Læserbrev
Læsetid: 2 min.

Brevkassen: Hvem skal betale for mit nye tag – SOSU’eren på 2. sal eller alkoholikeren på loftet?

Jeg er havnet i en form for gentrificeringens ’catch 22’, skriver MS
Jeg er havnet i en form for gentrificeringens ’catch 22’, skriver MS

Mia Mottelson

Moderne Tider
12. oktober 2019

Jeg er et af de yngre middelklasserøvhuller i Københavns nordvestkvarter, som presser huspriserne op og driver alle de oprindelige beboere ud. En cafe, som sælger avocadomadder til 39 kroner, er lige åbnet længere nede ad gaden, og jeg bærer helt klart en del af ansvaret.

Nå, men vi skal have nyt tag i min andelsforeningen, hvor jeg – gud bedre det – sidder i bestyrelsen. Det har placeret os i en form for gentrificeringens catch 22.

Taget koster en formue, og vi har to muligheder for at betale. Vi kan tage et lån. Så stiger huslejen, og de sidste beboere med lavtlønsjob må flytte. Eller vi kan sælge loftarealet til en entreprenør, der laver det om til ejerlejligheder.

Problemet er, at en sød og voldsomt alkoholiseret mand har boet på et værelse på loftet i årtier, og jeg tør ikke tænke på, hvad der sker med ham, hvis han skal ud. Som altid ender problemerne altså med at trille ned til nogen, der har det værre end mig.

Skal de ende hos SOSU-assistenten på 2. sal eller alkoholikeren på loftet?

Svar I:

Det er da ikke så slemt, er det? Altså 39 kroner for en avocadomad? På min gade på Nørrebro koster den 85 kroner.

Det provokerer mig da, men værst er jeg, når jeg piver til andre over, at jeg med min attraktive andelslejlighed og villighed til generel overbetaling af kaffe for at få et pænt cafebord på en hjemmearbejdsdag er med til at skabe en middelklasseghetto.

Og det bringer mig til dit dilemma: Du kunne også bare flytte ud af din lejlighed og væk til noget billigt og kollektivt og give nøglerne i Nordvest til den fulde mand. Gentrificeringsproblemer bliver ikke mindre af, at vi alle sammen italesætter vores skyld og stolt eksponerer vores skam, ligesom flyrejsen ikke sviner mindre af, at vi pakker den ind i selvkritik.

Spar dine piv, når din loftskammerat med flaskerne rykker ud, og kapitalen rykker ind. For sådan er det – og du og vi – bare, så længe vi gør, som vi gør.

– Katrine Hornstrup Yde

Svar II:

I onsdags var dette middelklasserøvhul til ekstraordinær generalforsamling i sin andelsforening, hvor vi diskuterede, hvilken form for nyt tag, vi skal bruge millioner og atter millioner på.

Det gjorde mig klogere på mange ting, som jeg ikke skal kede dig med – bortset fra denne pointe: Det tager voldlang tid at bygge et nyt tag. Der kommer måske seks-otte måneder, hvor jeres søde alkoholiske loftnisse ikke kan bo der, uanset hvilken finansiering I vælger.

Men der går nok et år eller to, før håndværkerne rykker ind, og I den tid kan du og dine middelklassefæller lægge pengene fra jeres avocadomadbudget til side for til sidst at give jeres søde ven en ordentlig pose penge til et indskud til en lejebolig.

I forhold til dit selvhad: Ja, gentrificeringen er en bitch, men jeres ejendom skulle have nyt tag uanset hvad, og det ville ikke være billigere, hvis I alle var SOSU’ere og samlebåndsarbejdere. Fra et middelklasserøvhul til et andet: Op med hovedet, ned med huslejen.

– Mikkel Vuorela

Serie

Brevkassen

Hver weekend besvarer Brevkassen to spørgsmål med to svar til hver. Det kan være alt fra personlige dilemmaer som kærester, der vil være sæddonorer, til etiske overvejelser om, hvorvidt man bør sælge sine Danske Bank-aktier efter hvidvaskskandalen.

Hvis Brevkassen ikke får nok spørgsmål, låner redaktionen andre menneskers dilemmaer og skriver dem om til spørgsmål.

Skriv – gerne anonymt – til: brevkassen@information.dk

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Torben Lindegaard

@Mikkel Vuorela

"Men der går nok et år eller to, før håndværkerne rykker ind, og I den tid kan du og dine middelklassefæller lægge pengene fra jeres avocadomadbudget til side for til sidst at give jeres søde ven en ordentlig pose penge til et indskud til en lejebolig."
citat fra svar II

Sikke dog en gang feel-good ævl -
du ved vel lige så godt som alle andre, hvad der sker med ordentlig pose penge skænket til en alkoholiker.

Blackstone er ikke de værste, det er middelklasserøvhullerne der ikke vil betale.

Differentieret afbetaling på lånet måske - dem der har mest betaler mest?

Ete Forchhammer og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Kim Houmøller

Vedligeholdelse koster mange penge. I min andelsbolig forening har vi sparet nogle få millioner op. Pengene skal gå til ny facade og vinduer. Et lån på 30 millioner oveni, og det hele skulle gerne hænge sammen. En yderligere huslejeforholdelse vil tvinge os pensionister væk, selv om vi har boet her et helt liv.