Læsetid: 5 min.

Middelklassen – et socialt eksperiment i otte afsnit

Hvor svært kan det være at klare sig på en bountystrand? Informations Moderne Tider trumfer DR’s nye realityprojekt ’Øen’, med en realitymodel, der viser middelklassen som det, den er: en slagmark, der ikke tager fanger
14 stillehavsboere bliver intetanende kastet ud i det danske middelklasseliv. Det er ikke bare en udfordring – det er også truende.

14 stillehavsboere bliver intetanende kastet ud i det danske middelklasseliv. Det er ikke bare en udfordring – det er også truende.

Peter Nygaard Christensen

26. oktober 2019

»Robinson next level« bliver DR’s nye tv-satsning ’Øen’ kaldt. Her skal 14 almindelige danskere overleve en måned på en øde ø i Stillehavet kun udstyret med tre knive og 60 liter vand.

Men helt ærligt, hvor svært er det lige? Alle kunne da godt bruge en bountystrand, en skærmdetox og en friskfanget krabbe. Næh, prøv i stedet at sende 14 øboere til Danmark, og bed dem overleve en måned i middelklassen.

Dét er ’next level’. Her er en synopsis, som står DR til fri afbenyttelse

Deltagerne er 14 stammefolk fra en Stillehavsø, der er så lille, at den ikke har noget officielt navn, men øboerne kalder den ’mor’.

De sendes til Himmelev i Roskilde og udstyres med: nøglekort, rejsekort og iPhone.

Afsnit 1:

Bestil varer fra nemlig.com

Familien Tauhuno flytter ind på Kertemindevej i et klassisk gult parcelhus i mursten og ét plan med køkken-alrum, garage og bryggers med plads til kummefryser. De ankommer en søndag, og deres første opgave er naturligvis at samle familien i hjørnesofaen til kaffe og smoothies for at lægge madplan og handle til hele ugen over nemlig.com. På den måde slipper de for Netto i ulvetimen med lang kø, skrigende unger og plagen om slik og is – et scenarie, familien Tauhuno meget hurtigt forstår, er noget af det mest ødelæggende, man kan udsætte en dansk børnefamilie for. Men nemlig.com driller, loader langsomt – og varer, familien allerede har lagt i den digitale indkøbskurv, forsvinder på mystisk vis og må klikkes på igen.

Afsnit 2:

Forældremøde i vuggestuen

Familien Tauhuno skal til forældremøde i vuggestuen Kirsebærhaven. Børnene bliver passet hos Vaiana, som jonglerer fem børn ved at udstyre dem med middelklassens vidundermiddel, iPaden med Paw Patrol. Ud over Kirsebærhavens udrikkelige institutionskaffe af plastikkop bliver Tauhuno-forældrene udsat for pædagogiske foredrag om ukønnet leg og didaktisk læsning. Et rytmikpædagogisk kollektiv, der kalder sig Rytmebøllerne taler om vigtigheden af kolbøtter og stimulering af den taktile sans.

På vej hjem i Suzukien er øboerne imponerede. De havde aldrig før tænkt over, at der kunne være så mange lag i en leg, og at børn både kan blive selvstændige, empatiske og demokratiserede af at plaske med vand og løbe rundt i en cirkel til »Lad det ske« fra Frost. Da de kommer hjem, nægter børnene at lave andet end at se Paw Patrol.

Afsnit 3:

Møde i grundejerforeningen

Beboerne på Kertemindevej skal til møde i grundejerforeningen. Stillehavshøvdingen Tui skal lave kaffe og knække koden for, hvor meget mælk danskerne rent faktisk pøser i kaffen. Det går ikke så godt, så frisøren Mariah fra nummer fire foreslår, at foreningen allerede nu beslutter, hvem der laver kaffe til næste gang, og at beslutningen føres til referat.

Derudover skal foreningen diskutere affaldssortering. Flere er utilfredse med, at bioaffald kun bliver afhentet hver anden uge, da det kan give lugtgener. Årets juleudsmykning kommer også til debat, da den ifølge Henning i nummer tre var meget uens sidste år.

