Klumme
Læsetid: 3 min.

Bliver friheden for dyr, er vi åbne for forhandling

Ved Folketingets åbning begræd Mette Frederiksen (S), at der blev stjålet fra vejboderne med jordbær, så avlerne måtte sætte kameraer op. Hun ville have trygheden tilbage. Denne uge fortalte hun så hvordan: Hele Danmark skulle have kamera på – og sådan lærte vi, at Danmark er en jordbærbod
Da Erdogan angreb kurderne, fandt Europa det allertungeste skyts frem: mundtlig fordømmelse. »Vi beder Tyrkiet stoppe det,« sagde EU’s udenrigsboss, Federica Mogherini.

Da Erdogan angreb kurderne, fandt Europa det allertungeste skyts frem: mundtlig fordømmelse. »Vi beder Tyrkiet stoppe det,« sagde EU’s udenrigsboss, Federica Mogherini.

AA/ABACA

Moderne Tider
12. oktober 2019

Igen i denne uge blev vi mindet om, at alting koster. Jordbær har en pris, og den skal betales ved vejboden. Friheden har en pris, men hvis det bliver for dyrt, er vi åbne for forhandling.

»Kæmp for frihed. Støt Hongkong,« skrev sportsdirektøren for det amerikanske baskethold Houston Rockets på Twitter, og det blev dyrt.

Basket er stort i Kina, og Kina er stort i verden. Ti procent af den amerikanske topbasketliga, NBA’s, indtægter kommer ifølge CNN fra Kina. Selv om Twitter er censureret i Kina, var kineserne rasende.

Tweetet blev slettet, og denne uge var basketforbundets chef ude at smiske og understrege, at det ikke var forbundets holdning, og undskyldte for, at kineserne havde følt sig krænkede. Senere tilføjede han, at ytringsfrihed selvfølgelig var o.k. og ukrænkelig og alt det der. Det var nok til at lukke munden på basketspillerne.

Men alle andre var sure. Det kinesiske diktatur så en lillefinger, hvor de ønskede hele armen. Amerikanerne så en fuckfinger, hvor de ønskede en knytnæve.

NBA tabte både kinesernes penge og amerikanernes agtelse. Men de vandt den samme erkendelse, som dansk presse opnåede gennem Muhammedkrisen: At den globale offentlighed er noget lort, og at der er sjovere at pynte sig med principper end at kæmpe for dem.

Ingen hjælp til kurderne

I det lys er der noget nærmest renfærdigt over den hæmningsløse principløshed, som Donald Trump praktiserer:

»De kæmpede for os, de kæmpede med os. Titusinder af kurdere døde i kampen mod ISIS. De døde for os, de døde med os – og for dem selv. Vi glemmer ikke. Jeg glemmer ikke,« sagde Trump for et år siden om Vestens bedste allierede i kampen mod Vestens værste mareridt. Præsidenten tilføjede med et skuldertræk:

»Hvad der sker i fremtiden …«

Denne uge ankom fremtiden så til kurderne i det nordlige Syrien i form af Trumps fuckfinger efterfulgt af Erdogans knytnæve. Trump meddelte, at amerikanerne intet ville gøre, hvis Erdogan angreb, og så angreb Erdogan.

Europæerne så hændervridende på og fandt det allertungeste skyts frem, som vi var villige til at bruge: mundtlig fordømmelse.

»Vi beder Tyrkiet stoppe det,« sagde EU’s udenrigsboss, Federica Mogherini, mens Erdogan gjorde det klart, at han ville »åbne portene og sende 3,6 millioner flygtninge jeres vej«, hvis der var noget pis med Europa.

Trump forsvarede beslutningen:

»Kurderne kæmper for sig selv. De hjalp os ikke i Anden Verdenskrig. De hjalp os ikke i Normandiet for eksempel,« lød det fra manden, der få dage forinden havde omtalt sin egen visdom som great and unmatched – mægtig og uovertruffen.

Der var vist heller ingen kurdere ved Dybbøl Mølle i 1864, men udenrigsminister Jeppe Kofod (S) kunne ikke matche Trumps visdom og fik derfor ikke nævnt dét, da han ramt af den politiske realismes impotens understregede vigtigheden af at sende »et stærkt signal« til tyrkerne.

Andre politikerne valgte at falde tilbage til den sikreste forsvarslinje: symbolpolitikken. Både Venstre og Enhedslisten var åbne over for at sende tropper til det syriske grænseland, men da de for guds skyld ikke måtte deltage i krigshandlinger, var det uklart, hvad de egentlig skulle. Råbe ad bombeflyene? Måske det kunne hjælpe på trygheden.

Invasion sydfra

For trygheden er det vigtigste, vi har i Danmark. Ved Folketingets åbning begræd Mette Frederiksen (S), at der blev stjålet fra vejboderne med jordbær, så avlerne måtte sætte kameraer op. Hun ville have trygheden tilbage.

Denne uge fortalte hun så hvordan: Hele Danmark skulle have kamera på, og sådan lærte vi, at Danmark er en jordbærbod.

Og jordbærboden er truet fra alle sider – for eksempel af invasion sydfra.

Dyreverdenens svar på Islamisk Stat, kendt som vaskebjørnen, er nemlig på vej fra Tyskland fyldt med parasitter og rabies, og derfor har »Danmark pligt til at udrydde vaskebjørne, når de opdages«, forklarede miljøminister Lea Wermelin (S) denne uge.

Her er en idé: Vi allierer os med rævene, bevæbner dem og lader dem om at dø i tusindvis, mens de nedkæmper vaskebjørnene. Og når der så er nogenlunde styr på situationen, og ulvene en dag angriber rævene, ja så … så kritiserer vi ulvene i kraftige vendinger.

Serie

Ugerevyen

Ugerevyen giver dig et stærkt idiosynkratisk overblik over de mest interessante begivenheder i ugen der gik. Vi dækker både indland, udland og dyrenes verden.

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Steffen Gliese

Der er nu noget meget smukt ved den danske 'vi vil freds her tillands'-indstilling, og det er jo klart, at hvis andre bakkede op om den, havde vi ikke konflikter som disse.

Eva Schwanenflügel

Kunne Mette F ikke stikke Erdogan en verbal jordbærtud? (Og måske lave en lukrativ aftale om at eksportere noget overvågningsudstyr, sådan lidt mere i det stille?)
Hun har jo allerede overvundet den Orange med ordet "absurd", der vist kostede politiet i omegnen af 4 millioner kroner i tabt forberedelse..
Go, Mette, go !!

.. Og igen tak til Mikkel Vuorela for en dejlig og inspirerende Ugerevy ;-)

Steen K Petersen, Carsten Wienholtz, Alvin Jensen, Bjarne Andersen, søren ploug, Birte Pedersen og Katrine Damm anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

@ Steffen Gliese

.. Øhm.. "den danske vi vil fred her tillands indstilling"?
Vi har vist deltaget i alt for mange krige de seneste mange år til at kunne bære den betegnelse..

Steen K Petersen, Carsten Wienholtz, Bjarne Bisgaard Jensen, Alvin Jensen, Flemming Berger, Lise Lotte Rahbek, Niels Duus Nielsen, Bjarne Andersen, Birte Pedersen, Anders Lund og Katrine Damm anbefalede denne kommentar

He he, det er godt vi har Mikkel Vuorela, når verden blir'- er for - ja netop - absurd ;-(

Kent Bajer, Alvin Jensen, Bjarne Andersen, Niels-Simon Larsen, Birte Pedersen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar

Jeg betragter indlægget som en joke, - mange andre læsere og deltagere på trådene skriver langt bedre end dette fjolleri!