Baggrund
Læsetid: 4 min.

I retten: »Du skal slet ikke sige noget til mig. Det giver ingen mening at sige undskyld«

Hver uge følger Information en retssag fra tilhørerpladserne: I lokale 19 i Københavns Byret er R tiltalt for at have slået en anden mand med flad og knyttet hånd
En midaldrende mand er tiltalt for vold i forbindelse med et skænderi om at køre på cykel på et fodgængerområde

En midaldrende mand er tiltalt for vold i forbindelse med et skænderi om at køre på cykel på et fodgængerområde

Mia Mottelson

Moderne Tider
7. september 2019

R er en lyshåret, midaldrende mand. Han sætter sig bag vidneskranken iført skjorte, korte bukser, træsko og AC/DC-strømper. Den 22. december kom han op og slås med en ung mand i en baggård i Thorsgade på Nørrebro, hvorefter den unge mand, Omar, meldte ham til politiet for vold.

Nu er den midaldrende mand tiltalt i sagen. De to er ikke enige om, hvad der skete, men begge forklarer, at Omar stod i gården og diskuterede med en ældre borger, som cyklede på en sti, hvor man ikke må cykle.

Ifølge R talte Omar meget grimt til den ældre borger, og derfor gik han over og blandede sig. På et tidspunkt skubber R til Omar.

»Det gør jeg for at få ham væk. Han var meget tæt på,« forklarer R og siger, at »sidste gang, jeg var i en diskussion, fik jeg nikket en skalle.« R afviser at have slået Omar. Tværtimod mener han, at Omar reagerer på skubbet ved at slå ham i hovedet »Og så bliver jeg sur,« siger han.

Anklageren kræver 30-40 dages fængsel – eventuelt betinget.

Mia Mottelson
Der findes et billede af R med blodig mund, som angiveligt er taget efter episoden.

»Jeg lagde ham ned på jorden og tænkte: Nu skal han fandeme have en røvfuld, men så besindede jeg mig.«

R forklarer sin opførsel med, at han følte sig provokeret af den måde, Omar talte til manden med cyklen. Det stod ikke mål med det, der var sket:

»Der kører jo unge indvandrere på knallert overalt på de stier, så det virker sådan lidt …« siger han og gør ikke sætningen færdig.

Omar har kontaktet R på Facebook en måned efter episoden. Forsvareren deler en udskrift fra R’s facebookside ud og læser op af de mange beskeder, Omar har sendt til R:

»Nøj, hvor ser du klam ud. Din klamme alkoholiker, kan du ikke få dig et liv i stedet for at gå rundt på gaden og opsøge problemer?« Han kalder også R for »samfundstaber« og »voldsspsykopat«. R fortæller, at han ikke har svaret på beskederne. Forsvareren spørger, hvordan R opfattede beskederne:

»Det er min oplevelse, at indvandrerdrenge på Nørrebro har en stor stolthed … « anklageren protesterer. Det er ikke relevant for sagen, mener han, men det mener dommeren, at det er. Så R fortsætter og siger, at han ikke har noget generelt imod indvandrere. Han er maskinmester og arbejder sammen med to indvandrere, som han har det fint med.

»Det er folk, som ikke opfører sig ordentligt, jeg ikke kan lide«

Omar er det første vidne. Han har brun hud og mørkt hår, som er klippet tæt i siderne. Han er iført en cowboyskjorte og dufter kraftigt af parfume. Hans vidneforklaring er på flere punkter anderledes end R’s.

Ifølge Omar kommer R bare hen og slår ham helt uprovokeret og uden at sige noget først. Han fortæller også, at R lugtede stærkt af alkohol. Omar har ikke slået igen, forklarer han.

Efter det første slag forsøgte Omar at løbe væk, men han blev indhentet og lagt ned, hvorefter han modtog endnu flere slag med både knyttet og flad hånd. Præcis hvor mange er uklart.

Forsvareren spørger, hvorfor politiet i deres rapport har skrevet, at der ikke var nogen skader at se på Omar. Han forklarer, at han først senere fik et blåt mærke i ansigtet.

Omar afviser at have taget kontakt til R efterfølgende, men da han bliver forelagt facebookudskriften, kommer han i tanke om det: »Det er mig. Jeg var hidsig der,« siger han.

Dommeren spørger Omar, om han har haft udgifter til at komme ind og vidne.

»Ja, til et elløbehjul,« svarer Omar. Han får godskrevet 40 kroner og sætter sig ned på tilhørerpladserne for at overvære resten af sagen.

Forsvareren mener ikke, det er bevist, at Omar blev slået af tiltalte.

Mia Mottelson

Manden med cyklen er ikke blevet identificeret, men en anden ældre herre overværede hele seancen i gården, og han er sagens andet vidne.

Via en arabisk tolk fortæller han en historie, som ligger tæt op ad Omars. Han er usikker på, hvor mange slag det drejer sig om, men han er sikker på at R har slået Omar flere gange.

Inden dommerne trækker sig tilbage, får R et sidste ord:

»Jeg vil da gerne undskylde over for Omar, hvis jeg har fejlfortolket situationen,« siger han.

I sin procedure argumenterer anklageren for en fængselsstraf, mens forsvareren kræver frifindelse, da han ikke finder det bevist, at R har slået Omar.

R bliver idømt 40 dages fængsel og 60 timers samfundstjeneste. Fordi han ikke er tidligere straffet, bliver fængselsdommen gjort betinget. Dommerne mener, at Omar også har slået R, hvilket er en formildende omstændighed. Det samme er den aggressive henvendelse på Facebook.

Da de to kommer ud foran Københavns Byret, går R hen til Omar: »Jeg vil gerne sige undskyld,« siger han og stikker hånden frem »Måske har jeg misforstået situationen.«

»Du skal slet ikke sige noget til mig,« svarer Omar vredt. »Det giver ingen mening at sige undskyld,« fortsætter han, mens R skynder sig at gå ud på Nytorv.

»Fuck dig, din bøsse,« råber Omar efter R.

Omars navn er ændret i artiklen. Hans rigtige navn er redaktionen bekendt.

Serie

I retten

Hvert år afgør de danske domstole titusindvis af sager, hver med sin egen bagvedliggende historie. Ofre, gerningsmænd – almindelige mennesker i dramaer, der er for små til at blive til avisoverskrifter, men som vores retssystem må tage hånd om. Information følger hver uge en retssag fra tilhørerbænken.

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Eva Schwanenflügel

"Da de to kommer ud foran Københavns Byret, går R hen til Omar: »Jeg vil gerne sige undskyld,« siger han og stikker hånden frem »Måske har jeg misforstået situationen.«

»Du skal slet ikke sige noget til mig,« svarer Omar vredt. »Det giver ingen mening at sige undskyld,« fortsætter han, mens R skynder sig at gå ud på Nytorv.

»Fuck dig, din bøsse,« råber Omar efter R."

Øv, det er bare øv.
En undskyldning bør accepteres, hvis den er reel.