Læsetid: 4 min.

Center for Vild Analyse: Det omvendte stavnsbånd

Engang skulle arbejdskraften drives væk fra landet og ind til byen. Nu skal den først og fremmest holdes i bevægelse
Hvor bønderne i det 18. århundrede ikke havde ret til at flytte fra deres stavn, har det prækariserede proletariat i dag reelt ikke mulighed for ikke at flytte. Fra Wolt-bude til unge afrikanske mænd, der rejser ud som hele familiens håb for en bedre fremtid.

Hvor bønderne i det 18. århundrede ikke havde ret til at flytte fra deres stavn, har det prækariserede proletariat i dag reelt ikke mulighed for ikke at flytte. Fra Wolt-bude til unge afrikanske mænd, der rejser ud som hele familiens håb for en bedre fremtid.

Christian Lindgren

12. oktober 2019

Langsomt er de dukket op midt i vores dagligdag. Budene. Dem, der kører fastfood rundt i byerne for det finske firma Wolt med store blå termotasker på ryggen.

Hvis man taler med et af disse bude, skal samtalen foregå på engelsk. Det skyldes, at mange af dem er her på et såkaldt working holiday-visa, hvilket betyder, at de opholder sig i Danmark i maksimalt 12 måneder, så skal de videre igen.

Fagforeningen 3F har ikke overraskende udtalt sig i kritiske vendinger, da Wolt – som Uber før dem – fungerer på vilkår, der underminerer den danske aftalemodel. Man bliver ikke ansat hos Wolt som bud, men skal derimod fungere som selvstændig og indgå et partnerskab med firmaet. Dermed bliver man pludselig til sin egen ’boss’, hvilket grundlæggende bare er en eufemisme for, at man ikke får pension, løn under sygdom, forsikring under arbejdet og så videre.

 

Få de bedste historier, indblik i idedebatter og opdag ting,
du ikke vidste, du var interesseret i.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Anne-Marie Krogsbøll
  • Lise Lotte Rahbek
  • Christian Mondrup
  • Niels-Simon Larsen
  • Eva Schwanenflügel
  • Maj-Britt Kent Hansen
  • Dorte Sørensen
  • Kurt Nielsen
  • David Zennaro
Anne-Marie Krogsbøll, Lise Lotte Rahbek, Christian Mondrup, Niels-Simon Larsen, Eva Schwanenflügel, Maj-Britt Kent Hansen, Dorte Sørensen, Kurt Nielsen og David Zennaro anbefalede denne artikel

Kommentarer

Søren Kristensen

Nå, så det er det de laver! Sådan noget ved vi der sjældent spiser fastfood jo intet om. Men det er da fint hvis proletariatet kan holde hinanden beskæftiget også over grænser.

Niels-Simon Larsen

Den gamle valgplakat, Pengene ligger bedst i borgernes lomme, har nu ført til, at man har råd til at få maden bragt. Pengene skal derfor tilbage til staten, hvor vi alle bestemmer over dem, så de bliver kanaliseret på bedste, demokratiske måde. Når der ikke er flertal for den politik, så går der ged i det hele.

Søren Kristensen

Vi må indføre et Stevnsbånd, hvorefter en vis procentdel af de københavnske børnefamilier bliver eksproprieret til Stevns, med pligt til at dyrke økologisk landbrug til selvforsørgelse, mens deres lejligheder overgår til status af socialt boligbyggeri, med henblik på at genhuse dansker af anden etnisk oprindelse, som de facto skal smides ud af deres ghetto, fordi befolkningssammensætningen er forkert..