhedssko, brandhæmmende arbejdstøj, hjelm, beskyttelsesbriller, høreværn og en ’sniffer’, som blandt andet måler svovlbrintindholdet i luften. Overalt møder man skilte med ’Fare’ eller ’Påbud om sikkerhed’, og Equinor har sin egen brandstation.

 

Få de bedste historier, indblik i idedebatter og opdag ting,
du ikke vidste, du var interesseret i.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • David Zennaro
David Zennaro anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu