Læsetid: 10 min.

Regnskabets time for ayahuasca

Den psykedeliske jungledrik ayahuasca er blevet udråbt som et muligt vidundermiddel mod alverdens psykiske lidelser og hjernesygdomme. Imens stiger frygten for rovdrift, hvor ayahuasca-planterne gror. Vi tog til World Ayahuasca Conference i Girona, Spanien
Medicinmand og spirituel leder Manari Ushigua finder den vestlige opmærksomhed på ayahuasca en kende foruroligende. Den skaber både bevidsthed og opmærksomhed, men også et truende pres på de oprindelige folk, der har drikken som en del af deres kultur.

Medicinmand og spirituel leder Manari Ushigua finder den vestlige opmærksomhed på ayahuasca en kende foruroligende. Den skaber både bevidsthed og opmærksomhed, men også et truende pres på de oprindelige folk, der har drikken som en del af deres kultur.

BRITTA PEDERSEN

21. september 2019

Manari Ushigua er medicinmand og spirituel leder for sapara-folket i Ecuador. Han har kulsort hår, der når ned til armhulerne, streger på kinderne og bærer en hvid kittel med en slange på ryggen. Da han træder gennem glasdørene til Palau de Congressos de Girona, får han alle sine bange anelser bekræftet.

Her er stande fra amerikanske firmaer, der sælger ayahuasca-ceremonier under ophold på luksuriøse resorts i Costa Rica. Salgsskilte under ’ayahuasca-kunst’, ’ayahuasca-musik’, røgelse og bukser i hør. Han passerer forbi dem og får en mulepose i hånden med farverige flyere, magasiner med interviews med de vestlige talere.

Inde i konferencens første sal overværer han et videnskabeligt oplæg med grafer på powerpoint-shows om ayahuascaens helbredende egenskaber, en ung forsker kigger mod storskærmen bag sig og fortæller om sin ph.d. og sine ambitioner på væskens vegne.

 

Få de bedste historier, indblik i idedebatter og opdag ting,
du ikke vidste, du var interesseret i.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Erik Karlsen
  • Eva Schwanenflügel
  • ingemaje lange
  • David Zennaro
Erik Karlsen, Eva Schwanenflügel, ingemaje lange og David Zennaro anbefalede denne artikel

Kommentarer

Randi Christiansen

'If you can't beat them, join them' - eet af kapitalismens bon mot'er.

Ayuascaens bevidsthedsudvidende og dermed helsebringende effekt forfladiges, gøres til popkunst og sælges i templetes forgård. Men som med alle andre ægte kvalitetsoplevelser (har ikke prøvet det, kun hørt om det) kan denne ikke købes for penge. Men selvfølgelig driver dødens købmænd deres durkdrevne forførelse hvor end de kan.

Boe Larsen, Kirsten Lindemark, Karsten Aaen, Eva Schwanenflügel og Arne Albatros Olsen anbefalede denne kommentar