Brevkassen: Er parkeringsbøder en fællesudgift?

En kvindelig bilist og mor til to har en diskussion med sin mand om, hvorvidt parkeringsbøder er et fællesanliggende
En kvindelig bilist og mor til to har en diskussion med sin mand om, hvorvidt parkeringsbøder er et fællesanliggende

Mia Mottelson

Moderne Tider
26. oktober 2019

Selv om vi er gift og har børn, har vi særskilt økonomi. Det letter os for en del konflikter om penge. Vi har så en fælleskasse til husleje, forsikringer, børn, husholdning – og bilen.

Bilen er selvfølgelig en fællesudgift. Men hvad med bøderne? Formelt er det selvfølgelig mit ansvar at køre og parkere lovligt. Men hovedparten af min kørsel er omvendt fælles: køre børn til ridning, købe ind etc. Og når vi er afsted sammen, er det jo tilfældigt, hvem af os der lige sidder bag rattet, og så er vi vel fælles om det – synes jeg.

Det mener min mand ikke. Han siger, det er mig, der laver p-bøderne, og derfor også mig, der skal betale.

Hvad siger I?

Svar I:

Ja, selvfølgelig er parkeringsbøder en fællesudgift. Det er sgu da småligt at påstå det modsatte. I den store hverdagstrummerum handler det om at få lortet til at fungere sammen, og det indebærer altså, at der fra tid til anden skal indløses nogle af de helt store p-billetter. De hører simpelthen til på driftsbudgettet, når man har bil – på linje med sommerdæk, 5W30 motorolie og sprinklervæske med citronduft.

Jeg ved ikke, hvordan det er i andre byer, men de københavnske p-vagter er nidkære, effektive og hurtigere end deres egne skygger. De løjsere hænger på alle gadehjørner døgnet rundt klar til at hugge til mod deres intetanende ofre. P-bøder er røvirriterende og uretfærdige, uanset hvor fuldstændig rimelige de er, og hvor soleklart ulovligt man holdt parkeret.

Plasteret skal hives hurtigt af, ikke lirkes. Så det bedste, din mand kan gøre, er – med stiv overlæbe og fuldstændig uden kommentarer – at rage p-bøden til sig, når du kommer hjem, og betale den i en fart. Fra fælleskontoen.

— Bo Elkjær

Svar II:

Hvem skylder hvem hvor meget-diskussioner er de mest usexede, der findes, og de fører meget sjældent til make up-sex, men oftest til afgrundsdyb latent irritation, der kan blusse op på de mest uventede tidspunkter.

Så nu kommer her lige et tip, så du undgår den slags. For ti år siden havde man kaldt det her kvindelist, men den slags kønnede handlinger går ikke i dag, så jeg forholder mig fuldstændigt kønspolitisk neutralt her og kalder det bare: list.

Giv din mand ret, ros ham lidt for hans utrolige klarsyn, og betal så de bøder, der nu engang må komme. Log herefter på netbank, og tilbagefør et klækkeligt beløb fra fælleskontoen til dig selv. Men prøv at lade være med at ramme præcis 510 kroner hver gang. Hvis din mand spørger, hvad transaktionerne handler om, svarer du bare, at du har lagt ud for nye vinterstøvler til ungerne. De koster alligevel en formue, og medmindre han er skofetichist, opdager han ikke en dyt.

— Lærke Cramon

Brevkassen

Hver weekend besvarer Brevkassen to spørgsmål med to svar til hver. Det kan være alt fra personlige dilemmaer som kærester, der vil være sæddonorer, til etiske overvejelser om, hvorvidt man bør sælge sine Danske Bank-aktier efter hvidvaskskandalen.

Hvis Brevkassen ikke får nok spørgsmål, låner redaktionen andre menneskers dilemmaer og skriver dem om til spørgsmål.

Skriv – gerne anonymt – til: brevkassen@information.dk

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Efter de første 3-4 parkeringsbøder er parkeringsbøder mest dovenskab, så svært er det heller ikke. Hvis parkeringsbøder er fællesudgift, hvilke andre bevidste trafikforseelser er så også fællesudgift? Fartbøder, køre over for rødt, spritkørsel, hasarderede overhalinger, ......

Det er de private parkeringsvagter der er de mest nidkære. Det er private parkeringsvagter der 3-4 gange har givet mig bøder for parkering jeg bevisligt havde betalt for, men dokumentationen var ikke HELT i orden. Sådan er det desværre, men uden parkeringsvagter i København og mange andre byer, vil det være helt umuligt at finde en parkeringsplads i et bycentrum.

Der er åbenbart mere kassebog end kærlighed i det ægteskab. Det lyder koldt.

birgitte andersen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Kirsten Jespersen

Hvor små sko kan han gå i? Det lyder som om at han kan bruge børnenes!

Sørger han ikke for at du har dit eget køretøj? Det næste risikerer vel at blive delebil! Den slags kommer af alt for meget ligestilling.