Læsetid: 14 min.

Konflikten i Nordirland er forbi, men der er stadig mange åbne sår i Derry

... og Brexit gør ikke tingene lettere. Information er rejst til Derry
Den britiske befolkning kalder traditionelt byen Derry for Londonderry, men fordi irerne ikke vil bo i en by opkaldt efter Storbritanniens hovedstad, kalder de den Derry eller Free Derry. Nu lader det til, at befolkningen har opnået enighed om bare at kalde den Derry. Det første tegn på forsoning må være at blive enige om, hvilken by man bor i.

Den britiske befolkning kalder traditionelt byen Derry for Londonderry, men fordi irerne ikke vil bo i en by opkaldt efter Storbritanniens hovedstad, kalder de den Derry eller Free Derry. Nu lader det til, at befolkningen har opnået enighed om bare at kalde den Derry. Det første tegn på forsoning må være at blive enige om, hvilken by man bor i.

Sarah Hartvigsen Juncker

12. oktober 2019

To brændende politibiler oplyste gaden. En gruppe på omkring fem sortklædte unge med elefanthuer løb frem én efter én og kastede brandbomber efter politiet.

Det var aften i den nordirske by Derry den 18. april 2019. I forstaden Creggan var politiet ankommet for at ransage et hus, som de havde mistænkt for at være tilholdssted for terrorgruppen New IRA. Unge irske nationalister kastede nu fyrværkeri og brandbomber mod politiets pansrede Land Rovers. Kvarterets beboere stod roligt i deres forhaver og betragtede optøjerne.

Journalisten Lyra McKee var ankommet for at dokumentere urolighederne. Hun var en 29-årig nordirsk kvinde med briller og kort, sort hår. Hun boede selv i Derry og skrev om historiske drab begået af paramilitære grupper i den konflikt, der fandt sted Nordirland fra 1960’erne til 1998.

På afstand af flammerne bag en mur af politibetjente og nysgerrige tilskuere stod hun og strakte sin højre arm over hovedet for at tage et billede af flammehavet med sin mobiltelefon. Klokken 22.56 udsendte hun sit allersidste tweet:

»Derry i aften. Fuldstændig vanvittigt,« skrev hun.

 

Få de bedste historier, indblik i idedebatter og opdag ting,
du ikke vidste, du var interesseret i.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Bjarne Bisgaard Jensen
  • Christian Mondrup
  • Torben Lindegaard
Bjarne Bisgaard Jensen, Christian Mondrup og Torben Lindegaard anbefalede denne artikel

Kommentarer

Torben Lindegaard

@Mads Thorup Thomsen

Jeg indrømmer blankt, at jeg bliver helt og aldeles skræmt hver gang tabstallene for "The Trobles" præsenteres sort på hvidt - 10 mennesker døde hver måned i 30 år !!

Det er fuldstændigt forrykt - der lever under 2 millioner mennesker i Nordirland.

Dorte Sørensen

Er det ikke på tide at få en folkeafstemning så befolkningerne i Nordirland og Irland kan beslutte om de vil genforenes.