genfødsel
Læsetid: 7 min.

Kanye West har mødt Gud, og det er meget muligt, at Gud er ham selv

Han havde galoperende storhedsvanvid, vadede i skandaler, blev diagnosticeret som bipolar og trak sig fra omverdenen. Men nu er verdens største rapgeni tilbage – endda som genfødt. For Kanye West er blevet frelst, og nu vil han kun synge gospel
Efter knap et halvt års tavshed er han vendt tilbage til overfladen, endda i en forbedret udgave, hvis man skal tro manden selv. Han har nemlig mødt Gud, vil kun synge gospel og er lige på trapperne med albummet ’Jesus is King’.

Efter knap et halvt års tavshed er han vendt tilbage til overfladen, endda i en forbedret udgave, hvis man skal tro manden selv. Han har nemlig mødt Gud, vil kun synge gospel og er lige på trapperne med albummet ’Jesus is King’.

Jackson Lee

Moderne Tider
12. oktober 2019

At være Kanye West-fan har aldrig været let. For selv om den 42-årige amerikanske rapper uomtvisteligt er et musikalsk geni, har han det med at få offentlige hjerneblødninger, hvor alt muligt lort vælter ud af hans mund.

Han har – formentligt som den eneste sorte i USA’s historie nogensinde – insinueret, at 400 års slaveri var noget, de sorte selv havde valgt. Han har også givet Donald Trump sin uforbeholdne støtte og optrådt iført ’Make America Great Again’-kasket. Og da bølgen af voldtægtsanklager skyllede ind over komikeren Bill Cosby, for Kanye West til tasterne og skrev i versaler på Twitter, at Cosby var »USKYLDIG«.

På en måde var det betryggende, da Kanye West sidste år meddelte omverdenen, at han er bipolar og i en sen alder diagnosticeret med en psykisk lidelse, som gør, at han svinger mellem mørk depression og manisk storhedsvanvid. Herefter slettede han både sin twitter- og instragramkonto, som han var kendt for at spamme med lange tirader af mere eller mindre intellektuel karakter, og forsvandt derefter nærmest som dug for solen.

Men nu er Kanye West tilbage. Efter knap et halvt års tavshed er han vendt tilbage til overfladen, endda i en forbedret udgave, hvis man skal tro manden selv. Han har nemlig mødt Gud, vil kun synge gospel og er lige på trapperne med albummet Jesus is King.

Kanye heler sig selv

Det var hustruen Kim Kardashian, der afslørede, at Kanye West er i gang med at bygge noget, der minder om en kirke.

Igennem foråret lagde hun søndag efter søndag små videoer op på Instagram af kirkerum, bjerge og grønne græsplaner, hvor et gospelkor og Kanye West optrådte side om side og råbte »praise the lord«, mens parrets børn løb rundt blandt musikerne og dansede eller slog løs på tamburiner. Sunday Services kaldte Kim Kardashian klippene hemmelighedsfuldt uden at afsløre mere.

Da hun for nylig var gæst i det amerikanske tv-program The View, forklarede hun dog, at hendes mand har startet søndagsgudstjenesterne »for at hele sig selv«.

»Han har gennemgået en utrolig udvikling ved at blive genfødt og reddet af Kristus,« sagde hun om ceremonierne, der længe var forbeholdt Kardashian-West-klanen og deres venner, som blandt andet tæller rapperen Chance the Rapper, der sidste år meddelte verden, at han satte karrieren på pause for at have »kvalitetstid med Jesus«.

En grøn bakke i ørkenen

Første gang, omverdenen fik lov til at få et glimt af den nye, genfødte Kanye West var i år til Coachella, verdens mest hypede musikfestival, tre timer uden for Los Angeles midt i den californiske ørken. Han skulle egentlig have været hovednavn, men krævede, at festivalen opførte en gigantisk Star Wars-lignende kuppel til ære for ham midt på pladsen.

Coachella afslog, men landede et kompromis, som betød, at Kanye West fik opført en græsgrøn bakketop uden for festivalpladsen midt i den flade, golde ørken. Der optrådte han påskemorgen for godt 50.000 bagstive festivalgæster, som var stået tidligt op, men ikke anede, hvad de kunne vente sig af den genfødte rapgud.

Anmeldelserne var ikke gode. Jo, det så sejt ud, at gospelkoret, rytmegruppen og Kanye West alle var klædt i pastel-lilla fra top til tå. Selv rapperens korte afro var farvet påskelilla.

Men folk kom for at høre Kanye West, og han sjoskede mest bare rundt oppe på bakketoppen. Indimellem græd han lidt, krammede sine børn eller rockede med på musikken.

Oishi/Splash News

80 minutter gik der ifølge musikmagasinet Pitchfork, før Kanye gjorde det, han er god til, og rappede. Men kun for et kort øjeblik, og så var det tid til mere gospel, hammondorgel, blæsere og foldede hænder løftet mod den åbne himmel.

»Han ønskede helt åbenlyst, at koret skulle have hovedrollen, men uden Kanye til at spille Gud, var der intet fokus,« skrev Pitchforks anmelder Sheldon Pearce.

Forbundet til Gud

Umiddelbart virker kontrasten mellem den religiøst vakte Kanye West fra Coachella og gamle Kanye West stor. Vi har at gøre med en kunstner, der har sammenlignet sig selv med Michelangelo og kaldt sig verdens største nulevende kunstner, mens han for fuld autotune rapper om blegede numsehuller, kæmpe kasser og alt, hvad man ellers kan købe for penge.

At Kanye West skulle have parkeret sit kæmpestore ego for i stedet at tjene herren, virker nærmest umuligt. Men faktisk har de to altid været stærkt forbundet. Gud og Kanye West. De har bare ikke altid været enige om, hvem der var størst.

Rollefordelingen mellem de to syntes egentlig okay, da Kanye West i 2004 udsendte singlen »Jesus Walks« fra debutalbummet The College Dropout. Hiphopbranchen elskede den, men også de kristne, mere konservative miljøer tog godt imod ham og tekstlinjer som »God show me the way because the Devil’s tryna break me down«.

Men da magasinet Rolling Stones i 2006 satte ham på forsiden afbildet som Jesus med tornekrone om hovedet og blod løbende ned ad ansigtet, var det, som om Kanye West begyndte at identificere sig lidt rigeligt med Kristus.

Det hele peakede i 2013, da han udgav pladen Yeezus, hvor de to nærmest flyder sammen. Især sangen »I Am a God« blev betragtet som blasfemisk, men kritikken prellede af på Kanye West. I et interview til BBC Radio 1 forklarede han, at »det var sådan, han havde det«. Han følte sig vitterligt som en Gud.

»Var det bedre, hvis jeg sagde, at jeg var en neger? Eller en gangster? Eller en pimp?« svarede han.

Religiøs navneændring

Herefter gik der nærmest ren bibel i den. Kanye West fløj sin førstefødte til den hellige by Jerusalem for at få hende døbt, han gav sin næstfødte navnet Saint, og han meddelte via Twitter, at han skiftede navn fra Kanye til bare Ye.

»Det betyder ’du’, og jeg mener, det er det hyppigst anvendte ord i Biblen,« sagde han i radioprogrammet Big Boy In The Morning.

Ye gik altså nærmest på vandet.

Men så kom udtalelserne om, at slaveriet var selvvalgt, Kanye West blev bonkammerater med Trump, manierne buldrede derudad, Ye blev indlagt på et psykiatrisk hospital og udgav to halvdårlige album i rap, hvori han kaldte på tilgivelse og genfødsel.

Og så er vi fremme ved søndagsgudstjenesterne og albummet Jesus is King.

Livet er mere end penge

I en ny og sjælden video fra én af Kanye Wests åbne søndagsgudstjenester i Atlanta sætter han endelig selv et par ord på sin religiøse vækkelsesrejse. Den store forklaring må vi vente på at få med albummet Jesus is King.

Umiddelbart er det i videoen svært at se, at vi har med en helt ny mand at gøre. Han ligner i hvert fald stadig en rapper, som han står der midt i en kirke i grå joggingbukser, hiphoppernes obligatoriske store hvide T-shirt og med en tung guldkæde om halsen. Han ser også lige så notorisk sur ud, som gamle Kanye West gjorde.

Men så begynder en præst, eller hypeman – sådan en, der varmer publikum op – at messe, mens gospelsangerne rundt om stemmer i og synger ting som:

»Din godhed, din nåde, din venlighed, der er ingen som dig, Gud«.

Kanye West lyser op, føler musikken, må ned på knæ et øjeblik, rocker med, drikker lidt vand, tager mikrofonen og lægger den fra sig igen. Selv om han står i centrum af det hele, på en lille scene, omringet af gospelsangere, er det først godt 24 minutter inde i videoen, at Kanye West aktivt deltager. Først mumler han. Så fortæller han, at Gud har givet ham mirakler, og at Djævlen har fristet ham med alt, hvad han kunne tilbyde.

Talen findes på YouTube under overskriften »Kanye born again testimony«.

Et højdepunkt herfra lyder:

»Guds kraft kan ikke måle sig med et tal, et salg, en bankkonto eller med, hvor mange biler du har, hvor stort dit hus er, eller hvor mange hektar land, du ejer.«

Kanye West har fundet ud af, at der er mere i livet end penge.

Kanye-kirken

I Guds eget land ved amerikanerne stadig ikke helt, hvad de skal mene om den nye Kanye West. Alle kan godt lide en god comeback-story, men er han oprigtig? Og er han stadig genial?

Naima Cochrane, som i mange år har arbejdet med brandopbygning i hiphopbranchen, lufter sin tvivl og bekymring i magasinet VICE:

»Denne helende, frigørende oplevelse føles frygtelig meget som et marketingstunt. Er hans seneste rejse ind i mødet mellem det åndelige og det sekulære i virkeligheden et forsøg på at bygge bro og helbrede menneskeheden, eller er hans prædikestol bare en scene som enhver anden, han ville optræde på?«

Hun hælder til det sidste og skriver i artiklen »Kanyes stræben efter at blive Gud«, at Kanye West altid har ønsket at overgå sig selv, blive større og nærmest udødelig. Derfor er det også altid legender som Shakespeare, Walt Disney, Henry Ford og Jesus, han sammenligner sig selv med. Folk, der har overlevet deres egen død.

»Kanye West drømmer om at blive en legende. Han manglede bare at skabe sin egen bevægelse,« skriver hun.

Bevægelsen er dog ikke for alle, og det er Kanye Wests problem, forsætter hun. Den er nemlig mest af alt til ære for ham selv.

»I Kanye-kirken er du velsignet med at se, at Kanye er velsignet. Din tilbedelse er gennem Kanyes tilbedelse. Vi er der for at støtte hans forbindelse til Gud, ikke for at søge vores egen.«

Så helt gemt væk er verdens største ego nok ikke.

Da hustruen Kim Kardashian i april måned gæstede talkshowværten Jimmy Kimmel til en løs og ganske ufarlig snak om babynavne, fødselsdagsfester og barndomsminder, spurgte han, om Sunday Service-deltagerne i øvrigt tilbeder Kanye eller Gud.

Kim Kardashian kvitterede med latter, men undlod at svare.

Måske ved hun heller ikke helt, hvem det er, der tilbedes i Kanye Wests kirke.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her