Læsetid: 6 min.

Vi guider til tre svampeture: Til næsen, til maven og fordi svampe bare er for vilde

Skal vi overleve på kloden, bør vi tage ved lære af svampene og leve i symbiose med naturen. Med udgangspunkt i et nyt mastodontværk om Nordeuropas svampe guider vi til tre forskellige svampeture, som alle kan være med på
For mange mennesker er årsagen til at interessere sig for svampe udelukkende deres kulinariske potentiale. Men det er et meget begrænset syn at have på disse skovens vidundere. Det laver vi om på med disse tre guidede ture. På billedet ses svampedyret Kæmpeklat og Almindelig kantarel.

For mange mennesker er årsagen til at interessere sig for svampe udelukkende deres kulinariske potentiale. Men det er et meget begrænset syn at have på disse skovens vidundere. Det laver vi om på med disse tre guidede ture. På billedet ses svampedyret Kæmpeklat og Almindelig kantarel.

Gyldendal

5. oktober 2019

Naturen er nøglen til vores overlevelse. Det lyder patetisk, men den er god nok. Jordens ressourcer bruges hurtigere og hurtigere år for år. Vejen frem er at finde tilbage til en større samhørighed med naturen. Og svampene kan vise os vejen derhen.

Hvis vi mennesker skal overleve på Jorden, bør vi lade os inspirere af svampene, som lever i symbiose med træerne. Derfor skal vi lære dem at kende.

Jeg har altid kun interesseret mig for svampe, man kan spise. Karl Johan, kantarel, pigsvamp og en stor håndfuld flere. Men med et nyt mastodont værk om Nordeuropas svampe er en prås gået op for mig.

For alle dette dagblads kyndige amatørmykologer er denne indsigt givetvis ganske undselig, men den skal alligevel udbasuneres: Svampe er andet og mere end deres spiselighed! De er sanselighedsfrugter.

 

Få de bedste historier, indblik i idedebatter og opdag ting,
du ikke vidste, du var interesseret i.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Eva Schwanenflügel
  • ingemaje lange
  • David Zennaro
Eva Schwanenflügel, ingemaje lange og David Zennaro anbefalede denne artikel

Kommentarer

Randi Christiansen

Lige nemlig - svampenes symbiotiske liv illustrerer med al tydelighed de permakulturelle principper. Som omstillingen bør foregå i overensstemmelse med. Så når det vel efterhånden er klart, at retningen for kollektivets ressourceadministration, for miljø-og socioøkonomien er gal, må opbremsning ske - jo før og jo mere jo bedre. En øvelse i at undgå kaos. Som hvis den ikke lykkes, vil medføre øget kaos.