Læsetid: 3 min.

Den røde vinskole: Pinot noir er som prinsessen på ærten – sart og vanskelig

Velkommen til fjerde lektion i Informations vinskole. I dag tager vi bourgognevinen tilbage og vrister den ud af favnen på alle de borgerlige snobber. Pinot noir er sart og vanskelig, men beundret som ingen anden. Og ja, den er svinedyr, men tiden, hvor venstrefløjen skal leve i askese er slut
Velkommen til fjerde lektion i Informations vinskole. I dag tager vi bourgognevinen tilbage og vrister den ud af favnen på alle de borgerlige snobber. Pinot noir er sart og vanskelig, men beundret som ingen anden. Og ja, den er svinedyr, men tiden, hvor venstrefløjen skal leve i askese er slut

Sofie Holm Larsen

21. september 2019

Du er en god venstreorienteret, som ved alt om det meste, men intet om den rødvin, du bæller. Det skal der laves om på, og først må du lære druerne at kende.

Sommelier Nana Wad har udvalgt de 13 vigtigste:

Lektion 4: Pinot noir

»Pinot noir falder ret markant uden for rammen af ’almindeligt rødvinssmagende rødvine’. Den er som prinsessen på ærten – sart og vanskelig, men smuk som en engel og beundret som ingen anden druesort.«

»Druen er tyndskindet og nærmest lidt anæmisk at se på. Den er sårbar og kan let få for meget sol, men også for lidt. Får den for meget, klasker den sammen og minder med sin klistersødme og mangel på struktur om en tyndfed person. Får den derimod for lidt sol, bliver den sur og snerpet. Den skal med andre ord have det perfekt – nøjagtig som en prinsesse – for så laver den også perfekt vin. Men kun perfekt for dig, der sætter smidighed, ynde og saft højere end power, struktur og det så kendte stramme bid i gummerne, som rødvin med høj tannin kan give. Pinot noir har simpelthen ikke tannin nok til at imponere i den form og vil aldrig kunne give et voldsomt og lammende garvesyrebid.«

»Til gengæld kan den være elegant og sødmefuld og føles som en silkesnor i munden. Den kan være blandt de mest læskende rødvine, og de mest berømte er de vidunderlige og næsten mystiske røde pinot noir-vine fra Bourgogne. De fleste med en studentereksamen af ældre dato vil da også vide, at Napoleon Bonapartes mest elskede vin vist var Gevrey Chambertin. Pinot noir er uden sammenligning den mest feterede rødvinsdrue i verden, berettiget eller ej, men sådan er det med naturlig skønhed. Nogen har den bare.«

Ugens lektie: God pinot er ikke billig, men Fixin ’Clos de Fixey Monople’ 2015 fra Domaine Charlopin-Parizot i Bourgogne er formidabel og kan på tilbud findes til knap 300 kroner. Nyd den tætte, dybe smag, og prøv, om du kan fornemme mineraliteten og den pikante røde frugt.

Smagsdommeren: Det signalerer du, hvis du drikker pinot noir

Joachim Sperling er cand.polit., vinentusiast og højreorienteret socialdemokrat – og vores ugentlige smagsdommer. Hver uge fortæller han, hvad det er for en slags mennesker, der drikker ugens drue.

»I 80’erne var bourgogne sagen for den selvbevidste venstreorienterede vindrikker. Men så kom de franske atomprøvesprængninger, der gjorde det umuligt at drikke fransk vin i en periode. Nu er problemet ikke længere atombomber, men rige kinesere, der støvsuger de bedste flasker, allerede inden de rammer markedet. De høje priser afskærer os fra det, vi allerhelst vil have – nemlig vine fra Cote d’Or – som er pinot noir-druens navlestreng og hjemstavn for klasseproducenter som DRC og Domaine Leroy.«

»Medmindre du vil betale en plovmand, må du se efter vine fra Jura, tyske Kaiserstuhl eller Washington State. Sidstnævnte er dog ikke for de klimabevidste, medmindre man er på ferie i USA.«

»Mange højreorienterede lefler for bourgogne, der med sine kantede tanniner og skrøbelige væsen pirrer de kræsne næsebor. Prøv eventuelt Poulsard fra Jura, hvis du gerne vil lægge afstand til den slags snobberi.«

Ugens grand cru-tip: Rigtig mange opbevarer vin forkert. På køkkenbordet eller oven på køleskabet er et no go. Lyset og varmen ødelægger vinen. Gem i stedet dine vinflasker mørkt, køligt – 12-14 grader er ideelt – og sørg for, at flaskerne ikke står, men ligger.

Serie

Den røde vinskole

Du er en god venstreorienteret. Du kan akademisere over Trump, Brexit og formandsopgøret i Venstre. Men du ved intet om den rødvin, du bæller, mens du vender hele verdenssituationen. Det skal der laves om på nu. God rødvin er for alle, og det er ikke et borgerligt skråplan at kunne ane noter af solbær, læder og stald. Den Røde Vinskole gennemgår henover efteråret de 13 vigtigste blå druer.

Læs med – og husk at drikke dine lektier!

Seneste artikler

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu