Skru ned for psykopatknappen

At der er noget under opsejling blev blot understreget af, at Nordkorea denne uge offentliggjorde en serie billeder af diktatoren Kim Jong-un, der red rundt på en hest på det hellige bjerg Baekdu, hvilket ifølge kommentatorer måtte betyde, at der var noget ekstraordinært på vej fra den kant
Kim Jong-un til hest på Nordkoreas hellige bjerg har ikke gjort forventningerne til den nærmeste fremtid mindre.

Kim Jong-un til hest på Nordkoreas hellige bjerg har ikke gjort forventningerne til den nærmeste fremtid mindre.

Korean Central News Agency

Moderne Tider
19. oktober 2019

Store teknologibosser som Elon Musk fra Tesla abonnerer på en dum idé. Den hedder simulationshypotesen og går ud på, at vi lever i en gigantisk computersimulation.

Man skal forestille sig, at vi i fremtiden bygger computere, der er så vilde i datakraft, at de kan lave simulationer komplet med atomer, celler, stjerner og selvbevidst liv og lade for eksempel evolutionen forløbe ad forskellige stier. Så vil man hurtigt stå med en hel række simulerede universer, men kun et enkelt ægte.

Og hvad er så sandsynligheden for, at vi lever i det ægte? Ikke stor. Nej, faktisk er det mere sandsynligt, at fremtiden allerede er indtruffet, og vi lever i en af de mange simulationer. Boom.

Ja, det er langt ude, men det er da et bud, som sætter mange ting på plads. Der sidder simpelthen nogle posthumane fremtidsvæsener og skruer på psykopatknappen, mens de studerer, hvordan vi reagerer. Det kan forklare fænomenet Trump, der bliver ved at eskalere.

I denne uge bragede det videre med Ukraine-undersøgelsen af magtmisbrug, da Trump valgte at invitere verdens ledere til G7-topmøde på sit eget golfresort, som han tjener penge på – og oveni det hele skete det her:

»Don’t be a tough guy. Don’t be a fool«

»Kære Hr. Præsident. Lad os lave en god deal. Du ønsker ikke at være ansvarlig for at slagte tusinder af mennesker, og jeg ønsker ikke at være ansvarlig for at ødelægge den tyrkiske økonomi – men det er jeg klar til«, indledte Donald Trump et brev til Tyrkiets præsident Erdogan, som blev offentliggjort denne uge. »Don’t be a tough guy. Don’t be a fool,« skrev Trump tegneserieagtigt og tilføjede, at han lige ville ringe senere.

Brevet blev ifølge BBC arkiveret lodret i nærmeste tyrkiske papirkurv, og senere samme dag iværksatte Erdogan sit angreb på de kurdiske områder i det nordlige Syrien. 100.000 flygtninge og hundreder af døde kurdere senere lavede USA og Tyrkiet så torsdag en aftale, hvor USA’s groft sagt gav Tyrkerne et stykke af Syrien, hvis blot de holdt op med at myrde folk i fem dage.

»Det var ukonventionelt, hvad jeg gjorde. Nogle gange må man lade folk slås, ligesom to børn,« sagde Trump om sin strategiske snilde, mens Tyrkiets udenrigsminister ifølge New York Times udlagde det sådan her: »Vi fik, hvad vi ønskede.« Det gjorde Vestens trofaste allierede, kurderne, ikke. Og for dem er det næppe nogen trøst, at amerikanske techmilliardærer tænker, at det hele bare er en simulation.

I den mere privilegerede del af verden bød denne uge på computerkrise blandt millioner af unger, da deres foretrukne simulerede verden gik ned. I et stort marketingsstunt gik computerspillet Fortnite i sort i et scenarium kaldet ’The End’.

Den sorte skærm vendte op og ned på hverdagen for en masse efterårsferieramte børnefamilier, der nu ikke skulle slås om, hvor meget Fortnite ungerne skulle spille – men i stedet finde på noget at lave sammen. Familiernes nye verden slukkede dog hurtigt, da Fortnite tændte igen. På bibelsk vis var ’The end’ bare overgangen til en ny verden – Fortnite Chapter 2.

Mystiske ting sker. I Holland blev en familie på syv hevet op af en kælder under et ensomt beliggende hus, hvor de i årevis havde gemt sig, mens de ventede på tidens ophør, og i Bruxelles var der to torsdage i denne uge, da Storbritannien og EU blev enige om en Brexit-aftale, som lørdag skal til afstemning i Underhuset.

At der er noget under opsejling blev blot understreget af, at Nordkorea denne uge offentliggjorde en serie billeder af diktatoren Kim Jong-un, der red rundt på en hest på det hellige bjerg Baekdu, hvilket ifølge kommentatorer måtte betyde, at der var noget ekstraordinært på vej fra den kant.

Så oven på sådan en uge – hvor klimakrisen og arternes masseuddøen i øvrigt fortsatte ufortrødent – virker det her som et forsøg værd: Kære posthumane fremtidsvæsener, lad os lave en god deal. I ønsker ikke at være ansvarlige for at ødelægge jeres smukke simulation, og vi mennesker ønsker ikke at være ansvarlige for at ødelægge Jorden. Don’t be a tough guy. Don’t be a fool! Skru ned for psykopatknappen, og lad os ringes ved senere.

Ugerevyen

Ugerevyen giver dig et stærkt idiosynkratisk overblik over de mest interessante begivenheder i ugen der gik. Vi dækker både indland, udland og dyrenes verden.

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her