Læsetid: 3 min.

Har du vænnet ganen til syltetøjssød rødvin, er sangiovese ikke noget for dig

Det tager lidt tid at lære at elske den toscanske drue sangiovese. Lidt ligesom når man skal vænne sig af med sukker i kaffen. Svært i begyndelsen, men så falder alle brikker på plads, og du vil til evig tid beundre den sofistikerede italienske drue
Det tager lidt tid at lære at elske den toscanske drue sangiovese. Lidt ligesom når man skal vænne sig af med sukker i kaffen. Svært i begyndelsen, men så falder alle brikker på plads, og du vil til evig tid beundre den sofistikerede italienske drue
19. oktober 2019

Du er en god venstreorienteret, som ved alt om det meste, men intet om den rødvin, du bæller. Det skal der laves om på, og først må du lære druerne at kende. Sommelier Nana Wad har udvalgt de 13 vigtigste:

Lektion 8: Sangiovese

»Så kom vi syd for Alperne til verdens smukkeste vinland, Italien. Dagens lektion handler om sangiovese, en beundret toscaner, som betyder Jupiters blod. Ligesom hundeejere ligner deres hunde, ligner nogle vine deres landsmænd. Sådan en drue er sangiovese, der ligner en velklædt florentiner med slanke hænder, et klogt hoved og gode gener. Den kan ­dog, som alt andet, camoufleres med for meget fad eller med opblanding af franske druesorter, men de vinmagere, der gør sådan, bør skamme sig. De bør sammenlignes med plastikkirurger, der opererer unge pigers bryster.

For sangiovese er vidunderlig, som den er, og skal ikke molesteres for meget. Druen er høj på syre og rig på smag af violer, kirsebær og kirsebærsten. Den plantes i hele Italien, men hører hjemme i etruskerlandet, Toscana, hvorfra de mest kendte vine kommer fra.

Sangiovese-vine må aldrig blive for fede og voldsomme. De skal vise elegance og hører med i den højpandede cirkel af særligt sofistikerede druesorter som for eksempel pinot noir, som alle er genetisk stærke, karakterfulde og har potentiale for kompleksitet og udvikling.

Sangiovese er ikke alles darling. Har man vænnet ganen til syltetøjssød rødvin, der smager af pålægschokolade, kan det første glas blive en stram oplevelse. Men sådan er det også at vænne sig af med sukker i kaffen. Man skal lige vænne sig, men når først man har lært at elske sangiovese, kommer man aldrig fra den igen. Man er for evigt betaget. Sådan er det med italienere.«

Lektien

Vinskolens første italiener er en vidunderlig Chianti Classico fra Monsanto 2017, som helt sangiovese-arketypisk smager af kirsebær og kirsebærsten. Vinmageren bag er en kvinde, der hedder Laura Bianchi og ifølge Nana Wad ligner en italiensk engel.

Smagsdommeren

– det signalerer du, hvis du drikker sangiovese

»Nana er vild med stram sangiovese, og ja, den kan smage fantastisk, fordi den er autentisk og med egen sjæl. Men selv toscanerne har været i tvivl om deres helt egen drue og begyndte derfor at udvikle vine på cabernet sauvignon – de såkaldte ’supertoscanere’.

Det er den slags vine, Philipson sælger i kassevis til rige vedbækborgere, der tilrettelægger deres vinindkøb efter Robert Parkers berygtede pointsystem. Den ultimative forrædervin er Sassicaia, der gerne vil ligne Chateau Latour. Den har opnået de maksimale 100 point og koster derfor lige så meget som den berømte fætter Latour.

Jeg holder på, at druer skal dyrkes i deres eget terroir, så når vi er i Toscana, bør det være sangiovese. Men selv når jeg drikker en hundedyr Chianti, slår det mig, at det er en kantet vin, som man ikke bare nyder på terrassen. Måske den glider lettere ned, hvis man er i området – så hvorfor ikke tage en tur til Firenze – en af verdens smukkeste byer.«

Smagsdommer Joachim Sperling er cand.polit., vinentusiast og højreorienteret socialdemokrat. Hver uge fortæller han, hvad det er for en slags mennesker, der drikker ugens drue

Ugens grand cru-tip

Det virker næsten utænkeligt, men sæt nu, at hele rødvinen ikke bliver drukket. Så sæt prop i, stil den i køleskabet, og hæld et par glas op i god tid, så de kan nå at få temperatur. På den måde kan rødvinen holde sig 1-2 dage. Yderligere rester kan fryses ned som isterninger, du kan bruge i for eksempel sovs.

 

Serie

Den røde vinskole

Du er en god venstreorienteret. Du kan akademisere over Trump, Brexit og formandsopgøret i Venstre. Men du ved intet om den rødvin, du bæller, mens du vender hele verdenssituationen. Det skal der laves om på nu. God rødvin er for alle, og det er ikke et borgerligt skråplan at kunne ane noter af solbær, læder og stald. Den Røde Vinskole gennemgår henover efteråret de 13 vigtigste blå druer.

Læs med – og husk at drikke dine lektier!

Seneste artikler

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Steffen Gliese

Meget sjovt, for hvis der er noget, danskere forbinder med elsket italiensk vin - hvis det ikke lige skal være ’de fineste’ - er det da chianti!