Læsetid: 12 min.

180 volt holder Richard Eriksens selvmordstanker på afstand

Richard Eriksen har modtaget elektrochok 114 gange. Det er den eneste behandling, som hjælper på hans depressive tilstand. Og han er ikke alene. Videnskaben viser, at lidt strøm gennem hjernen er mere effektiv og giver færre bivirkninger, end de fleste andre psykiatriske behandlingsformer
På de dårlige dage dominerer stemmerne i Richard Eriksens hoved, som fortæller ham, at livet ikke er værd at leve. Elektrochokbehandlingerne hjælper med at holde de tanker væk.

På de dårlige dage dominerer stemmerne i Richard Eriksens hoved, som fortæller ham, at livet ikke er værd at leve. Elektrochokbehandlingerne hjælper med at holde de tanker væk.

26. oktober 2019

Der er 230 volt i en dansk stikkontakt. I en elektrisk stol tager omkring 2.000 volt livet af et menneske. Omkring 180 volt er tilstrækkeligt til at give 49-årige Richard Eriksen en pause fra de stemmer i hans hoved, der insisterer på, at livet ikke er værd at fortsætte. Som anbefaler ham »at lade DSB gøre arbejdet«, som Richard Eriksen selv udtrykker det.

I et lille lokale på Rigshospitalet modtager han sin 114. behandling med elektrochok. Hvis det ikke var for hjertemålerens konstante »bip-bip-bip«, ville det lyde, som om han lå hjemme i sin seng. Han trækker vejret tungt. Snorker lidt. Nærmest i takt til den beroligende strygermusik, som spiller fra et par højttalere i loftet. Musikken varierer afhængig af, hvilken sygeplejerske der styrer den, og i dag er det playlisten »Chilled Classical« fra Spotify.

Et skulderklem og et »sov godt, Richard« fra en sygeplejerske var det sidste han hørte, før narkosen lullede ham i søvn.

 

Få de bedste historier, indblik i idedebatter og opdag ting,
du ikke vidste, du var interesseret i.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • David Zennaro
  • Thomas Tanghus
  • Lars Jørgensen
David Zennaro, Thomas Tanghus og Lars Jørgensen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Jeg har ganske vist ikke lægelig baggrund - eller ved særligt meget om psykiatri, men jeg er skeptisk over for Ect behandlinger. Ofte anvender læger jo behandlingsformer velvidende, at der alvorlige bi-effekter, blot den gavnelige effekt af en behandling mere end opvejer de negative aspekter.

Jeg tror faktisk, at elektro-chock, som behandlingsform blev opdaget lidt ved et tilfælde, da man opdagede, at mennesker der fik epilepsi anfald fik det bedre, hvis de samtidig havde en psykisk lidelse. Hos epileptikere opstår der kramper i hjernen, hvilket man altså også kan fremkalde med Ect behandlinger. Epilepsi anfald giver hjerneskader. Så min forestilling er, at der også opstår skader i hjernen ved gentagne Ect behandlinger. Patienten der refereres til artiklen her taler om 118 Ect behandlinger, hvilket er mange. Jeg har for lidt viden om området til, at vide hvordan behandlingen er blevet bedre gennem årene.

Det forbliver dog chcck terapi, og jeg kender også til eksempler fra den virkelige verden, hvor patienter får problemer med hukommelsen efterfølgende. Det er jo en ret så alvorlig bivirkning.

Jeg tænker, at lægerne nogle gange tager den her behandlingsform i anvendelse, når de ellers ikke ved hvad de skal stille op, og andre muligheder er prøvet af.

Og patienternes tilstand bedres jo under tiden også, selv om man kan stille spørgsmålstegn ved om bedringen er vedvarende.

Nej - jeg er fortsat skeptisk, men kan naturligvis ikke diskutere det på et plan, hvor det opvejes med lægelige hensyn.

Det er muligt, at videnskaben understøtter det gavnlige i denne her behandlingsform, men det gjorde man før 1970 også med lobotomi - uden at det direkte skal sammenlignes.

Jeg er dog ret overbevist om, at Ect behandlinger ikke er uden skadevirkninger.