Læsetid: 16 min.

I de svenske skove kommer guldgraverne fra Thailand

Hver sommer går tusindvis af thailandske migrantarbejdere rundt dybt inde i de svenske skove, hvor ingen kan se dem. De udfører et job, der er så hårdt, at svenskerne for længst er stoppet med at gøre det selv. De plukker bær
Luften er tung af regn. Musikken fra Sitthinons telefon bryder stilheden og han bøjer sig rutineret frem mens han samler bærrene.

Luften er tung af regn. Musikken fra Sitthinons telefon bryder stilheden og han bøjer sig rutineret frem mens han samler bærrene.

Sarah Hartvigsen Juncker

21. september 2019

Scenen er så svensk som kødboller med mos og lingon serveret på terrassen foran rødbrunt hus i Bulderby. En smal skovvej slår en let bue. Store lysegrønne træer, der vokser så vildt på begge sider, at de næsten møder hinanden og danner en tunnel. To lyshårede drenge på én cykel kæmper for at holde sig fri af vejkanten. Først nu, klokken 20.21, er himlen over skoven ved at blive varmere i farverne. Den største af drengene, som kører cyklen, stopper op og sætter foden i asfalten.

De kan ikke se noget endnu, men det er tydeligt, at noget er på vej. En motor skratter anstrengt på en måde, som svenske biler ellers ikke rigtig skratter på længere. Lidt efter kører et gammelt skrummel af en Volkswagen Transporter om hjørnet. I forruden dingler en lotusblomst i pink plast. Bag rattet sidder 48-årige Likhit Moohauna, og bag ham sidder seks andre thailandske mænd, som kæmper med at holde øjnene åbne.

Ligesom drengene er de på vej hjem fra skoven. Klokken var 4 om morgenen, da de tog afsted, nu ligger der 600 kilo små røde tyttebær i anhængeren bag bilen.

 

Få de bedste historier, indblik i idedebatter og opdag ting,
du ikke vidste, du var interesseret i.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Mathias Stigsgaard
  • Viggo Okholm
  • Steffen Gliese
  • Mikael Aktor
  • David Zennaro
Mathias Stigsgaard, Viggo Okholm, Steffen Gliese, Mikael Aktor og David Zennaro anbefalede denne artikel

Kommentarer

Bjælken og splinten. Artiklen handler om arbejdere som rejser hjemmefra for at få en lukrativ løn med hjem. Ligesom boreplatform arbejderen i den anden artikel i sektionen. Hvorfor føles han som en “helt normal mand” mens thailænderen er en stakkel som udnyttes?? Et det hvid privelihie som får hvide mennesker/aviser til at virke dumme og ret enøjede ??

Niels Christensen

Man kan filosofere over at der i Sverige er hundretusindvis af flygtninge/immigranter, der ikke laver en skid, men de er formodentlig ikke egnede til den her slags arbejde. De synes vel de er for fine til det.
Det siger alt.

Bjørn Pedersen

Mon ikke de svenskere der er holdt op med at tage den slags arbejde, ikke tager de job fordi lønnen derfra ikke rækker til deres faste udgifter? Jeg har ikke længere abonnement, så kan ikke se udover de første par linjer af artiklen.