Læsetid: 4 min.

»Vi får aldrig mere en global supermagt at se«

USA er ikke længere en supermagt, og Kina har ikke, hvad der skal til for at blive den næste. I stedet tager en fragmenteret verdensorden form. Udviklingen startede for år tilbage og tager fart under Trump, lyder det fra den danske forsker og tidligere topdiplomat, Jørgen Ørstrøm Møller
USA’s rolle som supermagt eroderer, i takt med at den økonomiske tyngde i verden flytter sig. Og med Trump som præsident forstærkes processen, vurderer Jørge Ørstrøm Møler.

USA’s rolle som supermagt eroderer, i takt med at den økonomiske tyngde i verden flytter sig. Og med Trump som præsident forstærkes processen, vurderer Jørge Ørstrøm Møler.

Jonathan Ernst

19. oktober 2019

Når USA trækker sine soldater tilbage fra Syrien, er det billedet på en gradvis, amerikansk tilbagetrækning ikke kun fra Mellemøsten, men globalt. Prisen for at opretholde det tidligere amerikanske niveau af forpligtigelser på verdensplan er ikke blevet mindre. Det er USA’s økonomi som andel af den globale økonomi derimod. For Donald Trump er kalkulen ligetil.

»Det, Trump gør, er, at han etablerer en ny ligevægt på et lavere niveau ved at reducere forpligtigelserne,« lyder det fra den tidligere danske departementschef for Udenrigsministeriet, Jørgen Ørstrøm Møller.

Han er i dag tilknyttet den velrenommerede tænketank ISEAS – Yusof Ishak Institute. På instituttets hjemmeside kan man læse, at han beskæftiger sig med den globale økonomi samt trends i EU, USA og Asien. En usædvanlig bred portefølje, han selv karakteriserer som arbejdet med at »opsamle udviklingstendenser og sætte dem sammen i et internationalt perspektiv«.

Senest har han analyseret, hvordan det eksisterende globale system blev bygget op af USA og Storbritannien i efterkrigsårene og nu bliver pillet ned af de samme to nationer.

 

Få de bedste historier, indblik i idedebatter og opdag ting,
du ikke vidste, du var interesseret i.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Stig Bøg
  • Espen Bøgh
  • Bjørn Pedersen
  • Olaf Tehrani
  • Peter Beck-Lauritzen
Stig Bøg, Espen Bøgh, Bjørn Pedersen, Olaf Tehrani og Peter Beck-Lauritzen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Peter Beck-Lauritzen

Interessante synsvinkler. Mht. Kina, så har de en lidt anden strategi end militær magt demonstration; de benytter økonomisk magt. Deres road & belt strategi, fulgt op af investeringer i råvarer og etablering af fabrikker med lave løn omkostninger, ex. Afrika. Der indføjes samtidig kinesiske holdninger. En ny form for imperalisme, baseret på økonomi og levestandard.

Flemming Olsen

USA har afgivet afkald på rollen som verdens politibetjent, som har afstedkommet så mange ulykker. Så må alle vel være glade at dømme efter de talrige kommentarer til denne artikel?

Kristian Jensen

Jeg tror man skal passe på med at lægge for meget dybde i Trumpismen. Han er en ener, enfoldig, småtbegavet og ikke repræsentativ for de større strømninger i amerikansk undenrigspolitik. Det der kendetegner Trump ifht. tidligere præsidenter er snarere fraværet af en egentlig udenrigspolitik. Både personligt og i hans bagland. Mon den næste der sætter sig i det ovale kontor, kan vise sig lige så visionsløs eller lige så inkompetent... jeg har ikke fantasi til at forestille mig en gentagelse.

Flemming Olsen

Hvis han bliver genvalgt, så vil den isolationistiske Trumpisme både militært og økonomisk have været USA's politik i hele otte år, uanset hvor dybsindig, gennemtænkt og repræsentativ den så ellers måtte være. Og hvis han ikke skifter mening i sin anden periode.