Læserbrev
Læsetid: 2 min.

Brevkassen: Er min venindes nye bryster et forræderi mod kvindekampen?

Jeg oplever min venindes nye bryster som et svigt af vores fælles idealer. Kan jeg tillade mig det, spørger en 42-årig kvinde og mor
Jeg oplever min venindes nye bryster som et svigt af vores fælles idealer. Kan jeg tillade mig det, spørger en 42-årig kvinde og mor

Mia Mottelson

Moderne Tider
19. oktober 2019

Min bedste veninde har fået lavet nye bryster. Hun – og jeg – ser os som en del af venstrefløjen. Vi har altid været enige om, at en del af kvindekampen blandt andet ligger i at bekæmpe forskruede kropsidealer, og nu føler jeg mig forrådt.

Vi har begge født børn, og det har (selvfølgelig) sat sine spor, men jeg troede, at vi stod sammen i denne her kamp.

Har jeg ret til at føle mig ’svigtet’ – og hvordan skal jeg håndtere hendes store glæde over de nye struttende bryster?

Svar I:

Som småbarmet ung kvinde må jeg indrømme, at jeg af og til har sendt misundelige blikke efter de perfekt proportionerede bryster på busreklamerne for ’Nye bryster’ fra Nygarts Privathospital. Og jeg skal ikke sige mig fri for, at misundelsen kun bliver værre, når jeg en dag har ammet børn og meget vel ender med at være udstyret med to gange bold i tennissok-varianter.

Men sådan kan bryster nu engang komme til at se ud, når de når dertil i livet. Jeg befinder mig på ugentlig basis i et fællesbad, hvor jeg bliver dejligt bekræftet i, at bryster findes i alle former, farver og størrelser. Og at de meget sjældent ligner dem fra Nygart-reklamerne.

Men hvis flere gjorde som din veninde, ville det jo blive tilfældet. Og så ville brystnaturalister som dig og mig pludselig være dem med de mærkelige attributter.

Jeg ved ikke, om du kan lægge hele kvindekampen over i din venindes barm. Men du må i hvert fald aldrig tænke mindre (bogstaveligt talt) om dine smukke ammebryster, bare fordi din venindes nu er fyldt med silikone.

— Louise Schou Drivsholm

Svar II:

Jeg ser mig også som en del af venstrefløjen, men på min venstrefløj bestemmer en kvinde helt og holdent over sin egen krop. Hun kan derfor dække den til, klæde den af, gøre den tyk, magre den ud, holde den for sig selv og Vorherre, eller dele den med gud og hver mand (m/k og nonbinær).

Så det er en vild nem uge at give gode råd i, og jeg kan overhovedet ikke bruge de 1.100 tegn inkl. mellemrum, som redaktøren gav mig, for svaret er såre simpelt: Kom over på min del af venstrefløjen, der er masser af plads. Og her kan du uden videre skrupler glæde dig på din venindes uhæmmede frihed, så længe hun ikke skader andre. Og over hendes glæde. Og – hvem ved – over hendes gode kasser.

— Anna von Sperling

Serie

Brevkassen

Hver weekend besvarer Brevkassen to spørgsmål med to svar til hver. Det kan være alt fra personlige dilemmaer som kærester, der vil være sæddonorer, til etiske overvejelser om, hvorvidt man bør sælge sine Danske Bank-aktier efter hvidvaskskandalen.

Hvis Brevkassen ikke får nok spørgsmål, låner redaktionen andre menneskers dilemmaer og skriver dem om til spørgsmål.

Skriv – gerne anonymt – til: brevkassen@information.dk

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Torsten Jacobsen

Lad os forsøgsvis prøve at tage 'kvindekampen' ud af spørgsmålet et øjeblik. Det kan muligvis gøre det nemmere at få øje på, hvad vi her har med at gøre.

Din veninde vil tydeligvis gerne fremstå attraktiv i andres øjne.

I andres øjne. Og dermed i sine egne.

Hvis man altovervejende aflæser sin egen værdi i andres øjne, så har man selvsagt et problem.
Hvis man samtidig har en god veninde, som opfatter symptomet på dette problem som et svigt, ja så er man endnu mere ilde stedt.

I stedet for at stille dig ideologisk an, så bør du glæde dig over, at du har vundet endnu en indsigt i din gode venindes væren. Endnu en facet til dit perspektivs prisme, så at sige. Du er med andre ord blevet en lille smule klogere, end du var før. Forspild dog ikke denne indsigt i selvisk forargelse. Mal i stedet for med mere ekspansive farver, og udforsk dette forandrede perspektivs muligheder.

Måske din umiddelbare reaktion fortæller dig mere om dig selv, end om din veninde? En ikke umulig tanke ;)

Viggo Okholm, Anina Weber og Rolf Andersen anbefalede denne kommentar

En god veninde tilgiver sin mangeårige veninde for hendes skrøbelighed og forfængelighed. Hvem siger egentlig, at det at ville fremstå pæn (i egne øjne) overfor andre handler om kvindeundertrykkelse.? Især i vores tid, hvor mænd er mere forfængelige end kvinder.

Anina Weber, Birte Pedersen, Erik Fuglsang, Eva Schwanenflügel, June Beltoft og Rolf Andersen anbefalede denne kommentar

Kære 42-årige mor. At din veninde vil ændre noget på sin krop til noget hun finder mere æstetisk tilfredsstillende kan vidst ikke siges at være mere kvindeundertrykkende end at du mener hun ikke burde gøre det.

Man høre tit at vi har forskruede kropsidealer og man vil rigtigt gerne skyde dem der gør noget ved deres udseende i skoene at de gør det for andre og er med til at opretholde et pres for at mennesker skal se unge og smukke ud. Selvfølgelig uden at anerkende at der er nogle ting vi mennesker bare (generelt) finder tiltalende. Ikke noget der er “learned behaviour” men nedarvet.

Nu var vi lige kommet derhen hvor vi kunne være hvem vi gerne vil være og se ud som vi vil uden at skulle dømmes af andre her i vesten (denne regel gælder naturligvis ikke muslimer som jo er facisternes og feministernes yndlingsprygelknabe). Folk burde ikke blande deres egen ideologi ind i andre menneskers personlige valg omkring deres udseende. Det kan ikke være rigtigt at kvinder skal beskyldes for at undertrykke sig selv når de udlever deres frie valg.

Eva Schwanenflügel

Feminister har muslimer som yndlingsprügelknabe ?!?
Sikke et postulat.
Dokumentation, tak.

John Andersen, Anina Weber, Birte Pedersen, Erik Fuglsang og Katrine Damm anbefalede denne kommentar

At man kan få lyst til at få sine bryster skåret op og få mast silikone eller hvad det nu er, ind i dem har jeg svært ved at forstå.
Men har man det og får det bedre - godt med det, så fred være med det, og ingen grund til at gøre det til et omdrejningspunkt for kvindekampen.

- Og nej jeg har ikke specielt store og struttende bryster, hvilket nogle mænd faktisk af og til gør mig opmærksom på, indimellem med 'at det skal jeg slet ikke være ked af - for de kan nemlig godt lide små bryster'...
Nu er jeg så i den heldige situation, at jeg vældig godt kan lide mine egne bryster, så jeg er græsk-katolsk angående, hvad andre måtte mene om dem.
I øvrigt kan jeg oplyse, at når man kommer lidt op i alderen så bliver de mere - sådan nogenlunde - siddende et passende sted, når de ikke er så store.
I fald det blev nødvendigt at få fjernet et eller begge bryster tror jeg, at det ville være svært for mig og at jeg ville overveje muligheden for rekonstruktion.

Lise Lotte Rahbek, Birte Pedersen, Erik Fuglsang og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar

Er min venindes nye bryster et forræderi mod kvindekampen?

Nej, det er det ikke. Hvis ellers du er en rummelig, tolerant og overbærende veninde, så blander du dig naturligvis ikke i din gode venindes ønske om større eller anderledes bryster, end dem hun har fået tildelt fra naturens hånd. Det er - slet og ret - ikke dit bord.

Søren Andersen, Jens Winther, Anina Weber, Rikke Nielsen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Kristian Jensen

Kære Mia Mottelson, du kan trøste dig med at implanterede bryster er pænest, når der er tøj på og ikke nær så dejlige at røre ved som naturlige bryster. Det er arrene, som skæmmer den visuelle nøgne oplevede og den umiskendelige silikoneklump af falsk bryst, der ødelægger den taktile fornøjelse. Unden at være ekspert, vil jeg tro at du kan efterleve det samme struttende udtryk, med den rette BH.. og måske et indlæg? Fordi man er feminist, behøver man jo ikke at underspille sine fortrin. Det er ikke et forræderi mod feminismen at være præsentabel.

Lise Lotte Rahbek

Har verden ikke mere påtrængende problemer?

Erik Fuglsang, Michael W Pedersen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Michael W Pedersen

Alt hvad der gør livet bedre for mennesket er vel godt? Jørgen har fået nyt hår, på hovedet, spørgsmålet er vel i disse tider om det ( de ) kan genbruges, er nedbrydelige, om mindste lønnen er udbetalt, jeg skal snart have nyt gebis. Fgd

Siden hvornår har venstrefløjen fået problemer med at differentiere det regelsæt der gælder for masserne og det for kadrerne?