Læsetid: 4 min.

»Yes, mand! Hold kæft, hvor fedt! Der er en anden måde at lave beregninger på«

Google har angiveligt udviklet en kvantecomputer, som er mange millioner gange hurtigere end den hurtigste supercomputer i dag. Det kan ændre grænserne for, hvad vi kan bruge en computer til, siger postdoc ved Massachusetts Institute of Technology, MIT, Morten Kjærgaard
Lige nu arbejder jeg med det problem, at en kvantecomputer kan løse så vanskelige opgaver, at man ikke kan tjekke, om den giver de rigtige svar, forklarer Morten Kjærgaard.

Lige nu arbejder jeg med det problem, at en kvantecomputer kan løse så vanskelige opgaver, at man ikke kan tjekke, om den giver de rigtige svar, forklarer Morten Kjærgaard.

Nathan Fiske

5. oktober 2019

— Hvad er forskellen på en almindelig computer og en kvantecomputer?

»Hvis man tager sin almindelige computer og åbner den, så vil man finde en lille brik på omkring to gange to centimeter. Det er processoren, selve regnekraften. Udenpå har man skærm og keyboard og alt muligt andet, men det er i processoren, at alle udregningerne foregår. I en kvantecomputer er den almindelige processor erstattet af en hurtigere. Man kan med kvantecomputeren nu lave beregninger på nogle minutter, som på verdens største computer ville tage 10.000 år.«

— Du har selv en kvantecomputer. Hvordan ser den ud?

»Det er en lille chip på en halv gange en halv centimeter. Hvis man holder den i hånden og kigger på den, så ligner den bare et lille stykke metal. Men hvis man tager et godt mikroskop og kigger på den gennem det, så vil man kunne se, at der er ætset nogle små mønstre ned i metallet. De mønstre er lavet af en superleder. Min kvantecomputer har tre kvantebit.«

 

Få de bedste historier, indblik i idedebatter og opdag ting,
du ikke vidste, du var interesseret i.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Steffen Gliese
  • David Zennaro
Steffen Gliese og David Zennaro anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu