Læsetid: 8 min.

Ny bog: Sæt loft over de riges lønninger

»Hvis vi skaber forbindelse mellem de højeste og laveste lønninger, så kan topchefen ikke få lønforhøjelse, før den dårligst betalte i firmaet også har fået det,« siger Sam Pizzigati. Han har skrevet en bog om en gammel idé: et loft over, hvor meget de rigeste kan tjene
»Ingen amerikanske borgere bør have en indtægt over 25.000 dollar om året efter skat,« sagde præsident Franklin D. Roosevelt i 1942. Han foreslog en skat på 100 procent for alle årlige indkomster over 25.000 dollar, hvilket i vore dages penge svarer til godt 350.000 dollar.

»Ingen amerikanske borgere bør have en indtægt over 25.000 dollar om året efter skat,« sagde præsident Franklin D. Roosevelt i 1942. Han foreslog en skat på 100 procent for alle årlige indkomster over 25.000 dollar, hvilket i vore dages penge svarer til godt 350.000 dollar.

Capital Pictures/Ritzau Scanpix

12. oktober 2019

»Ingen amerikanske borgere bør have en indtægt over 25.000 dollar om året efter skat.«

Sådan sagde den amerikanske præsident Franklin D. Roosevelt i april 1942. Helt konkret foreslog han en skat på 100 procent for alle indkomster over 25.000 dollar om året, som i dagens valuta svarer til godt 350.000 dollar eller 2.350.000 kroner.

I praksis var det den eneste måde at forhindre enkeltpersoner i at blive for velhavende, mente præsidenten. Amerika fik aldrig en topskat på 100 procent. Men det var ikke langt fra. I 1944 blev skatten for de højeste indkomster hævet til 94 procent, og den forblev omkring 90 procent, indtil den blev sænket til 70 procent i 1964.

I de følgende årtier forlod man ganske eftertrykkeligt ideen om, at enkeltpersoner kan tjene for mange penge.

Siden da er uligheden eksploderet i hele den vestlige verden. Det betyder også, at vi igen er begyndt at tale om, at nogen kan tjene for mange penge, og at uligheden påny bliver betragtet som et problem i sig selv.

 

Få de bedste historier, indblik i idedebatter og opdag ting,
du ikke vidste, du var interesseret i.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Ulla Søgaard
  • Thomas Tanghus
  • Eva Schwanenflügel
  • Lise Lotte Rahbek
  • Anne-Marie Krogsbøll
  • Oluf Husted
Ulla Søgaard, Thomas Tanghus, Eva Schwanenflügel, Lise Lotte Rahbek, Anne-Marie Krogsbøll og Oluf Husted anbefalede denne artikel

Kommentarer

Danmark kunne genindføre: "Åbne Skattebøger" som vi havde indtil ca. 1959, det havde
en stærk præventiv virkning.

Så kunne NETS og U-Danske Bank's høje lønninger, samt groteske bonusser blive top-
skattede med ca. 56%, verdens højeste erhvervsbeskatning.

Hvordan ovennævnte samfundsskadende firma'er trækker kildeskat, fik vi en antydning
af, nemlig forskerbeskatning og sikket også "Sømandsbeskatning, hvis de har "Sø-udsigt"

Eller måske betaler NETS ca. 60 bonusmodtagere slet ikke skat i Danmark?
Whistleblowere, i disse snylter firmaer, forener eder!

Mogens Holme, Kim Houmøller, Eva Schwanenflügel, Lise Lotte Rahbek og Egon Stich anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

Schweizerne er i gang, de har allerede stemt én gang om et loft over høje lønninger, og det vil de blive ved med, indtil det er vedtaget, vel indenfor de næste 6-8 år.

Anne-Marie Krogsbøll

God idé...Det er ikke kun et spørgsmål om farlig rigdomskoncentration, men også om farlig magtkoncentration.

Ingen pengetræer bør vokse ind i himlen - så skygger de nemlig alt for meget...

Mogens Holme, Oluf Husted og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Lise Lotte Rahbek

Når det er de rigeste i et samfund, som bestemmer, og det er det jo også i Danmark, så bliver det meget tydeligt, at befolkningen har forskellige interesser.

De rigeste er ligeglade med den offentlige transport. De er ligeglade med postvæsnet, med priserne på boliger, med priserne på medicin og sundhedsvæsen og værst af alt, med miljøsvineri. Det er ikke fordi de er dumme svin, men de lever bare under andre vilkår end resten af befolkningen, for det de måtte mangle, kan de blot købe sig til.

Det ER vigtigere for alle, at befolkningen generelt kan holde sig ved godt helbred, uddanne sig og opretholde en bæredygtig levevis end at en milliardær kan bo i et palads med Renoir-billeder på væggene.

Ulla Søgaard, Mette Møhl, Mogens Holme, Oluf Husted og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Søren Kristensen

Hvis det er moralsk legitimt at lave et kontanthjælpsloft, kan man vel også lave et loft over de riges lønninger.

Ulla Søgaard, Mette Møhl, Mogens Holme, Palle Jensen, Steffen Gliese, Oluf Husted, Eva Schwanenflügel og Lise Lotte Rahbek anbefalede denne kommentar
Jeppe Lindholm

Kapitalismen bygger på kristne værdier. Penge er paradis, fattigdom er helvede. I paradis kan du få ALT. En ny lever? En ny nyre? Et nyt hjerte? Ubegrænset og uhæmmet sex med unge kvinder? No problem. Alt er til salg i helvede.

Eva Schwanenflügel

"Uhyrligt store belønninger giver folk incitament til at gøre uhyrlige ting."

NETOP !!
Så fat det dog..

Vi var ikke hvor vi er idag med klimaændringer, købte politikere, udnyttelse af ressourcerne i ufattelig dum grad, udbredt fattigdom, etc, uden at reptilhjernerne var blevet alt for overaktive ved de forkerte incitamenter.

Mogens Holme, Steffen Gliese, Oluf Husted, Jeppe Lindholm og Lise Lotte Rahbek anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

Nej, Jeppe Lindholm, kristendommen advarer kraftigt imod rigdom og opfordrer rige til at give deres ejendom væk til de fattige.