Mødet ender med en afstemning om, hvorvidt der på vejen kun må bruges »koldt« eller »varmt« lys i forhavernes lyskæder. Tui ender med at stemme for koldt lys og kommer i bad standing. Varmt lys er det, alle vil have.

Afsnit 4:

Onsdagssex

Parret Tabitha og Vau har altid haft et spændende elskovsliv med sex på alle tider af døgnet, men den slags er der ikke plads til i middelklassen. Her hører sex til onsdag efter mørkets frembrud eller søndag eftermiddag i swingerklubben, mens børnene er til fodbold.

Tabitha og Vau har ikke lyst til at »swinge«, så de kæmper med at holde fingrene fra hinanden og venter, til det bliver onsdag, så de kan tænde stearinlys, sætte Marvin Gaye på og opnå lidt sexual healing. Desværre har Tabitha i mellemtiden fået tørre slimhinder. Det må være al den 5G-stråling, tænker hun.

Afsnit 5:

Lær at bruge Aula

Vaiana, som er alene med to børn, skal melde sit yngste barn syg på forældreintras afløser, Aula. Men først skal hun logge på systemet med sit nøglekort, og det giver store problemer. Da det endelig lykkes, dukker der pludselig tre ulæste ugeplaner samt en forespørgsel om en legeaftale fra Isabellas mor, Laura, op.

Vaiana kommer ved en fejl til at skrive ud til hele klassen, at hendes datter gerne vil lege med Isabella. Sophus R’s far, Troels, som til daglig arbejder med it, instruerer Vaiana i, hvordan man bruger Aula på den helt rigtige måde, hvilket dog får Isabellas mor til at tage Vaiana i forsvar og beskylde Troels for at mansplaine.

Afsnit 6:

Tilbudsjagt i Bilka

Johannes fra nummer syv har i vejens lukkede facebookgruppe skrevet, at Bilka i weekenden har Kærgården til en femmer. Han afrunder sit opslag med et »selv tak« efterfulgt af en blinkesmiley. Øboerne føler, at de bliver nødt til at tage til Bilka, når alle danskerne nu gør det, men de bliver temmelig forskrækkede, da de træder ind i den store butik i Hundige.

Høvdingen Tui farer vild i tekstilafdelingen, men spørger en mand i lysegrønt joggingtøj om vej og finder til sidst frem til mejerivarerne. Han havde tænkt sig at spise i cafeteriet, men er meget udmattet og må tage direkte hjem og hvile sig.

Vaianas børn bliver ved med at plage om legetøj og slik, og til sidst må hun skælde dem kraftigt ud, sætte dem op i den store indkøbsvogn og køre ud af butikken uden at få Kærgården med hjem. Børnene græder hele vejen til Roskilde og Vaiana glemmer tilmed at tjekke ud med sit rejsekort og må senere på aftenen downloade appen Check udvej på sin iPhone.

Afsnit 7:

Julemiddag på grillen

Det er blevet jul på Kertemindevej i Roskilde, og selv om alle øboerne naturligvis er installeret i parcelhuse med fuldt udstyrede køkkener, så skal flæskestegen laves på grillen. Det skal helst være manden, der tænder op, men Vau har aldrig prøvet at tænde en grill før, og han ender med at hælde alt for meget tændvæske ud over kullene, så der går ild i noget af den efeu, som ellers skjuler plankeværket ind til naboen.

Da den farlige situation er afværget, lykkes det ham faktisk at lave en flot og saftig flæskesteg med knasende sprød svær. Han bruger ’den indirekte metode’, hvor man lægger kullene ud til siden og sætter et låg oven på grillen. Tabitha er meget imponeret, og selv om julen falder på en tirsdag, ved de godt, at der gælder andre regler, når det er juleaften.

Afsnit 8:

Til koncert med Volbeat

Så skal middelklassen til storbyen, for Volbeat spiller i Royal Arena. Vaiana køber et par lookalikelæderbukser og styler dem med et råt bælte og noget dyreprint. I fadølskøen ser hun den detroniserede Kristian Jensen og skynder sig at hive sin iPhone frem og bede om en sefie.

Da Volbeat har spillet i knap en time, går det op for Vaiana, at alle deres sange lyder ens, og det siger hun til en dansker.

»Man kan ikke høre forskel på numrene!« råber hun, og han kvitterer med at hælde en lunken øl ud over hende og sige »så skrid tilbage til, hvor du kom fra«.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Ulla Nielsen
  • Alvin Jensen
  • Kurt Nielsen
  • Maj-Britt Kent Hansen
  • Katrine Damm
  • Carsten Munk
  • Eva Schwanenflügel
  • Bjarne Bisgaard Jensen
Ulla Nielsen, Alvin Jensen, Kurt Nielsen, Maj-Britt Kent Hansen, Katrine Damm, Carsten Munk, Eva Schwanenflügel og Bjarne Bisgaard Jensen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Åh gud dog, så hellere en øde, altså en HELT øde ø... ;)

Alvin Jensen, Carsten Wienholtz, Maj-Britt Kent Hansen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Jeppe Lindholm

Stakkels ø boer. De er fårmodenlig blevet psykotiske eller døde af stress alle sammen inden en måned i dette sjæle forladte middelklasse robotmiljø hvis eneste formål med livet er at skrabe til sig og have ren hud og en pæn frisure. Nu med tre biler i indkørselen.

Maj-Britt Kent Hansen

Efter læsning af denne satire, bliver jeg vist modvilligt nødt til at se bare et enkelt afsnit af Ø-programmet.

Alvin Jensen, Kim Vildnis, Eva Schwanenflügel og Kurt Nielsen anbefalede denne kommentar
Maj-Britt Kent Hansen

Ole Kresten Finnemann Juhl - jeg tror, at du er lidt ironisk - og det er velkomment, men jeg kan jo tage fejl og derfor være nødsaget til at citere Piet Hein: "Den, som kun tar spøg for spøg og alvor kun alvorligt, han og hun har faktisk fattet begge dele dårligt."

Ole Kresten Finnemann Juhl, Alvin Jensen og Katrine Damm anbefalede denne kommentar

Maj-Britt Kent Hansen, jeg så faktisk et afsnit her forleden, ikke så konceret indrømmer jeg, jeg bed så mærke i gutten, der har hele tre bilforretninger og tre dejlige børn og selvsagt en skøn kone, han havde så ondt i røven over én han ikke lige synes, der arbejdede tilsrækkeligt, hvorefter han kort tid efter, simpelthen var så ulykkelig, jeg savner mine børn (nogen af dem i hver fald) vræl, nå så kunne du jo bare lade være med at tage ud til en øde ø, - men heldigt er det, at så kan der trykkes på en - kom og hent mig knap...
Og i øvrigt så var de andre rigtigt søde overfor ham, da han blev så ked af det..., måske er der håb for menneskeheden... (det tvivler jeg nu på)

Alvin Jensen, Carsten Wienholtz og Maj-Britt Kent Hansen anbefalede denne kommentar
Maj-Britt Kent Hansen

Katrine Damm - jeg kan forstå, at jeg må rive 58 minutter ud af mit liv. Og jeg kan vist ikke vente til næste afsnit den 31., men må tage den her på pc'en ved førstgivne lejlighed.

Der er faktisk engang lavet en rigtigt god britisk dokumentar, hvor en lille gruppe indbyggere i en lillebitte østat i Stillehavet, som jeg har glemt navnet på kom til England. Det var en voldsom oplevelse for dem. De undrede sig for eksempel over fænomenet hjemløshed - »hvis der er nogen, der ikke har et sted at bo, så bygger vi et hus til dem.«

Katrine Damm og Ole Kresten Finnemann Juhl anbefalede denne kommentar