Krimiforfatter Katrine Engberg: Jeg er åbenbart for dum til Joyce

Informations ugentlige interview om læsevaner er i denne uge med Katrine Engberg, der netop har udsendt krimien ’Vådeskud’. Hun fik aldrig læst ’Ulysses’ færdig
Informations ugentlige interview om læsevaner er i denne uge med Katrine Engberg, der netop har udsendt krimien ’Vådeskud’. Hun fik aldrig læst ’Ulysses’ færdig

Les Kaner

Moderne Tider
5. oktober 2019

— Hvilken bog ville du ønske, at alle ville læse?

»Donna Tartts seneste bog Stillidsen er så vidunderlig, at jeg ville ønske, man kunne husstandsomdele den. Tartt skriver begavet, følsomt og detaljemættet uden nogensinde at blive hverken sentimental og langtrukken. Som læser kan jeg mærke hendes hjerte slå på hver eneste side, og Stillidsen er en bog, som for altid vil sidde i mig. Jeg ville også unde alle at læse Delphine de Vigans Alt må vige for natten, D.B.C. Pierres Vernon God Little, Jonathan Safran Foers Alt bliver oplyst og Hallgrimur Helgassons Kvinden ved tusind grader

— Hvilken bog har haft størst betydning for dig?

»Jeg vakler mellem Oscar Wildes Dorian Grays billede, som med sin blanding af skønhed og ondskab gjorde uudsletteligt indtryk på mig i mine teenageår, og som jeg nok har genlæst en gang om året siden, og så Dorothy L. Sayers’ Strong Poison. Sayers var den første krimiforfatter, jeg forelskede mig i, og til trods for at hendes bøger er næsten 100 år gamle, føles de stadig relevante. Hun skriver så skarpt og vittigt, at hendes bøger er evigt unge.«

— Hvad er den værste bog, du har læst?

»Jeg bruger ikke tid på dårlige bøger, så jeg må nok krybe til korset og indrømme, at jeg aldrig får læst hverken Ulysses eller Finnegans Wake færdig. Jeg er åbenbart for dum til Joyce.«

— Hvilken type læser er du?

»Når jeg falder for en forfatter, er jeg tro mod forfatterskabet på trods af mindre udsving og eksperimenter. For eksempel har jeg læst og erhvervet mig hele Ruth Rendells enorme forfatterskab. Jeg holder først og fremmest af en skrivestil – af sproget, karaktererne og af de følelser, ordene vækker i mig – og først dernæst af historien og plottet. En bog, der beskrives som ’effektiv’ eller ’hæsblæsende’, er sjældent noget for mig. Jeg vil udfordres, røres og vækkes.«

— Hvornår læser du?

»Når jeg ikke selv skriver. Faktisk har jeg aldrig læst så lidt, som efter jeg selv er blevet forfatter, og det ærgrer mig. Jeg savner de ferier, hvor jeg kunne forsvinde ind i bøger og leve gennem dem i ugevis. Nu bruger jeg det meste af den tid på selv at skrive. Men jeg er stadig altid i gang med en bog, som jeg læser i hver aften, inden jeg skal sove. Jeg tror, jeg ville føle mig hjemløs uden en bog at læse i.«

Læser du bøger?

Hver uge spørger vi en ny kulturpersonlighed om deres læsevaner.

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Velkommen i klubben, jeg gav også op over for Joyce.

Eva Schwanenflügel

Me too ;-)

Knalromaner læser jeg ingen af. Men har netop lånt Ulysses på vores lokale bib. Nok for 10ende gang.

Dvs. har læst om Leopold Blooms grillede fårenyre 9 gange før. Ved at de afgiver en bismag af let duftende urin. Jeg plejer at give op, der hvor Bloom sidder i sit udhus og skider og læser Titbits, og for at tørre sig afriver han den halve præmienovelle “Matcham’s Master­stroke” af Philip Beaufoy.....

Dene gang må jeg videre..........

David Zennaro, Hans Larsen og Hanne Utoft anbefalede denne kommentar