Læsetid: 6 min.

Med 20 km i timen kørte Gunnar Thomsen i en gravemaskine mod Berlin for at vælte muren

Det er 30 år siden, et af verdenshistoriens mest ikoniske bygningsværker faldt. Og til trods for, at Berlinmuren var 45 kilometer lang og 3,6 meter høj, er der ikke meget af den tilbage i dag. Den blev besejret og hakket i stumper og stykker. Vi har talt med fire danskere, der alle ejer en bid af historien
Gunnar Thomsen i november 1989 med sin gravemaskine ved Muren. Det tog tre dage at køre den fra Haderslev til Berlin.

Gunnar Thomsen i november 1989 med sin gravemaskine ved Muren. Det tog tre dage at køre den fra Haderslev til Berlin.

Vidoegrab TV 2/Syd

9. november 2019

»Nogen burde køre en gravemaskine til Berlin og vælte Muren«

Gunnar Thomsen, 75 år

»I 1989 havde jeg en kro i Øsby ved Haderslev, og da jeg lukkede om aftenen den 9. november, så jeg i fjernsynet, at Muren var ved at falde. Jeg sad ude i kroens køkken, hvor jeg havde et lille fjernsyn, og der sendte de fra Berlin, mest fra grænseovergangen ved Bornholmer Straße.«

»Der må jeg helt ærligt sige, at jeg fik tårer i øjnene. Jeg kendte ikke Østtyskland, og jeg kendte ingen dernede, men det var så gribende. Dagen efter sagde jeg til stamgæsterne i kroen, at nogen burde tage en gravemaskine og køre ned til Berlin og vælte Muren. Så var der en af dem, som sagde: Hvis du gør det, så får du 10.000 kroner!«

»Så fik jeg fat i en kollega, der havde en gravemaskine stående på en campingplads i nærheden af Haderslev, og så spurgte jeg ham, om jeg måtte købe den og køre ned til Berlin. Han ville gerne med. Der er 500 kilometer fra Haderslev til Berlin, og gravemaskinen kørte 20 kilometer i timen, så det tog tre døgn at komme derned.«

 

Få de bedste historier, indblik i idedebatter og opdag ting,
du ikke vidste, du var interesseret i.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Britta Hansen
  • Torben Lindegaard
Britta Hansen og Torben Lindegaard anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu