Feature
Læsetid: 14 min.

»Et voldsomt klassesamfund, hvor krigsherrerne sætter spillereglerne«

Malmø havde næsten vænnet sig til skyderier og eksplosioner. Men så blev en ung mor skudt ned med sin baby i favnen. Information tog på nattevandring i den delte by, som er hårdt ramt af ’Sveriges største samfundsproblem’ – et problem, politikerne igen har gjort til et spørgsmål om for eller imod Sverigedemokraterna
Moderne Tider
14. september 2019
I 2018 var der ifølge politiet 47 skudvekslinger i Malmø. 12 mistede livet, og 23 blev såret. Det er ganske vist lykkedes Malmøs politi at nedbringe skyderierne med 45 procent, og flere af de toneangivende kriminelle er sat bag tremmer. Men den intensiverede politiindsats har til gengæld tvunget de kriminelle til at tage andre midler, f.eks. håndgranater og sprængstoffer, i brug.

I 2018 var der ifølge politiet 47 skudvekslinger i Malmø. 12 mistede livet, og 23 blev såret. Det er ganske vist lykkedes Malmøs politi at nedbringe skyderierne med 45 procent, og flere af de toneangivende kriminelle er sat bag tremmer. Men den intensiverede politiindsats har til gengæld tvunget de kriminelle til at tage andre midler, f.eks. håndgranater og sprængstoffer, i brug.

Anders Rye Skjoldjensen

Maher Turkie ved, hvordan man spotter folk på åben gade. Derfor får han øje på de besøgende, fotografen og mig, allerede inden vi selv har fundet hinanden på Möllevångstorget midt i Malmø.

Det er noget med måden, jeg ser mig søgende omkring på, forklarer Maher Turkie.

Den 40-årige libanesisk-fødte svensker har glatraget isse, store muskler og tatoveringer. Og når han ligner et bandemedlem, er det, fordi han engang var det. Det er også derfor, han er vant til at være på udkig efter folk, der vil ham noget. Købe stoffer eller ordne gammel gæld med skydevåben.

For godt tre år siden stoppede han sin kriminelle løbebane, som ellers havde holdt ham beskæftiget siden 14-årsalderen, og opdagede samtidig en ny forretningsmodel, hvor hans gamle kompetencer kunne bruges. Og han måske kunne få lov at beholde sit liv. Nu driver han firmaet No2Crimes, tilbyder foredrag og arbejder med den type unge, Maher Turkie selv var engang: desperat og kriminel, villig til at gøre det meste i jagten på penge og status. Masser af snak om loyalitet og broderskab, men uden rigtige venner.

I aften skal vi med Maher Turkie på de nattevandringer, han og frivillige fra No2Crimes gennemfører i Malmøs gader iført refleksveste og med firmaets logo på ryggen.

Der er skrevet mange reportager om bandekrig, dødsskyderier, som svenskerne kalder det, og eksplosioner i Malmø. Ikke at den slags er hverdagsforseelser. Men næsten.

To et halvt års skyderier i Malmø

 

* Antal per 31. juli 2019. Kilde: Malmö Politi

For et par uger siden kunne medierne berette, at politiet nu var oppe på at have anholdt i alt fire mænd i Malmø mistænkt for at have medvirket til det voldsomme bombeattentat mod Skats kontorer i København. Ugen forinden havde statsminister Mette Frederiksen meddelt, at grænsen mod Sverige skulle sikres bedre for at undgå, at tingene »eskalerede«.

Mette Frederiksen beskyldte ikke direkte svenskerne for at eksportere kriminalitet over grænsen. Det gjorde Norges borgerlige statsminister Erna Solberg til gengæld efter terrorangrebet mod en moské i Bærum i august, da hun påpegede, at svenske nazister rejser over grænsen og »marcherer i norske gader«.

Få timer senere returnerede den svenske energiminister Anders Ygeman (S) fornærmelsen på Twitter, hvor han skrev:

» … regerer man sammen med Fremskrittspartiet og har udnævnt Sylvi Listhaug (det indvandrerkritiske Fremskrittspartiets leder, red.) til minister to gange, så kan det være, man skal se sig selv i spejlet.«

Så blev to svenskere anholdt for skyderier mod politiet i den finske by Borgå.

Og Dagens Nyheter, Sveriges førende socialliberale dagblad, skrev en leder, hvor man gik så langt som til at undskylde på Sveriges vegne.

»Vi er den beskidte nabo. Den, som rene mennesker sukker over, frygter og helst bare vil af med.«

»Sverige er et mislykket land, når det gælder bekæmpelse af kriminalitet. Den grove kriminalitet er vokset i omfang, så den ikke engang længere kan finde plads inden for landets grænser,« lød det.

En 51-årig taxivognmand blev dræbt af skud på Södra Skolgatan i december 2018. Han blev af Malmøs politi betegnet som en af byens mest kriminelle og havde tidligere været udsat for et mordforsøg.

En 51-årig taxivognmand blev dræbt af skud på Södra Skolgatan i december 2018. Han blev af Malmøs politi betegnet som en af byens mest kriminelle og havde tidligere været udsat for et mordforsøg.

Anders Rye Skjoldjensen

Efter den udveksling mellem de nordiske broderfolk – polemisk eller ej – besluttede jeg at rejse til Sverige for at finde ud af, hvorfor det altid så fornuftige og fremgangsrige land pludselig bliver set som en smudsplet i Norden.

Men inden jeg overhovedet kom af sted, skete der endnu et vanvittigt mord i Malmø. Og jeg tænkte, det var bedst at følges med nogen. Malmøs politi havde allerede sagt nej af hensyn til sikkerheden. Efter nedskydningen af en 31-årig kvinde i et roligt boligområde, forstod man det jo godt.

Så nu står jeg her med Maher Turkie på pladsen i Malmøs etnisk blandede bydel Möllevången en fredag aften, mens han forklarer, hvor vi skal hen, og tilbyder refleksveste fra bagagerummet på sin bil med et stort grin.

Trivielt

Et hjerte formet af kirkegårdslys og blomster omkranser et billede af Karolin Hakim med langt mørkt hår og makeup. Det er ikke svært at finde stedet, hvor den 31-årige læge blev skudt i hovedet på klos hold med sin baby i favnen. Hverken hendes kæreste, der er tidligere kriminel og dømt for danmarkshistoriens største røveri mod Dansk Værdihåndtering for otte år siden, eller babyen kom noget til.

Overfor sidder gæster på en restaurant med udendørsservering og spiser i skæret fra hvide, hyggelige lyskæder. Lidt længere henne ad gaden i en lav boligblok boede kvinden med sin mand og sit barn.

Karin Jonsson, en af Maher Turkies frivillige nattevagter, står foran lysene og rækker hænderne frem med håndfladerne vendt mod himlen i muslimsk bøn. Flere af hendes venner kendte kvinden, der arbejdede som læge på Malmøs sygehus. Det er allerede længe siden, at vagter blev sat ind på hospitalet, fordi de mange kriminelle, der bliver bragt ind, tager deres blodige stridigheder fra gaden med ind på stuerne.

I 2018 var der ifølge politiet 47 skudvekslinger i Malmø. 12 mistede livet, og 23 blev såret. Det er ganske vist lykkedes Malmøs politi at nedbringe skyderierne med 45 procent, og flere af de toneangivende kriminelle er sat bag tremmer. Men den intensiverede politiindsats har til gengæld tvunget de kriminelle til at tage andre midler, f.eks. håndgranater og sprængstoffer, i brug. Ud af de 45 eksplosioner, der sidste år hærgede Malmø, har fire haft dødelig udgang.

Det kan godt være, at København indimellem fanges i bandekrigens skudvekslinger i uger ad gangen. Men Malmø er en meget mindre by. Man kender hinanden på kryds og tværs.

Og man er næsten blevet vant til de mange skyderier og eksplosioner i byen, fortæller Karin Jonsson. Men så blev Karolin Hakim skudt. Og det er, som om det har fået folk til at reagere på kriminalitetens trivialitet.

»Det er blevet meget mere råt. Værdierne på gaden har ændret sig, og der kræves mere og mere for at bevare sin status. Før kostede det flere hundredtusinder af kroner at bestille en likvidering. Nu kan man købe en for 5.000 svenske kroner. Og du kan end ikke stole på dem, der siger, de er dine venner,« siger Maher Turkie.

En af de frivillige fra No2Crimes fremviser skaderne fra den seneste kraftige eksplosion i Malmø den 25. juli, som blandt andet ødelagde en entrédør og flere vinduer i en beboelsesejendom i Rosengård.

En af de frivillige fra No2Crimes fremviser skaderne fra den seneste kraftige eksplosion i Malmø den 25. juli, som blandt andet ødelagde en entrédør og flere vinduer i en beboelsesejendom i Rosengård.

Anders Rye Skjoldjensen

I løbet af de seneste år har den hårde voldskriminalitet spredt sig fra det sydlige Skåne til resten af Sverige. Og de unge indvandrermænds bidrag bliver sat på spidsen i det udsatte boligområde Järva i Stockholm, hvor det ifølge politiet er et udbredt udtryk blandt de unge kriminelle »at tage en 4’er for at blive en 100-fyr«: at tage en straf på fire år på en lukket ungdomsinstitution for at vise sin loyalitet og blive antaget som fuldgyldigt medlem af en bande.

»De kriminelle bliver yngre og yngre, mere umodne og identitetssøgende,« siger Maher Turkie. »Det betyder, de er villige til mere.«

Et pænt kvarter

Den grove vold spreder sig også geografisk i de større byer. Tidligere kunne Malmøs middelklasse finde tryghed i, at kriminaliteten for det meste fandt sted i de såkaldt udsatte områder, for eksempel Rosengård eller Södra Sofielund, hvor der blev handlet med narkotika i stor stil for nogle år siden.

Södra Sofielund er blevet roligere, og de sociale projekter lykkes med mange ting i Rosengård. Men kriminaliteten er bare flyttet videre ud i byen. Ribersborg, hvor Karolin Hakim boede, er et pænt kvarter. Tæt på vandet. Men de kriminelle vil også gerne bo pænt. Og de har råd til at flytte, fortæller Marika Viktorsson, en anden af nattevagterne, der er i starten af 50’erne, mens hun tænder en cigaret.

Billedet bekræftes af Malmøs politi og kriminologer. Den kriminelle underverden har forandret sig siden 1990’erne, hvor rockere stod bag en langt mere forudsigelig form for organiseret kriminalitet. De afgrænsede bander er afløst af en række løsere sammensatte og indbyrdes stridende grupperinger. Og nu venter man bare på hævnen i Malmø. Den evige spiral af gengældelse.

»Den 31-åriges mand havde forladt sit kriminelle liv. Han havde fået en kone og et barn. Nu ligger alt i ruiner for ham. Af pressen fremgår det, at han ikke taler med politiet. Det eneste, han tænker på, er sikkert, at han vil have hævn,« ræsonnerer Marika Viktorsson.

To et halvt års eksplosioner i Malmø

 

* Antal per 31. juli 2019. Kilde: Malmö Politi

Vi forlader fredagsstemningen på drabsstedet og kører mod Rosengård, hvor den seneste eksplosion i Malmø fandt sted for godt en måned siden. De tre nattevagter peger ud ad bilruden på de mørke gader: Her var der en eksplosion uden for en trafikskole. Og her blev en mand skudt foran en børnehave.

»Det er ligesom, da jeg var i Beirut for nogle år siden efter endnu en omgang israelske bomber. Når vi kørte rundt, pegede man bombekratre ud for os,« siger jeg. Maher Turkie vender sig om fra førersædet med et skævt smil:

»Jeg forstår præcis, hvad du mener,« siger han. »Jeg er fra Beirut.«

Væn jer til det

Men Sverige er ikke et land i krig. I juli pointerede lederen af Moderaterna – det største borgerlige oppositionsparti – Ulf Kristersson netop det i sin tale på det svenske folkemøde i Almedalen.

»Situationen er ekstrem for et land, der ikke er i krig,« sagde partilederen, efter han havde opremset de tal og hændelser, som svenskerne har hørt om igen og igen de senere år.

Og Sverige er det ekstreme land i Europa. Svenske unge mænds involvering i skudepisoder er i gennemsnit dobbelt så højt som deres europæiske jævnaldrende. Dagen før Kristerssons tale havde der været tre nye skyderier alene i Stockholm.

Udviklingen rammer ikke kun de kriminelle. Natten til mandag blev to uskyldige ramt af skud fra automatvåben i Nacka Kommune tæt på Stockholm. Og de seneste fem år har mindst ti personer uden tilknytning til kriminelle miljøer mistet livet. En otteårig dreng er død som følge af en eksplosion med en håndgranat, og en fireårig pige blev dræbt af en bilbombe, men de fleste uskyldigt dræbte er unge i 20’erne.

Derfor er ordvalget heller ikke mildere hos de regerende socialdemokrater.

»Sveriges største samfundsproblem,« erklærede indenrigsminister Mikael Damberg i juni, da antallet af eksplosioner i Sverige havde rundet 93 i de første fem måneder af 2019. Og da han to dage efter mordet i Ribersborg besøgte Malmø, forsikrede han om, at der findes »nationale ressourcer«, hvis Malmø behøver det.

Den 6. juni blev en 29-årig mand dræbt af flere skud ved indgangen til en parkeringskælder på Triangeln i det centrale Malmø.

Den 6. juni blev en 29-årig mand dræbt af flere skud ved indgangen til en parkeringskælder på Triangeln i det centrale Malmø.

Anders Rye Skjoldjensen

Men den slags beroligende ord har ikke nødvendigvis den store effekt, når selveste landets rigspolitichef på trods af lovning på flere betjente formaner om, at svenskerne lige så godt kan vænne sig til, at kriminelle bander vil fortsætte med at skyde løs på hinanden i Sverige i de næste mange år, så længe der er et lukrativt narkotikamarked at kæmpe om.

»Vi mener, at det her kan fortsætte fem-ti år i de særligt udsatte områder,« sagde Anders Thornberg for nylig til Aftonbladet.

Antallet af eksplosioner er ifølge en opgørelse fra Dagens Nyheter baseret på national statistik mere end fordoblet siden 2013 og udgjorde 255 i 2018. Fra 2017 til 2018 faldt antallet af skyderier fra 324 til 306, men sammenlignet med perioden januar til juli i år er niveauet nu oppe igen på samme niveau som i 2017.

»Det her er ikke den svenske model,« sagde Kristersson i Almedalen.

Tramadolvej

Vi kører langs Ramels väg i boligområdet Rosengård. »Vi kalder det Tramadols väg,« siger Karin Jonsson og lader et stort smil flække ansigtet, der er indrammet af et perlebesat muslimsk hovedtørklæde. Tramadol er et morfinlignende smertestillende præparat, som giver en rusfornemmelse i større mængder, og som ifølge myndighedernes seneste rapporter er blevet det mest anvendte af unge i Skåneområdet næst efter cannabis.

Det er blandt andet det stof de kriminelle unge, som NO2Crimes prøver at komme i kontakt med på deres nattevandringer, sælger. De står åbent på gaden, forklarer Karin Jonsson, og gemmer typisk deres stof bag et nedløbsrør imellem handlerne, så der ikke kan skabes forbindelse mellem dem og det, de sælger. Hun peger på et nedløbsrør, der sidder på en lav boligblok. Ved siden af er døren ind til opgangen sprængt helt væk og erstattet af en stor træplade. For godt en måned siden eksploderede en bombe her på Ramels väg og ødelagde mindst en families lejlighed. Omkring ti ruder er krakelerede, men ikke blevet udskiftet endnu.

Maher Turkie møder nogle fyre, han kender fra Rosengård. De spiller fodbold i skæret fra gadelygterne. I 2017 blev en 23-årig ung mand skudt her. Og Maher Turkie husker tilbage på dengang, han sad i fængslet efter en dom på fire et halvt år for salg af et halv kilo kokain. Hans ene bror var blevet skudt. Den anden var blevet taget for våbenbesiddelse. Maher Turkie prøvede flere gange at komme ud af kriminaliteten. Startede en lille forretning på et tidspunkt. Men den gik konkurs. Han kunne ikke finde arbejde, så han solgte kokain igen og blev taget.

»Imens jeg sad fængslet, blev det endnu mere hårdt uden for. Jeg vidste, at hvis jeg fortsatte med kriminaliteten, når jeg kom ud igen, ville jeg enten blive skudt, eller også skulle jeg selv skyde andre,« siger den sortskæggede familiefar, der i dag lever alene, men ser tre ud af sine fire børn hver anden weekend.

Det viser sig, at den 38-årige Karin Jonsson, der er adoptivbarn fra Columbia, selv har en fortid i banderne. Hendes venner blandt de kriminelle brugte hende som lokkedue over for ældre mænd. Når de endte hjemme hos ofret, var det hendes opgave at stjæle deres nøgler. Det var nemt nok. Ingen sex, fortæller hun, da vi har gået rundt nogle timer. Og hun var altid på stoffer, så det værste ubehag og angsten kunne dulmes. Også Marika Viktorssons liv er vævet ind i bandekriminalitet. Hendes søn er tidligere kriminel og tilhørte den samme bande som Karin Jonsson, fortæller de og griner ved tanken om dengang, de fandt ud af det.

Deres erfaringer binder de tre nattevagter sammen. Det er deres styrke på gaden og en central del af konceptet bag No2Crimes. Deres personlige historier viser andre, at der er en vej ud. Hvis man vil.

Myter

I et større perspektiv fortæller de mange alarmerende reportager fra Malmø samme historie om en by, hvor kløfterne bliver større og større. Mens det ene moderne prestigebyggeri efter det andet dukker op for at vriste den gamle havneby ud af dens triste ry som globaliseringens taber og de kriminelles paradis, vokser »utanförskapet«, som svenskerne kalder det.

Et udenforskab som ifølge opgørelser tæller over 60 områder – heraf 23 særligt udsatte – i Sverige i dag, og som er præget af store indvandrergrupper, »arbejdsløshed og segregation«. Mange af de kriminelle netværk er koblet til de udsatte områder, fremgår det af en ny bog, Brottslighed och utsatthet i Malmö, forfattet af kriminologer på Malmø Universitet.

I Malmø, Sveriges hurtigst voksende storby, er befolkningstallet siden 1990 steget med 43 procent. Cirka halvdelen af børnene i byen har udenlandsk baggrund, og tre ud af ti vokser op i relativ fattigdom. Arbejdsløsheden er dobbelt så høj som landsgennemsnittet.

Og groft sagt kan man sige, at der er to analyser af, hvad der fører til problemerne i landets større byer. Den ene koncentrerer sig om klasse. Den anden om etnicitet.

Sverige er blevet »et voldsomt klassesamfund, hvor krigsherrerne sætter spillereglerne,« og hvor fattige og rige nu lever under vidt forskellige regimer, skrev for eksempel Johan Hakelius, politisk redaktør på nyhedsmagasinet Fokus, efter mordet på den 31-årige læge.

Mens borgerlige debattører til gengæld hæfter sig ved sammenhængen mellem indvandring og Sveriges – indtil 2015 – liberale flygtningelovgivning. Og det er der en grund til, forklarer Joakim Ruist, adjunkt og migrationsforsker ved Göteborgs Universitet. Han har netop udgivet bogen Global migration, hvor kapitlet om sammenhængen mellem kriminalitet og etnicitet er baseret på tal, der viser, at børn af udenlandsfødte forældre er kraftigt overrepræsenterede i statistikkerne.

’Prince’ og hans venner samles tit på Triangeln i det centrale Malmø om aftenen. I juni blev der skudt en ung mand her, men det er ikke noget, der påvirker de unges natteliv, mener Prince

’Prince’ og hans venner samles tit på Triangeln i det centrale Malmø om aftenen. I juni blev der skudt en ung mand her, men det er ikke noget, der påvirker de unges natteliv, mener Prince

Anders Rye Skjoldjensen

Men tallene har han været nødt til at skaffe fra danske statistikker. Det officielle Sverige behøver nemlig ikke at føre den slags, udtalte den socialdemokratiske justitsminister Morgan Johansson i 2017.

»Det er blevet gjort i Sverige tidligere, og der findes utallige internationale studier, som alle viser det samme. At minoritetsgrupper ofte er overrepræsenterede i kriminalstatistikken. Men når man renser for socioøkonomiske faktorer, så forsvinder det næsten helt og holdent,« sagde han til SVT som begrundelse for, hvorfor han ikke fandt nogen anledning til at bede Sveriges kriminalpræventive råd om at lave en ny undersøgelse af sammenhængen, selv om den seneste var fra 2005.

»Det handler om sociale indsatser. Og den viden har vi allerede,« hed det.

Ifølge Joakim Ruist har svenske mainstreampolitikere været tilbageholdende med at lave statistikkerne af frygt for at give »højrepopulisterne« gode argumenter imod indvandring.

»Justitsministeren har jo ret i, at vi har et godt billede af visse etniske gruppers overrepræsentation, og man derfor ikke behøver ny statistik for at handle politisk. Men hvad han og mange andre svenske politikere har misset, er, at når tilstrækkeligt mange efterspørger statistikker, som politikerne ikke vil lave, opstår der myter og konspirationsteorier om, at noget holdes skjult,« siger han.

Danske tilstande

En af dem fra statistikkerne møder vi lidt senere på stierne i Folkets Park i det centrale Malmø. Det er en 19-årig syrer, som Karin Jonsson arbejder med, og som hun har forsøgt at overtale til at snakke med os. Men han har ringet og afslået. Der er alt for meget uro i byen på grund af mordet i Ribersborg.

Nu dukker han op i Folkets Park med solbriller i håret og ser genert ud. På mandag skal han nok møde op på skolen, lover han de to kvinder, der giver ham et venligt kram. Den unge syrer vil stadig ikke tale med journalister. Det er ikke mere end tre måneder siden, han blev løsladt efter en dom på to år for tre eksplosioner.

»I dag skulle han ud og sælge lidt narkotika, selv om han er på et program under kriminalforsorgen. De og jeg siger, han burde flytte fra Malmø,« siger Karin Jonsson og trækker lidt opgivende på skuldrene.

Én ting er de tre nattevagter dog enige om ville hjælpe på længere sigt i Sverige.

Udlændingelovgivningen skal være lige så hård som i Danmark. Og svenskerne skal opleve, at der er kontrol med indvandringen, mener Maher Turkie. Det største borgerlige parti Moderaterna har allerede foreslået, at antallet af indvandrere og flygtninge, som Sverige tager imod, skal nedbringes med 70 pct. og komme på niveau med Norge og Danmark.

Og det er måske det største problem i Sverige lige nu. At mange svenskere ikke oplever, at der er styr på den grove voldskriminalitet og dermed heller ikke med indvandringen.

Spørgsmålet er så, om politikerne kan levere tryghed til deres nordiske naboer og den almindelige svensker.

Da den socialdemokratiske statsminister, Stefan Löfven, i sidste uge indbød til politiske forhandlinger om en plan, der skal stoppe volden, gik det hele i hvert fald, som det plejer. I stedet for at diskutere kriminalitetsforebyggelse begyndte partilederne at skændes om, hvorfor Löfven ikke havde indbudt de indvandrerkritiske Sverigedemokraterna til forhandlingerne.

Det er den slags politiske slagsmål, der får Marika Viktorsson til at sukke opgivende:

»Sverige er ikke så godt et land, som det plejede at være. Vi må begynde at tænke anderledes.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Er det klasse eller etnicitet der gør forskellen? Hvorfor ikke lave et videnskabeligt eksperiment? Lad os skabe forskningsmæssig evidens på dette område! Eksperimentet er startet, men lad os intensivere det - for derved at skabe videnskabelig tydelighed!

Klasse eller etnicitet: Lad Sverige modtage endnu flere indvandrere (med ikke-vestlig baggrund), herunder alle indvandrere der søger til Danmark og Norge. For at forstærke og tydeliggøre effekterne af eksperimentet, vil det videnskabeligt være en fordel hvis Danmark og Norge i perioden har en negativ indvandring (på denne måde maksimeres forskellen i det der undersøges for, hvilket er god videnskabelig praksis).

Ligeledes af hensyn til det videnskabelige eksperiment "klasse eller etnicitet": Når vi viderefører indvandrere til Sverige, så medsender vi det dobbelte beløb af det en indvandrer ville få i Danmark hhv. Norge. Det gør vi i 10 år! Og i de samme 10 år nedsættes det beløb indvandrere modtager i Danmark og Norge, til niveauet som er normalt i UK, Australien og USA. Efter 10 år kan vi så undersøge diverse kriminalitetsstatistikker i de tre lande (DK, NO og SV).

Er datagrundlaget for spinkelt, så fortsætter vi bare 10 år mere. Dette er en vigtig videnskabelig undersøgelse! Og bemærk, at ingen indvandrer lider under dette - tværtimod - de kommer til det land i verden hvor der værnes mest om tonen i debatten, og samtidig får de dobbelt så mange penge. Lad os lave den videnskabelige undersøgelse!

Flemming Olsen, Søren Ferling, Mads Jakobsen og Michael Hullevad anbefalede denne kommentar

Tak for flot artikel med fakta og nuancerende interviews.

Britta Hansen, Karsten Lundsby og ingemaje lange anbefalede denne kommentar
Jan Fritsbøger

ja lad os da bare bruge "undermennesker" som forsøgsdyr, det ville sådan set ikke engang være noget nyt, da det jo er prøvet før,
og hvis vi kan indrette forsøget så det "beviser det vi gerne vil mene" er meget jo opnået,
så pyt med at vi faktisk kender svaret, for nej det er hverken klasse eller etnicitet, at du og andre er i tvivl, skyldes ganske enkelt de løgnagtige dæmoniseringskampagner som visse partier, kredse, og medier har kørt for fuld damp i årtier,
men altså her i Danmark ( og mange andre lande ) har vi grupper af indvandrere som har akkurat samme kriminalitetsfrekvens som etniske danskere, i samme sociale situation, det drejer sig om de indvandrere som er i job, ejer deres bolig, og bor i et område hvor man ikke mærker fremmedhadet,

dem som har en øget kriminalitetsfrekvens er ikke i job, bor til leje, typisk i etniske enklaver hvor man let føler sig stemplet som uønsket som en uundgåelig følge af diverse dæmoniseringskampagner som medierne viderebringer på forskellig vis,
og der florerer jo rigtig mange usandheder som alligevel anses for at være rigtige nok, deriblandt sammenhængen imellem kriminalitet og etnicitet som statistikken tilsyneladende viser, problemet opstår når etniciteten opfattes som årsagen, hvad den ikke er, men som det postuleres af fremmedhaderne,
en anden usandhed er at de fremmede får så mange børn at de er på vej til at overtage landet, virkeligheden er at fødselsraten falder til normalt dansk niveau når man flytter til Danmark,
og når så de fremmede holder op med at være anderledes end vi andre i løbet af et par generationer bliver efterkommerne til ganske almindelige danskere,
akkurat ligesom det skete med de polakker som migrerede til danmark engang i fortiden,
dengang blev deres tilstedeværelse også gjort til et problem som så senere viste sig ikke at existere,
hvis man analyserer alle virkninger af indvandring, så er den eneste reelle skade på samfundet den har medført, det politiske klima der derved er skabt som har givet grobund for partier som DF og andre de facto samfundsskadelige bevægelser på den yderste højrefløj,
men det kan man jo ikke give de fremmede skylden for, de skyldige er de hadefulde mennesker som har søgt sammen i nævnte partier/bevægelser, og så de af propagandaen vildførte vælgere som har stemt på den slags, og desværre også de partier som har brugt hadet skabt af DF og medierne til egen fordel, ingen nævnt ingen glemt.

Colin Bradley, Lillian Larsen, Olaf Tehrani, Flemming Berger, Michael Christiansen, Hans Larsen, Mogens Holme, Christel Gruner-Olesen, Erik Winberg, Birte Pedersen, Britta Hansen, Karsten Lundsby, Eva Schwanenflügel, Dennis Jørgensen, Hanne Utoft og Grethe Østergaard Nielsen anbefalede denne kommentar

@ Ole Gerstrøm,

Interessant udtalelse om, at Volvo vil flytte fra Sverige for at undgå kriminalitet.

Måske skal det for fuldstændighedens skyld også oplyses, at Volvo gennem en årrække ikke mere er svensk men er kinesisk. Og udflytning fra Sverige har faktisk foregået løbende gennem de seneste 9 år. Først var det underleverandørerne der mistede opgaver til Volvo, og senere er flere og flere egetfremstillede komponenter kommet fra Kina.

Og om kinesernes køb af Volvo ligefrem skulle begrundes i kriminalitet i Sverige, tror jeg ikke har været fremme i offentligheden.

Flemming Berger, Claus Nielsen, Carsten Munk, Hans Larsen, Mogens Holme, Bjarne Bisgaard Jensen, Christel Gruner-Olesen, Niels Christensen, Erik Winberg, Britta Hansen, Karsten Lundsby, Eva Schwanenflügel, ingemaje lange og Hanne Utoft anbefalede denne kommentar
Nike Forsander Lorentsen

@OleGerstøm. Rena rama svammlet. Summit.news farer med osanningar, och påstår bl.a. att, 'Sweden Wants to Cancel Democracy to Fight Climate Change'. Entet må du checke dina uppgifter eller så tycker du det er ok med den slags fake news. Som är djupt God Natt.

Olaf Tehrani, Birte Pedersen, Karsten Lundsby og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Jan Henrik Wegener

Måske er det simpelt hen et problem at man her i de nordiske lande næsten har glemt ordet "Nej".

Hvordan kan man slippe med 2 aars faengsel for 3 eksplosioner? Det burde vaere livstid. Faengsel paa livstid virker rigtig godt paa kriminalitet.

Per Torbensen, Peter Hansen, Erik Fuglsang, Morten Simonsen, Birte Pedersen, Hans Aagaard, Henrik Madsen og Kim Houmøller anbefalede denne kommentar

@ Hr. Gert Romme. Du henvender dig til Hr. Ole Gerstrøm og skriver følgende: "om kinesernes køb af Volvo ligefrem skulle begrundes i kriminalitet i Sverige, tror jeg ikke har været fremme i offentligheden". hahaha ... Hvor kom dét fra? Det er jo helt sort! Hvor læser du at Hr. Ole Gerstrøm påstår dette? Var det bare noget du havde lyst til at skrive haha?

@ Hr. Nike Forsander Lorentsen (der i øvrigt mangler link til sin supplerende påstand).
Naturligvis skal vi være kildekritiske. Men det er ubegavet at kritisere Hr. Ole Gerstrøm for at benytte en kilde du ikke kan lide. Prøv med disse så:
https://www.svt.se/nyheter/lokalt/vast/volvochef-kritiserade-goteborg-fa...
https://www.svd.se/volvochefen-om-bristen-hur-sjutton-ska-vi-gora

Alle tre kilder siger det samme: Volvo chefen har udtalt at Volvo må flytte fra Sverige hvis Volvo ikke kan skaffe de rette kompetencer - og at "dårlige skoler, mangel på boliger, utryghed og høj kriminalitet" gør det svært at tiltrække de rette kompetencer!

Ole Arne Sejersen, Michael Hullevad, Per Torbensen, Søren Ferling, Erik Fuglsang, Niels Christensen, Karsten Lundsby og Hans Aagaard anbefalede denne kommentar

Problemerne i Malmø vidner om at den svenske integrations-indsats har været lige så ringe som den danske, måske endda forstærket af, at Sverige, gennem mange år, har ført en langt mere liberal immigrations-politik end DK.
Det giver næsten sig selv, at hvis man tager imod hundredetusindevis af ikke-vestlige flygtninge/ indvandrere over forholdsvis kort tid, og kun er i stand til at tilbyde en betydelig del af dem en plads i periferien af det svenske samfund, vil det slå negativt ud i statistikkerne. Det er banal sociologi.
I den forstand har den svenske immigrations- og flygtningepolitik været forfejlet. Eller rettere den har hvilet på den vildfarelse, at det svenske samfund, helt gnidningsfrit, ville være i stand til at absorbere og integrere en stor gruppe mennesker med nogle kulturelle forudsætninger og værdier, der på mange måder adskiller dem væsentligt fra middel-Jönsson. Eller udtrykt på en anden måde: En total overvurdering af middel-Jönssons parathed til inklusion, baseret på det næsten statsautoriserede narrativ om svenskerne som en særlig altruistisk befolkningsgruppe og Sverige som en 'humanistisk stormagt'.
Selv den dag i dag nægter majoriteten af det svenske establishment, at anerkende den egentlige årsagssammenhæng, men reducerer ethvert problem til et simpelt og helt isoleret spørgsmål om socialpolitik.
Dermed forærer de Sveriges Demokraterne en kæmpe banehalvdel at spille på.

Michael Hullevad, Flemming Berger, Claus Nielsen, Peter Hansen, Mads Jakobsen, Flemming Olsen, Erik Fuglsang, Niels Christensen, Karsten Lundsby og Carsten Hansen anbefalede denne kommentar
Niels Christensen

Så blev to svenskere anholdt for skyderier mod politiet i den finske by Borgå.
De to havde faktisk roma baggrund en generation tilbage, og var vist det man kan kalde rejsende i kriminalitet

Claus Nielsen, Per Torbensen, Peter Hansen og Søren Ferling anbefalede denne kommentar

Hvis man vil undersøge, om etnicitet kan medvirke til at forklare udviklingen i kriminalitetsbilledet i Malmø, så bliver man nødt til at kontrollere for andre socioøkonomiske variable. I praksis gør man det ved -o ver tid - at sammenligne tilfældigt udvalgte etniske svenskere og ikke-etniske svenskere fra samme socioøkonomiske gruppe. Kun derved kan vi få belyst, hvilken rolle etnicitet spiller eller ikke-spiller.

Nike Forsander Lorentsen

@Henrik Madsen, på tal om kildekritik så kan du vist ikke selv finde ud af att Nike er navnet på den grekske gudinde Nike som er sporten og sejrens gudinde. Og før at skære det ud i pap, et feminint navn.

@Nike Forsander Lorentsen
Ifølge Danmarks Statistik hed 16 kvinder og 11 mænd Nike i 2019.
Sverige var det 782 og 55.
Det vil sige, at Nike også er accepteret som et mandenavn, De mænd som hedder Nike, er dog ikke opkaldt efter gudinden, der er tale om en stave variant af navnet Nicke, som kun er maskulint.
https://www.nordicnames.de/wiki/Nike_m

Erik Fuglsang

"Hvis man vil undersøge, om etnicitet kan medvirke til at forklare udviklingen i kriminalitetsbilledet i Malmø, så bliver man nødt til at kontrollere for andre socioøkonomiske variable."

Det er også det almindelige at man laver en sådan tilretning af tallene. Det saglige i at gøre det kan dog diskuteres.

Når man såkaldt korrigerer søger man at beregne, hvordan det ville være, hvis de undersøgte mennesker var i en helt anden situation. Det er de jo bare ikke og deres socioøkonomiske placering er heller ikke uafhængig af deres kulturelle egenskaber.

Det kan derimod være sagligt at korrigere for alder.

Nike Forsander Lorentsen

@Flemming Olsen. Nike som sport og sejer gudinde er nu femininum i Grekenland. Navnet Gerd er feminint i Sverige men ikke i DK, eller før at nævne navnet Kim som kan være både og, sådan kan man jo blive ved. Men det var vel ikke dette som artiklen handlede om. Venligst Nike.

Søren Ferling
15. september, 2019 - 09:24

Det, jeg prøver at sige, er, at hvis man vil undersøge om etnicitet kan medvirke til at forklare udviklingen i kriminalitetsbilledet i Malmø, så bliver man nødt til at sammenligne meget sammenlignelige grupper af etniske og ikke etniske svenskere.

Ved på den måde at "fastlåse" alle andre socioøkonomiske variable, kan man undersøge om variablen, etnicitet, er en "årsagsvariabel", der kan medvirke til at forklare udviklingen i kriminalitetsbilledet i Malmø, eller om årsagen skal søges i andre socioøkonomiske variable.

Se evt. mere i: "Metoder i statskundskab" af Lotte Bøgh Andersen, Kasper Møller Hansen og Robert Klemmensen m.fl.

Erik Fuglsang, det lyder jo meget godt. Men hvis du isolere den laveste sociale klasse og konstatere at alle i dén opfører sig lige dårligt... så har du jo glemt at tage højde for at hele diskussionen går på om store grupper af indvandrere kan andet end at befinde sig i den laveste sociale klasse.

Hvis, f.eks. 90% af alle ikke-vestlige indvandrere er i bunden af samfundet og bunden af samfundet udgøres af f.eks. 90% ikke-vestlige indvandrere, så hjælper det jo ikke ret meget at konstatere at f.eks. 10% af de lokale heller ikke kan finde ud af det. Der er stadig en massiv forskel på de to grupper.

"Det kan derimod være sagligt at korrigere for alder."
Alderens betydning er heller ikke uafhængig af en given etnicitets 'kulturelle egenskaber', og det er jo sådan med det videnskabsteoretiske at der altid kan rejses kritik af metoderne; det er metodernes svar (som bl.a. forbehold for konklusionerne) på kritik som afgør deres kvalitative styrke.

Jvf. andre kommentarer i tråden, så er det kendetegnende for alle samfund og kulturer at menneskers socioøkonomiske status spiller en enorm rolle for om de, iht. de herskende normer, 'opfører sig dårligt' (især de laveste klasser/samfundslag (men også de mest priviligerede) har det med at ikke at kunne/ville indpasse sig efter median-normer). Mon ikke det også forholder sig således i f.eks. Sverige og Danmark også? Eller er vi en nordisk undtagelse? Som Mads Jakobsen ganske rigtigt er inde på, har det en ganske enorm betydning for danskere og svenskeres forståelse af årsagssammenhængene mellem etnicitet og afvig/normbrud som f.eks. kriminalitet at bl.a. lovgivning, kultur og klassedynamikker bevirker at 'store grupper af indvandrere ikke kan andet end at befinde sig i den laveste sociale klasse'. Og derfor løber vi rundt i slørede diskussioner, som mest af alt demonstrerer hvilken enorm uvidenhed, der råder blandt os.

Søren Ferling, Flemming Berger og Erik Fuglsang anbefalede denne kommentar

@ Mads Jakobsen
15. september, 2019 - 11:02

Man f.eks. forestille sig, at man - for at undersøge årsagen til kriminalitet - tilfældigt udvælger 1000 ikke etniske og 1000 etniske svenske mænd med samme socioøkonomiske karakteristika (alder, uddannelse, beskæftigelsesstatus, indkomst, geografi, bolig mm). Den eneste socioøkonomiske forskel mellem grupperne er etniciteten. Hvis der herefter over tid kan konstateres en forskel i kriminalitetsmønsteret, der ligger ud over den statiske usikkerhed, er indikationerne næppe til at komme uden om.

Denne fremgangsmåde imødegår din skepsis og modvirker spuriøsitet, dvs. at man fejlagtigt forveksler årsagsvariablerne.

God søndag.

@ Mads Jakobsen
15. september, 2019 - 11:02
TILRETTET:
Man kan f.eks. forestille sig, at man - for at undersøge årsagen til kriminalitet - tilfældigt udvælger 1000 ikke etniske og 1000 etniske svenske mænd med samme socioøkonomiske karakteristika (alder, uddannelse, beskæftigelsesstatus, indkomst, geografi, bolig mm). Den eneste socioøkonomiske forskel mellem grupperne er etniciteten. Hvis der herefter over tid kan konstateres en forskel i kriminalitetsmønsteret, der ligger ud over den statitiske usikkerhed, er indikationerne næppe til at komme uden om.

Denne fremgangsmåde imødegår din skepsis og modvirker spuriøsitet, dvs. at man fejlagtigt forveksler årsagsvariablerne.

God søndag.

Erik Fuglsang skrev:"Man f.eks. forestille sig, at man - for at undersøge årsagen til kriminalitet - tilfældigt udvælger 1000 ikke etniske og 1000 etniske svenske mænd med samme socioøkonomiske karakteristika...

Denne fremgangsmåde imødegår din skepsis og modvirker spuriøsitet, dvs. at man fejlagtigt forveksler årsagsvariablerne."

Ikke de mindste. Hvis du har 10.000 kriminelle fra en gruppe, og 1000 fra en anden, for derefter at udvælge 1000 fra hver og så evt. konstatere at de er "lige gode om det," så har du matematik-tryllet hele diskussionen væk.

Du ville heller aldrig udvælge Y kvindelige mordere der hver har myrdet X personer, derefter sammenligne dem med Y mandlige mordere der har myrdet X personer, og så udlede at køn skam ikke betyder noget. Næ, vi siger: mænd myrder lang oftere end kvinder. Slut, prut, punktum.

"Selv den dag i dag nægter majoriteten af det svenske establishment, at anerkende den egentlige årsagssammenhæng, men reducerer ethvert problem til et simpelt og helt isoleret spørgsmål om socialpolitik."

I og med at det er korrekt at den svenske stat ikke har kunnet (hvilket for politiske beslutningstagere hænger snævert sammen med villet) tilbyde en betydelig del af flygtninge/indvandrere andet end en plads i periferien af det svenske samfund, er de statistiske forhold vel også i høj grad udtryk for socioøkonomiske ubalancer, hvilket kalder på bl.a. socialpolitiske løsninger. Men enig, der er også brug for at se på fordelingspolitikken, arbejdsmarkedspolitikken og uddannelsespolitikken. Og så tyder meget på at der brug for at begge parter, altså den brede svenske befolkning og indvandrere/flygtninge, i det (kontinuerte) interkulturelle møde får gode betingelser for en ustresset, ligeværdig, oplyst og demokratisk stærk sameksistens. Altsammen forhold, de svenske lovgivere og øvrige magthavende har i deres magt at facilitere, om de vil.

Sverige har også tidligere gjort sig stærkt bemærket internationalt i fredsarbejdet; forebyggelse og løsning af internationale konflikter med fokus på folkelig selvbestemmelsesret, demokratisering og globalt samarbejde udenfor markedskapitalismens ukontrollérbare råden, og denne position kunne landets politiske beslutningstagere også genindtage, til fordel for en nedbringelse af flygtningestrømme i konsekvens af bl.a. ulovlige krige.

Thomas Christensen

Når nu de primært slås om narkomarkedet, hvorfor er der så ikke en bevægelse i gang for at legalisere de euforiserende stoffer det handler om? Det ville kunne mindske problemet markant.

Ud fra et grundigt studie af Informations debatsider, har jeg nu destilleret indvandringsdebattens 10 bud, som fremover vil få mig til at sove roligt om natten og i kombination med Moselovene udgøre grundstenen i resten af mit liv og virke.

Problemerne med ikke-vestlig indvandring:

1. Er opfundet af sensationslystne medier motiveret af seer - og salgstal.
2. Er opfundet af populistiske politikere, der vil i Folketinget.
3. Drejer sig om kultur
4. Drejer sig om økonomiske klasseforskelle - klassekampen 2.0
5. Drejer sig ikke om etnicitet
6. Drejer sig ikke om religion.
7. Skyldes fraværende/dårlige integrationsprojekter.
8. Er en reaktion på det omgivende samfunds dæmonisering - tryk avler modtryk.
9. Er ikke et problem, segmentet bliver hurtigt dansk i kulturelt og demografisk øjemed.
10. Bygger på en falsk dem-og-os dikotomi, for danskheden er uhåndgribelig /konstrueret.

Erik Fuglsang

"Ved på den måde at "fastlåse" alle andre socioøkonomiske variable, kan man undersøge om variablen, etnicitet, er en "årsagsvariabel", der kan medvirke til at forklare udviklingen i kriminalitetsbilledet i Malmø, eller om årsagen skal søges i andre socioøkonomiske variable.

Se evt. mere i: "Metoder i statskundskab" af Lotte Bøgh Andersen, Kasper Møller Hansen og Robert Klemmensen m.fl."

Jo, jeg kender godt sådan nogenlunde fagets metoder - og peger på at den her ignorerer at ens socioøkonomiske placering ikke er tilfældig og også har at gøre med ens arvede egenskaber.

Dette er idag tabu og derfor bliver debatten mudret.

Erik Fuglsang

"Denne fremgangsmåde imødegår din skepsis og modvirker spuriøsitet, dvs. at man fejlagtigt forveksler årsagsvariablerne."

Nej, det ville vise situationen, hvis de andre etniciteter generelt placerede sig gennemsnitligt for landet. Det gør de som bekendt ikke.

"Jo, jeg kender godt sådan nogenlunde fagets metoder - og peger på at den her ignorerer at ens socioøkonomiske placering ikke er tilfældig og også har at gøre med ens arvede egenskaber."

Menneskers socioøkonomiske status har meget at gøre med deres sociale arv, men du efterspørger metoder som kan godtgøre at indvandrere/flygtninge har nedarvede egenskaber, som pr. definition bringer dem i bunden af det danske samfund? Sådanne metoder er der efterhånden en del, som efterspørger ... og jeg er da sikker på at både Stram Kurs, Ny Borgerlige, DF og Venstre har metodikker, du kan lade dig inspirere af - selvom de næppe står for en videnskabelig efterprøvelse.

Ole Gerstrøm linker til en artikel fra Summit News.
Her er lidt om sitet:
https://mediabiasfactcheck.com/summit-news/

Hanne Utoft

"Menneskers socioøkonomiske status har meget at gøre med deres sociale arv, men du efterspørger metoder som kan godtgøre at indvandrere/flygtninge har nedarvede egenskaber, som pr. definition bringer dem i bunden af det danske samfund?"

Ja, den sociale arv er betydningsfuld. Jeg efter spørger metoder, der også viser den biologiske arvs betydning. Hvis man ikke medtager alle betydende variable, får man invalide resultater og man bedriver pseudovidenskab.
Nej, ingen variable giver resultater per definition - der er tale om noget tendentielt.

"Sådanne metoder er der efterhånden en del, som efterspørger ... og jeg er da sikker på at både Stram Kurs, Ny Borgerlige, DF og Venstre har metodikker, du kan lade dig inspirere af - selvom de næppe står for en videnskabelig efterprøvelse."

Det er modsat. De metoder sociologien idag benytter er pseudovidenskabelige, fordi de ignorerer biologisk arv uanset at andre videnskabsgrene kan påvise at den har betydning.

Sociologi og flere politiske kredse lever, om de ved det eller ej, i en forestilling om at den for længst falsifiserede 'tabula rasa'-teori om menneskets mentale egenskaber stadig står ved magt.

Kontrafaktuel pseudovidenskab er generelt skadelig, men det det her tilfælde er den direkte farlig og hadskabende, idet den nuværende sociologiske metode placerer ansvaret for medfødte forskelle på omgivelserne og det medfører igen et evigt had mellem grupper af mennesker, fordi nogle grupper bliver fortalt at en stor del af deres problemer skyldes nogle andre grupper af mennesker.

Det er sådan kommunister og nazister kommer til magten - det hele er 'de andres' skyld.

Søren Ferling, jeg vil hellere leve under frasen: Vi har alle ansvar.

Men spørgsmålet vel bl.a. hvad det så er, vi alle har ansvar for - og hér er det vel mit ansvar at beklage min lidt flabede henvisning til den danske højrefløj på tinge, selvom du nok må medgive at disse politiske fraktioners politikker rent metodisk har haft udmærket held med at flytte bl.a. flygtninge- indvandrerdebatterne mod højre, mens man med forringede økonomiske vilkår til flygtninge samtidig har forstærket marginaliseringen af dem, således at det idag er en forudsætning for at blive taget seriøst at man minimum samtykker til at der er et reelt flygtningeproblem. Og som du sikkert ved, er det på adskillige måder udviklende og styrkende for vidensdannelse at der stilles spørgsmål af refleksiv art til de forudsætninger, man ønsker at debattere på.

Jeg er i øvrigt helt enig i at der ikke rigtigt findes solidt, videnskabeligt belæg for at hævde at biologisk nedarvede egenskaber de facto anbringer én i bunden af en given kulturkreds eller stat, men jeg er bekendt med at bl.a. Helmuth Nygaard i dansk og internationalt regi har forsøgt at etablere et sådant.
Personligt mener jeg at der er kan være sammenhænge mellem biologi og samfundsposition, men at sådanne sammenhænge nødvendigvis kontraherer (fra lidt til meget) med andre forhold, herunder økonomiske og sociale, kulturelle og institutionelle m.m. Af samme årsag er det fordelagtigt for vor vidensdannelse at vi betjener os af metoder, som i nogen grad kan korrigere for misforståelser/fejlkilder, men som naturligvis aldrig vil kunne give os entydigt sande svar.

"Kontrafaktuel pseudovidenskab er generelt skadelig, men det det her tilfælde er den direkte farlig og hadskabende, idet den nuværende sociologiske metode placerer ansvaret for medfødte forskelle på omgivelserne"

Mener du også at 'medfødte forskelle' spillede en afgørende rolle for at hvide mennesker fra de europæiske lande kunne rejse verden rundt og mange steder kolonialisere andres territorier ved at brænde deres afgrøder, anbringe dem i reservater eller anvende dem som slaver, mens man hentede diverse naturressourcer op af undergrunden og uden at betale en klink fragtede den hjem til eget hvide revir? Jeg vil tro at en hel del mennesker i disse kolonialiserede territorier mente at der var 'medfødte forskelle' på spil, under indtryk af den nådesløse gru, som reelt overgik dem.

Hanne Utoft

Jo, vi har alle ansvar, men som du selv er inde på er det vel lidt for diffust at forholde sig til. For os selv, for samfundet, for Verden...

Debatten er gået mod højre, hvis man mener at indvandring er venstreorienteret, men er man socialt bevidst. er den højreorienteret i den forstand at de forbundne økonomiske og kulturelle byrder bæres af de dårligst stillede danskere.

Indvandrerne er helt overvejende ikke flygtninge, men migranter.

Jeg mangler begrundelse for at vi skal finansiere migranters ønske om at starte et nyt liv her i landet ?

Man kan vel godt tages seriøst, hvis man som en del mener at vi blot skal tage imod, hvad der kommer. Det er så bare en racistisk indstilling, som man kan diskutere om mest er kommunistisk eller nazistisk.

Jo, det er godt at have forudsætningerne for debatten klargjort. Min forudsætning er menneskers lige værd og derfor mener jeg at også europæere er fuldgyldige mennesker og at de har ret til at varetage egne interesser - igen ligesom alle andre.

Nygaard siger ikke sådan - han siger at der er en stærk tendens til at de menneskelige grupper placerer sig på samme måde i forhold til hinanden forskellige steder - og at det ser ud til at have en arvelig komponent.

Jamen, det er da helt klart at det arvede interagerer på komplicerede måder med miljøet og har stor betydning. 'Genetisk determinisme' er et spøgelse på venstrefløjen. Biologisk er det meningsløst. Så et agern i et æggebæger - det bliver aldrig til et egetræ.

Ja, den videnskabelige metode er sådant et system til at erkende og søge at undgå at tænke forkert ved at alt altid er åbent for kritik. Derved adskiller den metode sig fra ideologier og ren spekulation. Vi kalder jo netop vores videnskab for 'empirisk' eller med det fulde udtræk - 'den hypotetisk-deduktive metode'. Man har en hypotese, afprøver den og den blive bestyrket eller falsifiseret. Sikker viden i den forstand ideologi og religion tilbyder kan videnskab ikke levere. Der kan altid komme nye iagttagelser.

Du spørger om negative ting europæere har gjort er medfødte forskelle og det fremgår da vel af de ting vi diskuterer at de må de da med nødvendighed have - det er der ikke noget, der ikke har - dog som du siger i varierende grad.

Dit spørgsmål opremser en række negative ting europæere har gjort i forbindelse med den europæiske kolonialisme og afslutter med at mene at de koloniserede nok mener at vi er født særligt onde eller du låner dem måske din stemme...

Jeg vil tro at du har læst såkaldt postkolonialisme, der er en racistisk ideologi af marxistisk aftapning, nærmest Kritisk Teori og som fokuserer énsidigt på negativt gjort af europæere og som bedømmer mennesker forskelligt alt efter race.

Kineserne, japanerne, mongolerne, araberne, tyrkerne, inkaerne, aztekerne, bantuerne osv. osv. har gjort det samme. Ingen mennesker lever op til nutidens europæiske normer og kun europæere forventes at opfylde dem. Det er selvsagt racistisk.

Denne racistiske mentalitet er grundlaget for den såkaldte 'antiracisme', der ikke er imod 'racisme', men imod 'den racistiske race' - og ja, det er hvide.

Disse autonome stalinister tror netop på 'tabula rasa' og deres giftige racehad udspringer af at de 'ved' at har nogle mere end andre, er det stjålet fra disse andre. Sådan må det jo logisk være, når mennesker er ens.

Michael Hullevad

Ret beset er problemet bande u-væsenet. Man slås om narko markedet. At tillade hash vil ikke løse problemet, de vil finde anden indtægt. Eneste løsning er at kopiere brugen af RICO som næsten har kvalt bander i USA. Hvis storebrors bil bliver konfiskeret, fordi han ikke kan forklare indkomst og udgifter vil meget være nået Forudsætningen er pålidelige oplysninger og samkørsel af oplysninger som allerede findes. Desværre ligger SKAT i ruiner, deres IT ligner noget der er lavet i en banan stat.