Klumme
Læsetid: 3 min.

Den røde vinskole: Carménère skal tøjles, så du ikke bliver pinlig

I denne uge parkerer vi klimabevidstheden for en stund. For nu skal det handle om den franske udbryderdrue carménère, som gav sin familie fuckfingeren og rejste mod varmere himmelstrøg i Chile, hvor den gav sig ud for at være sin tvilling, merlot
I denne uge parkerer vi klimabevidstheden for en stund. For nu skal det handle om den franske udbryderdrue carménère, som gav sin familie fuckfingeren og rejste mod varmere himmelstrøg i Chile, hvor den gav sig ud for at være sin tvilling, merlot

Sofie Holm Larsen

Moderne Tider
12. oktober 2019

Du er en god venstreorienteret, som ved alt om det meste, men intet om den rødvin, du bæller. Det skal der laves om på, og først må du lære druerne at kende.

Sommelier Nana Wad har udvalgt de 13 vigtigste:

Lektion 7: Carménère

»Familien Bordeaux var en harmonisk flok på seks. Den bestod af cabernet sauvignon, merlot, cabernet franc, malbec, petit verdot og carménère. Men så brød carménère idyllen og rejste i 1800-tallet over Atlanten til Chile, hvor den – forklædt som merlot – satte stiklinger i den chilenske, lusefri jord. Som en enægget tvilling, der står stand-in for sin bror i hæren, lod carménère længe, som om den var merlot, og sådan blev vinen solgt.

Navnet carménère kommer af det franske ord carmin, som refererer til den smukke røde farve, druernes kronblade får på undersiden. Merlots kronblade er hvide, så noget var mistænkeligt. Tiøren faldt før eller siden, og i 1990’erne blev det officielt, at meget af den chilenske merlot faktisk var carménère. Og så blev den for alvor et hit, og Chile gjorde den noble franske drue til deres nationaldrue.

Vi kan godt – selv i en politisk korrekt rød vinskole – tillade os at tale mere om chilensk carménère end fransk. For hey, respekt altså – Chile er et foregangsland for økovin, genbrugsvand og dyrevelfærd i vinmarken. Til sammenligning er Bordeaux ikke den mest venstreorienterede region. Druen har ret lav syre og laver frugtig vin med en lidt quirky side, der minder om grøn peber. Den grønne tendens skal tøjles og bør holdes nede af frugt og fedme, for ellers stikker carménère af i en pinligt højtråbende rødvin, der gør ondt i munden og gør én alt for fuld på en ubehagelig måde.«

Ugens lektie:

Parkér klimabevidstheden for en stund, for ugens lektie er en oversøisk chilensk carménère 2015 fra Elqui Wines, som laves af danske Steffan Jørgensen og hans chilenske hustru. Servér den til mexicansk mad, og forestil dig, at du vandrer i Andesbjergene.

Smagsdommeren. Det signalerer du, hvis du drikker Carménère

Joachim Sperling er cand.polit., vinentusiast og højreorienteret socialdemokrat – og vores ugentlige smagsdommer. Hver uge fortæller han, hvad det er for en slags mennesker, der drikker ugens drue.

»Carménère er åbenbart en slags cabernet, men da vinlusen hærgede Europa i midten af 1800-tallet, blev druen nærmest udryddet i Frankrig. Men hvorfor holde af en drue, nogle tog for »fucking merlot«, og som man kun finder på den anden side af jordkloden? Måske fordi Nana har en pointe denne uge.

Da jeg forleden dag mødte en chilensk vinproducent nede hos Rosforth&Rosforth under Knippelsbro, fik jeg i hvert fald udvidet min horisont. Sune Rosforth havde hjulpet med at udvikle bondens vin, og siden smagte jeg nogle af hans andre vine på den nye restaurant Donda i Strandgade, da jeg var forbi med Søren Frank. Det var helstøbt.

Så ja – chilensk vin kan være i orden, når den er fra de kølige egne sydpå, hvor man ikke behøver at kunstvande. Chile er dog et godt stykke nede på min liste over lande, jeg mangler at besøge, og heller ikke vinen kan lokke mig afsted. Det kan selv ikke Nana Wad ændre på.«

Ugens grand cru-tip:

De fleste danskere serverer deres rødvin for varm. Stuetemperatur duer ikke til nogen slags rødvin. Har du ikke en vinkøler, så prøv at give vinen 20 minutter i køleskabet. Lette, unge vine har godt af 14-16 grader. Kraftige tunge serveres gerne ved 17-18.

 

Serie

Den røde vinskole

Du er en god venstreorienteret. Du kan akademisere over Trump, Brexit og formandsopgøret i Venstre. Men du ved intet om den rødvin, du bæller, mens du vender hele verdenssituationen. Det skal der laves om på nu. God rødvin er for alle, og det er ikke et borgerligt skråplan at kunne ane noter af solbær, læder og stald. Den Røde Vinskole gennemgår henover efteråret de 13 vigtigste blå druer.

Læs med – og husk at drikke dine lektier!

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her