Læsetid: 7 min.

Svømmeren Sun Yang ødelagde sin egen dopingprøve med en hammer – og slap for straf

Der er udbrudt åben konflikt mellem nogle af verdens topsvømmere og det internationale svømmeforbund FINA. Stridens æble er den mest succesfulde mandlige svømmer i verden, kineseren Sun Yang
Sun Yang i 4 x 200 meter fri ved sommerens verdensmesterskaber i Sydkorea. Det var under medaljeoverrækkelserne, at protesterne imod dopingsnyderiet brød ud i lys lue.

Sun Yang i 4 x 200 meter fri ved sommerens verdensmesterskaber i Sydkorea. Det var under medaljeoverrækkelserne, at protesterne imod dopingsnyderiet brød ud i lys lue.

Tao Xiyi

14. september 2019

Det ville være forkert at sige, at de kvindelige kinesiske svømmere dominerede verdensmesterskaberne i Rom i 1994.

De smadrede turneringen.

Af 16 guldmedaljer tog kineserne de 12. Præstationen var så meget mere chokerende, fordi kineserne kom fuldstændig out of nowhere. Før 1990 havde en kvindelig kinesisk svømmer aldrig vundet en svømmemedalje ved et større mesterskab. De eksisterede simpelthen ikke i sporten. Så vandt de fire guldmedaljer ved OL i Barcelona i 1992. Og det endelige gennembrud kom derefter ved verdensmesterskaberne to år senere.

Det siger sig selv, at sådan en udvikling skabte mere end blot en diskret hvisken i krogene om doping. Faktisk blev der talt højlydt i svømmekredse om, at de kinesiske svømmekvinder – hvoraf nogle dukkede op til stævnerne med overkroppe, der fik dem til at ligne kloner af Arnold Schwarzenegger fra hans tidlige film – var blevet pumpet fuld af stoffer gennem et statsstøttet dopingprogram, der kunne måle sig med DDR’s dopingfabrikker i 1970’erne.

 

Få de bedste historier, indblik i idedebatter og opdag ting,
du ikke vidste, du var interesseret i.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu