Læsetid: 10 min.

Revolutionen var en realitet, længe inden Berlinmuren faldt

Berlinmurens fald den 9. november 1989 var rent symbolsk. DDR’s undergang var nemlig allerede beseglet med masseprotesterne i kirkerne fra oktober. Som ung teologistuderende gik præsten Bernd Oehler forrest i opstanden
Fortællingen om folket, der rejste sig og væltede det onde regime, er en konstruktion, mener Bernd Oehler. En ’halv revolution’ kalder han begivenhederne i DDR i efteråret 1989.

Fortællingen om folket, der rejste sig og væltede det onde regime, er en konstruktion, mener Bernd Oehler. En ’halv revolution’ kalder han begivenhederne i DDR i efteråret 1989.

Peter Nygaard

5. oktober 2019

»Så vidt jeg ved, træder det i kraft … straks … med det samme.«

DDR-partisekretæren Günter Schabowskis tøvende ord er for længst gået over i historien. Tidligt om aftenen den 9. november 1989 skulle han – meget uvant – svare spontant på et spørgsmål fra en vestlig journalist: Kan DDR-borgere fremover virkelig rejse ud frit?

Få minutter senere begyndte tusindvis af østberlinere at strømme over grænsen mod vest og forcere den mur, der siden 1961 havde været symbolet på det desperat lukkede regime, Den Kolde Krig og det smerteligt delte Tyskland.

Der findes i dag næppe én tysker over cirka 40 år, der ikke kan svare på spørgsmålet: Hvor var du den 9. november 1989? Men uanset hvor meget medierne roder rundt i det spørgsmål, så er det faktisk ikke så interessant. Det mener den østtyske præst Bernd Oehler. Han var selv blandt de mest aktive oppositionelle i 1980’ernes DDR.

 

Få de bedste historier, indblik i idedebatter og opdag ting,
du ikke vidste, du var interesseret i.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Erik Karlsen
  • Kenneth Jacobsen
Erik Karlsen og Kenneth Jacobsen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu