Læsetid: 4 min.

Et liv er forbi: Han ville sælge symaskiner til Gorbatjov, men endte som solkongen af Mors

Ansgar Mathiassens plads var for enden af bordet. Sådan var det i familien, sådan var det i firmaet, og sådan var det på Mors
Det betød ikke noget for Ansgar Mathiassen, om han var brun eller ej, men han vidste godt, at det var noget, andre mennesker gik en del op i. Så i 1993 startede han Consol Solcentre. Danmarks første og største kæde af solcentre.

Det betød ikke noget for Ansgar Mathiassen, om han var brun eller ej, men han vidste godt, at det var noget, andre mennesker gik en del op i. Så i 1993 startede han Consol Solcentre. Danmarks første og største kæde af solcentre.

Privatfoto

12. oktober 2019

Sidst i 1980’erne fik Ansgar Mathiassen en god idé. Eller han fik i hvert fald en idé. I en gammel revyvise synger Osvald Helmuth om at løse Den Kolde Krig ved at skrive et brev til den sovjetiske leder Nikolaj Bulganin.

Ansgar Mathiassen mente også, at han havde en hjælpende hånd at tilbyde den skrantende stormagt. Så han skrev et brev adresseret til »Gorbatjov, Kreml, Den Røde Plads«, som sluttede med ordene:

»Og jeg kan love, at mine symaskiner er bedre, end dem I selv laver.«

Der kom svar, og snart efter kom der også en handelsdelegation til Mors. Det hele var klappet af og i orden. Ansgar Mathiassen skulle levere symaskiner til Sovjetunionen. Så kom historiens vingesus og blæste det hele omkuld.

De to sovjetiske udsendte sad i hans stue på Mors, og Ansgar måtte oversætte for dem, da de grynede billeder af Boris Jeltsin oven på en tank pludselig tonede frem på skærmen. Situationen var tydelig for Ansgar. Han havde indgået en aftale med et styre, som ikke længere fandtes. For de to russere var fremtiden mere uklar.

Sådan var det. Mange år tidligere havde Ansgar Mathiassen lært, at forretning hverken handler om held eller om at snyde nogen. Det handler om at opsøge eller etablere favorable vilkår. Nu havde vilkårene ændret sig, og så måtte Ansgar Mathiassen finde på noget andet. Solcentre for eksempel.

Mors’ førstemand

Ansgar Mathiassen var den første af fem børn. Nummer et. Hans far blev kaldt Bette-This. Han var manufakturhandler og satte pris på en god handel. Ansgar Mathiassens mor kom fra en familie i det bedre borgerskab i Charlottenlund. Da han efter realeksamenen begyndte på købmandsskole i København, boede han hos sin mormor i et hus, der var så overdådigt, at hans klassekammerater troede, de var gået forkert, når han inviterede dem på besøg.

På skolen mødte han Birte Pedersen, som lagde mærke til ham, fordi han talte meget – og meget jysk. Da de begge var færdige, flyttede Birte med tilbage til Mors. Ansgar Mathiassen spildte ikke tiden. I 1958, kort efter han var kommet tilbage, landede et brev i postkassen i farens manufakturhandel.

Ansgar Mathiassen

  • Født den 16. august 1935.
  • Erhvervsmand.
  • Gift med Birte Pedersen i 1956. Gift med Ulla Møgelvang i 2007.
  • Efterlader sig tre døtre.
  • Død den 20. september 2019.

En hollandsk symaskineproducent ledte efter en forhandler i Danmark. Ansgar slog til og begyndte at gå fra dør til dør mellem butikker i hele Jylland for at overbevise dem om at sælge de moderne hollandske maskiner. Det gik trægt. En formiddag i Aalborg blev han igen brændt af af en særlig ubehøvlet butiksejer. Det viste sig at være én for meget. Ansgar besluttede sig for at åbne sin egen butik, der skulle ligge så tæt på den ubehøvlede ejers som overhovedet muligt.

Royal Consul kaldte han den. Derefter gik det hurtigt. Ansgar tog nogle alvorlige lån i Morsø Sparekasse, og kort efter havde Royal Consul udviklet sig til en kæde. I slutningen af 1960’erne lå der butikker i hele landet, og Gustav Winckler og Bent Werther fra Four Jacks blev hyret til at turnere Danmark rundt i lilla Royal Consul-habitter.

Firmaet først

Birte og Ansgar Mathiassen fik tre piger og et stort parcelhus i Nykøbing Mors. Ligesom Ansgars forældre havde været det, var de en del af det bedre borgerskab på Mors. Tandlægen, direktøren for jernstøberiet og byens øvrige spidser kom til middag, og Ansgar Mathiassen sad for bordenden og fortalte vittige historier om sine forretningsforbindelser i Fjernøsten, hvor symaskinerne blev produceret.

Men familien oplevede ingen overflod. Ansgar Mathiassen tjente dårligt en krone, som ikke blev investeret i firmaet. Ligesom familiens liv på mange måder kredsede om Ansgar, kredsede Ansgars liv om forretningen. Campingferierne i Frankrig var ikke bare campingferier. De skulle altid lige forbi en fabrikant eller vente i bilen, mens han holdt møde.

Birte støbte det fundament, der gjorde det muligt for Ansgar Mathiassen at folde sig ud. Og hun var hans nærmeste sparringspartner. Hun kunne tale ham til ro, når det gik godt, og hun kunne tale ham til ro, når det gik dårligt. Engang spurgte et af børnene til farens prioriteter, og uden omsvøb svarede han:

»Jeres mor er først, så firmaet, og så jer.«

Det lykkedes faktisk Ansgar Mathiassen at trænge ind på det sovjetiske marked. Efter sammenbruddet solgte han blandt andet symaskiner i Kasakhstan, der var så forarmet, at de måtte betale ham med aluminium. Det var måske hans mest bizarre forretningseventyr.

Men det mest indbringende begyndte i Tyskland. Ansgar Mathiassen var dernede for at blive behandlet mod psoriasis, da han blev bedt om at lægge sig i et solarium.

Det betød ikke noget for Ansgar Mathiassen, om han var brun eller ej, men han vidste godt, at det var noget, andre mennesker gik en del op i. Så i 1993 startede han Consol Solcentre. Danmarks første og største kæde af solcentre.

Birte døde i 2006, og kort efter mistede Ansgar Mathiassen synet og måtte lade sig pensionere. Året efter mødte han Ulla Møgelvang, som han var sammen med, indtil han sov ind i september.

Serie

Et liv er forbi

På denne plads fortæller vi hver uge om en afdød person på basis af samtaler med de pårørende.

Hvis du har mistet en, som du synes, at Informations læsere bør kende til, så skriv til modernetider@information.dk.

Seneste artikler

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • David Zennaro
  • Lise Lotte Rahbek
  • Peter Beck-Lauritzen
  • Steffen Gliese
David Zennaro, Lise Lotte Rahbek, Peter Beck-Lauritzen og Steffen Gliese anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu