Læsetid: 6 min.

»Jeg ser i stigende grad det repræsentative demokrati som en del af problemet«

Klimakrisen har lige nu følgeskab af en demokratisk krise. Men det er heldigvis også i kampen for at genoprette vores samspil med naturen, at vi kan hele demokratiet, siger den indiske økofeminist Vandana Shiva. Og i det arbejde bliver byerne centrale, mener den tidligere bykritiske gandhianer
Byen er uden sammenligning den største parasitiske struktur i klodens historie. Byer fylder tre procent af jordoverfladen, men forbruger 90 procent af dens ressourcer og bidrager med 80-90 procent af udledningen af drivhusgasser, siger Vananda Shiva.

Byen er uden sammenligning den største parasitiske struktur i klodens historie. Byer fylder tre procent af jordoverfladen, men forbruger 90 procent af dens ressourcer og bidrager med 80-90 procent af udledningen af drivhusgasser, siger Vananda Shiva.

Anders Rye Skjoldjensen

19. oktober 2019

I denne uge blev den belgiske prinsesse Esmeralda Dereth arresteret under en sit-in-aktion på Trafalgar Square arrangeret af klimabevægelsen Extinction Rebellion. Den 63-årige royale aktivist udtalte bagefter til den belgiske avis L’Echo:

»Jo flere mennesker fra forskellige samfundslag, der deltager i protesterne, des større er gennemslagskraften.«

Vandana Shiva fra Delhi har fulgt balladen i London fra København og hun er begejstret.

»Det er lige nøjagtigt den slags, der er med til at hele demokratiet: Når skolebørn strejker og prinsesser kommer i håndjern for at kræve retten til at deltage i beslutningsprocessen,« siger Vandana Shiva. Hun ser nemlig to parallelle kriser med en fælles kur.

»Destruktionen af planeten og destruktionen af vores demokrati er en og samme proces. Men heldigvis er det i netop kampen for at genoprettet balancen med naturen, at redningen for vores demokrati også findes,« siger hun.

 

Få de bedste historier, indblik i idedebatter og opdag ting,
du ikke vidste, du var interesseret i.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Olaf Tehrani
  • Lise Lotte Rahbek
  • Eva Schwanenflügel
Olaf Tehrani, Lise Lotte Rahbek og Eva Schwanenflügel anbefalede denne artikel

Kommentarer

Ete Forchhammer

Nemlig! - tænk, hvis Tænk blev husstandsomdelt og læst, med handling til følge... tænk, hvis vælgerne var vælgere uden for reklamers rækkevidde når de købte ind, færdedes, byggede, planlagde parker med legepladser fremfor P-pladser...