Læsetid: 10 min.

»Engang var det uhørt at udskrive mennesker til gaden. Nu sker det hver eneste dag«

Alt for mange mennesker bliver udskrevet fra psykiatrisk afdeling direkte til gaden. Det oplever Julie Nordgaard, overlæge i Danmarks eneste psykiatriske gadeplansteam. Information var med en dag på arbejde blandt psykisk syge hjemløse
Psykiatrisk overlæge Julie Nordgaard har arbejdet i psykiatrien i over 20 år. I den periode er antallet af hjemløse psykisk syge steget, og ofte bliver de udskrevet direkte til gaden.

Psykiatrisk overlæge Julie Nordgaard har arbejdet i psykiatrien i over 20 år. I den periode er antallet af hjemløse psykisk syge steget, og ofte bliver de udskrevet direkte til gaden.

Anders Rye Skjoldjensen

19. oktober 2019

Arbejdsdagen begynder med en tvangsindlæggelse.

Den hjemløse mand på herberget har længe larmet om natten og virket truende over for personalet. Så da overlæge i psykiatri Julie Nordgaard fra Psykiatrisk Gadeplansteam ankommer til herberget en torsdag morgen i oktober klokken 08.05, har hun to politibetjente med. Og en plan om at tvangsindlægge den hjemløse mand om nødvendigt.

Han ligger og sover og vil først ikke tale med hende og de to psykiatriske sygeplejersker, der også er med. Men da han er kommet i tøjet og bænket i et samtalerum, begynder han at fortælle, hvordan han har det. Skidt, viser det sig. Han mener, at døde mennesker fra en anden galakse bliver brændt og drysset i maden som aske.

Julie Nordgaard vurderer, at manden er forpint og psykotisk og prøver at få ham til at lade sig indlægge. Han nægter. Hun skriver tvangsindlæggelsespapirerne i stedet. Og manden følger stille og roligt med ind i bilen, da politiet kører ham til en lukket psykiatrisk afdeling.

 

Få de bedste historier, indblik i idedebatter og opdag ting,
du ikke vidste, du var interesseret i.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • ingemaje lange
  • Morten Hjerl-Hansen
  • Bjarne Andersen
  • Viggo Okholm
  • Eva Schwanenflügel
  • Steen K Petersen
  • Lars Jørgensen
ingemaje lange, Morten Hjerl-Hansen, Bjarne Andersen, Viggo Okholm, Eva Schwanenflügel, Steen K Petersen og Lars Jørgensen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Eva Schwanenflügel

Tak for en god og grundig indføring i hverdagen for det psykiske team i København, Line Vaaben.
Rystende læsning.

Hvis politikerne for en gangs skyld tog tyren ved hornene, kunne meget være vundet.
Men det er der jo hverken stemmer eller penge i på den korte bane, så det sker nok aldrig :-(

ingemaje lange, Tommy Clausen, Bjarne Andersen, Erik Fuglsang og Birte Pedersen anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

*Psykiatriske team, skulle der have stået..
He he, et team af clairvoyante kunne måske være et interessant alternativ til de som ser spøgelser i deres lejligheder eller i maden ;-)

Tommy Clausen, Bjarne Andersen, Erik Fuglsang og Birte Pedersen anbefalede denne kommentar