Feature
Læsetid: 4 min.

I retten: »Dagpengesystemet er jo lidt af en jungle«

Hver uge dækker Information en retssag som den udspiller sig i retslokalet. I denne er en ung kvinde tiltalt for at have snydt sin A-kasse for 42.669,69 kroner. I retslokale 18 i Københavns Byret forklarer hun, hvordan det gik til
En 30-årig kvinde er tiltalt for at have snydt sig til dagpenge, mens hun havde arbejde.

En 30-årig kvinde er tiltalt for at have snydt sig til dagpenge, mens hun havde arbejde.

Mia Mottelson

Moderne Tider
14. september 2019

»Det er ligesom at være til eksamen,« siger 30-årige M, da hendes forsvarer Lene Brinch Sørensen viser hende hen til vidneskranken midt i lokalet.

M er en høj og solbrændt kvinde i hvid skjorte og sorte slacks. Indimellem strammer hun det sorte hår i hestehalen med en nervøs bevægelse:

»Vi skal nok få dig i gennem,« siger hendes forsvarer, og fortsætter: »Om en time er det overstået.«

Tiltalte bestyrer en butik med hudplejeprodukter. Her har hun arbejdet i knap tre år, og netop hendes job er kernen i dagens retssag: Hun er anklaget for uberettiget mellem november 2016 og februar 2017 at have fået udbetalt 42.669 kroner og 69 øre i dagpenge – selv om hun arbejdede. Men det havde hun – ifølge anklagen – forsætligt undladt at oplyse sin a-kasse om.

Anklageren mener ikke, tiltalte kan have været i god tro, og kræver ubetinget fængsel.

Mia Mottelson
M nægter sig skyldig. Hun kontaktede a-kassen, da hun opdagede fejlen og tilbagebetalte hver en øre. Alligevel er sagen altså landet her i retssal 18 i Københavns Byret knap tre år efter. Luften i lokalet er trykkende. Også selv om vinduerne står åbne mod septembers sensommerlyde, og anklageren serverer vand i små hvide plastikkrus til både forsvarer, tiltalte og tilhørere.

M fortæller, at hun blev færdiguddannet med en professionsbachelor fra Københavns Erhvervsakademi, KEA, i 2015. Det følgende år modtog hun supplerende dagpenge fra sin a-kasse, Teknikernes Landsforbund, mens hun arbejdede deltid for blandt andet et tøjfirma. I november 2016 fik hun job i et hudplejefirma – i første omgang på deltid, siden fuldtid og i sidste ende som fastansat.

Da det gik op for hende, at hun havde fået udbetalt for mange penge, ringede M til a-kassen flere gange for at tale med dem om fejlen, fortæller hun. Det lykkedes hende dog ikke at komme igennem til den rette.

»Jeg blev stillet om flere gange. Og de sagde, at de ville vende tilbage.«

Anklageren spørger, hvordan man udfylder et dagpengekort. M forklarer, at hun aldrig har fået en introduktion til det, men at man logger ind på en hjemmeside med sit cpr-nummer og noterer, hvis man har arbejdet, og hvor mange timer.

Anklageren viser hende fire digitale dagpengekort, hvor M i den omtalte periode har svaret ’nej’ på spørgsmålet om, hvorvidt hun har arbejde. Hvordan kan det være, når hun netop havde fået job?

»Hånden på hjertet: Jeg tikkede boksen med ’nej’, fordi jeg troede, det betød, at jeg ikke ville få udbetalt penge. Jeg tror ikke, at jeg 100 procent har forstået det,« siger M og tilføjer:

»Og jeg har nok heller ikke læst det så grundigt.«

Dagpengejunglen

Anklageren sætter sig. Forsvarer Lene Brinch Sørensen rejser sig. Hendes sølvfarvede hår er samlet med en hårklemme og hun vipper lidt med sine læsebriller i den ene hånd. Hun spørger M, hvad hun gjorde med de 42.669 kroner og 69 øre, som hun havde fået for meget af A-kassen

»Var du ude og shoppe?«

M smiler og ryster på hovedet, så hestehalen danser:

»Nej. Nej. Jeg havde dem stående på en konto, og da Carsten fra a-kassen ringede, ja, så overførte jeg pengene tilbage.«

Forsvareren spørger, om hun er påvirket af sagen.

»Ja, jeg fik et chok, da jeg blev indkaldt til den her retssag,« siger M og tilføjer med lidt lavere stemme:

»Men sådan er det, når man bare krydser ting af på nettet uden at læse, hvad der står.«

Forsvareren mener ikke, tiltalte har gjort andet end ved en fejl at klikke i den forkerte rubrik i oplysningsskemaet.

Mia Mottelson
Retsformanden læner sig frem over bordet og spørger:

»Så det er din egen opfattelse, at det er en fejl?«

M kigger alvorligt op på ham:

»Jeg ville aldrig prøve at snyde staten. Eller en a-kasse, der jo støtter en, når man er arbejdsløs. Aldrig!«

Det eneste vidne i sagen er Henriette, der repræsenterer Teknikernes Landsforbund. Hun fortæller, at ledige medlemmer af a-kassen bliver indkaldt til et møde, hvor de får forklaret deres »rettigheder og pligter«. For som Henriette siger: »Dagpengesystemet er jo lidt af en jungle.«

Hun forklarer, at det slet ikke er op til den enkelte sagsbehandler, hvorvidt der bliver indledt en politisag. Hvis en samkørsel af indkomstregistrene i Skat og medlemmernes oplysninger viser uoverensstemmelser, er a-kassen forpligtet til at handle på det. Og når beløbet er af en vis størrelse, bliver det automatisk anset som »en svigssag«.

Ikke i ond tro

Vidnet forklarer, at det er ikke op til a-kassen at rejse sagen, men at det sker efter fastlagte regler.

Mia Mottelson
Det er tid til anklagerens procedure. Selv om tiltalte fortæller, at det var en fejl og har betalt pengene tilbage, skal hun dømmes. Hvis man så ukritisk skriver under på noget ved en fejl, skal det vurderes på samme måde, som hvis man havde til hensigt at snyde, konkluderer han. Han kræver tre måneders betinget fængsel.

Forsvareren argumenterer for frifindelse. M har ikke været i ond tro.

»Jeg tror, vi alle sammen kender det med, at man indimellem på nettet, er tilbøjelig til at klikke ja eller nej i en boks uden at have læst, hvad det indebærer fra ende til anden.«

Dommerne trækker sig tilbage for at votere. I ventetiden opdager Lene Brinch Sørensen og M, at de har en fælles passion for litteratur. De har begge hjemmet fyldt med reoler og bogstakke. M taler begejstret om Steinbech, Calvino og Salman Rushdie. Og forsvareren anbefaler hende en roman af Elif Shafak. »Den du læse.«

Midt i samtalen, kommer retsformanden og de to domsmænd tilbage og frifinder M. De har lagt vægt på hendes forklaring om, at det ikke var med vilje. Forsvarer og frifundne giver hinanden et stort knus.

»Tak for at hjælpe. Jeg er så lettet,« siger M, der skynder sig at ringe til sin kæreste, inden hun sætter sig op på sin cykel og kører på arbejde i hudplejebutikken.

Serie

I retten

Hvert år afgør de danske domstole titusindvis af sager, hver med sin egen bagvedliggende historie. Ofre, gerningsmænd – almindelige mennesker i dramaer, der er for små til at blive til avisoverskrifter, men som vores retssystem må tage hånd om. Information følger hver uge en retssag fra tilhørerbænken.

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Gang på gang, siden 1970, er politikerne løbet fra deres løfte om, at samkørsel af registre, bare fordi vi fik CPR, ikke ville finde sted.

Carsten Wienholtz, Claus Nielsen, Flemming Berger, Birte Pedersen, Eva Schwanenflügel og Carsten Munk anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

ALT er efterhånden samkørt.
De ved, hvad slags tandpasta man bruger, om man bager kager i julen, om man har gigt i knæene, og om man ser for meget Netflix.
Fagre, nye verden :-(

Carsten Wienholtz, Claus Nielsen, Jonna Jensen, Steffen Gliese, Birte Pedersen og birgitte andersen anbefalede denne kommentar