Den nye radiokanal skulle være gået til Trump

I denne uge har vi måttet sande, at den nye danske radiokanal burde være tilfaldet Donald Trump. Udbudsreglerne har nemlig sikret, at Radio24syvs erfaringsbaserede programforslag blev vurderet som en lille smule dårligere end Radio Louds fantasibaserede forslag
Udbudsreglerne sikrede, at erfaring ikke blev talt med, da en DAB-licens og en kvart milliard kroner skulle fnde anvendelse. Radio24syv er dermed et afsluttet kapitel.

Udbudsreglerne sikrede, at erfaring ikke blev talt med, da en DAB-licens og en kvart milliard kroner skulle fnde anvendelse. Radio24syv er dermed et afsluttet kapitel.

Niels Christian Vilmann

Moderne Tider
26. oktober 2019

Man skal altid spørge sig selv, om man virkelig ønsker at kende sandheden, før man begynder at undersøge noget. Ellers er det bedre at spille dum.

Det blev vi mindet om i denne uge, da hele seks vildsvin skyllede i land på Ærø. Ja, faktisk syv, hvis man medregner kræet som i søndags dukkede op på stranden ved Eriks Hale ud for Marstal.

De var alle sammen stendøde og druknede, og hurtigt tårnede spørgsmålene sig op: Var det måske ægte vilde vildsvin fra Tyskland eller Polen, som for guds skyld ikke må komme ind i Danmark? Og var vildsvinene mon smittet med afrikansk svinepest – den frygtede sygdom, som sidste år fik politikerne til at få opført et 70 kilometer langt grænsehegn i Sønderjylland?

Da Fødevarestyrelsen blev bekendt med de døde svin, handlede den resolut. Først blev de hældt i særlige ligposer, og så blev de kørt på forbrændingen i en helvedes fart. Ikke et sekund blev spildt på at tage prøver og undersøge vildsvinenes herkomst og eventuelle sygdomme. For der var intet vundet ved at kende sandheden. Som chefkonsulent Stig Mellergaard fortalte TV2 Fyn allerede efter første fund:

»Vi undersøger den ikke for afrikansk svinepest, for hvis den har det, betyder det, at vi har et udbrud«, sagde han.

»Og vi kan ikke forklare udlandet, at det ikke er dansk«.

Bliver der konstateret svinepest i Danmark, vil lande uden for EU sænke grænsebommene for enhver dansk rullepølse, og det kan blive dyrt for eksporten. Derfor er uvidenhed en gave.

Mediefagsopgaven fik bevilling

Det var dog ikke kun svinebønder, der denne uge fik glæde af myndigheders selvpålagte uvidenhed. En stor gave tilfaldt således en sammenslutning af lokalradioer og kulturinstitutioner, der under navnet Radio Loud modtog en licens og en kvart milliard kroner af Radio- og tv-nævnet, selv om deres programforslag lignende en mediefagsopgave, som en lidt hashdum gymnasiast havde flikket sammen natten før aflevering.

På grund af udbudsreglerne gav nævnets jurister ingen ekstrapoint for erfaringen hos ansøgeren Radio24syv, der ellers har bevist, hvor svært det er at skabe en lyttersucces. Til gengæld var der ekstrapoint til Louds idé om at sende tilfældige menneskers tilfældige snak uredigeret fra et kollegiekøkken, ligesom et satireprogram med komikeren Sebastian Dorset blev vurderet som ret kanon, selv om Berlingske senere kunne fortælle, at Dorset slet ikke kunne sende sit program med den geniale titel 'Ugerevyen' den dag. Der var pengene dog allerede bevilget.

Måbende måtte Radio24syvs nu arbejdsløse medarbejdere erkende, at de ikke alene tabte, fordi de havde søgt om hele støttebeløbet, men også fordi deres erfaringsbaserede programforslag var blevet vurderet som en lille smule dårligere end Radio Louds fantasibaserede forslag. Sådan var reglerne nu engang skruet sammen.

Det er jo ikke en ukendt måde at gøre tingene på. Gennem hele serien af Olsen-banden-film har kriminalassistent Jensen gang på gang forklaret, at myndighedernes opgave ikke er at opklare noget. 

Den bevidste dumhed

Reglen gælder ikke kun i Danmark. Også Canadas premierminister Justin Trudeau har forsøgt sig med den slags, da han blev bekendt med en korruptionssag, der kunne koste arbejdspladser i hans valgdistrikt, og derfor forsøgte at lægge låg på. Men han har måttet erkende, at det var en farlig øvelse, for det blev nemlig opdaget, og denne uge havde det nær kostet ham genvalget, da canadierne var i stemmeboksen. Det er nemlig ikke omkostningsfrit at være bevidst dum.

Selv ikke for Donald Trump, der har valgt en noget særegen strategi. Han er ligeglad med sandheden, men elsker til gengæld undersøgelser, der kan indikere, at noget forkert er rigtigt. Det har vi set i hele ukrainesagen, og i denne uge kom det så også frem, at Trump flere gange havde sendt sin udenrigsminister til Italien for at undersøge en konspirationsteori om, at en professor, der var med til at sætte ruslandsskandalen i gang i, virkeligheden var hemmelig agent.

Det kan man synes er gak og grebet ud af luften. Men man må også anerkende, at det er fantasifuldt og anderledes. Ser man på det gennem de briller og uden at undersøge noget, når man frem til, at den nye danske radiokanal faktisk burde være tilfaldet Donald Trump. 

Ugerevyen

Ugerevyen giver dig et stærkt idiosynkratisk overblik over de mest interessante begivenheder i ugen der gik. Vi dækker både indland, udland og dyrenes verden.

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Tak til Mikkel Vuorela for endnu engang at beskrive at verden er absurd og hvorfor det på sin helt egen bizarre måde rent faktisk er aldeles logisk, at den er det ;-( ;-)

Carsten Wienholtz, Bjarne Bisgaard Jensen, Bjarne Andersen, Gitte Loeyche, Eva Schwanenflügel, Torben Bruhn Andersen og Maj-Britt Kent Hansen anbefalede denne kommentar