Læsetid: 12 min.

30 år efter Jerntæppets fald er det homoseksuelle, ærkebiskoppen kalder »den nye pest« i Polen

Homoseksuelle og LGBT-aktivister er regeringens yndlingsfjende i Polen, hvor kirken har spillet en enorm politisk rolle både før, under og efter revolutionen i 1989. Information har mødt polske LGBT-forkæmpere og kristne PiS-vælgere, der nok lever i samme land, men ikke i samme verden
Marianna Loskot er 25 år og medicinstuderende. Szymon Zdziebko er 27 år og økonom og engelsklærer. De er faste kirkegængere og har mange af deres venner i kirken. Ved valget i oktober satte de begge kryds ved PiS.

Marianna Loskot er 25 år og medicinstuderende. Szymon Zdziebko er 27 år og økonom og engelsklærer. De er faste kirkegængere og har mange af deres venner i kirken. Ved valget i oktober satte de begge kryds ved PiS.

Michal Siarek

9. november 2019

»Traditionsbevidst modernitet, ja tak. Patologiske afvigere, nej tak.«

Der er gået flere uger siden valget i Polen. Alligevel hænger den to meter brede valgplakat for Polens regerende PiS-parti stadig lige foran den katolske kirke i det centrale Katowice. Det er umuligt at overse den, da vi træder ud af den propfulde kirke efter søndagsmessen.

En ung kirkegænger bekræfter, at jeg har fanget budskabet rigtigt.

»Ja ja, patologiske afvigere – for eksempel homoseksuelle og LGBT og den slags,« siger han i tusmørket.

Hans selvfølgelighed er sigende. LGBT-rettigheder var nemlig det enkeltstående emne, der fyldte mest i valgkampen.

 

Få de bedste historier, indblik i idedebatter og opdag ting,
du ikke vidste, du var interesseret i.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Klaus Lundahl Engelholt
  • Christian Mondrup
  • David Zennaro
  • Steffen Gliese
Klaus Lundahl Engelholt, Christian Mondrup, David Zennaro og Steffen Gliese anbefalede denne artikel

Kommentarer

De må være ude af stand til at læse - for der findes næppe en mere queer historisk person end Jesus.

Hvis kirken ikke ændrer syn på det område, er den i min verden ikke værdig til at være kirke. Alle er lige for GUDS åsyn, siger de der tror, det må så gælde alle levende skabninger på jorden. Kirken har været skyld i meget ondt gennem tiden, og påstået, at det sker af religiøse grunde. Verden bliver aldrig perfekt, men den enkelte kan gøre meget for at ændre det.

Hans Larsen, Sven Elming, Dennis Tomsen og Per Christiansen anbefalede denne kommentar

Den virkelige pest i denne verden er religionen, og især de, der hævder at tale for en usynlig voksenven i det "høje".

Klaus Lundahl Engelholt, Helle Walther, Hans Larsen, Sven Elming, Torben K L Jensen og Carsten Wienholtz anbefalede denne kommentar

Den katolske kirke er ekstrem konservativ - og dybt forankret i det polske samfund. I den forstand er det ikke overraskende, at PIS' værdipolitik nyder bred opbakning blandt selv veluddannede polakker.

Christel Gruner-Olesen og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar

Netop; René Arestrup - og man kan sige, at situationen er den samme over den katolske verden med Polen og Frankrig som hver sit yderpunkt: i Polen er den katolske kirke det, der styrker polskheden imod fremmede besættelsesmagter, der hovedsageligt har været ortodokse, mens den katolske kirke omvendt har været en fremmed indflydelse i Frankrig, der har været opfattet som en oppositionel magt af den franske republikanisme.

Religiøs fundamentalisme er verdens svøbe.

Tillad mig endnu en gang at citere Steven Weinberg

"“With or without religion, you would have good people doing good things and evil people doing evil things. But for good people to do evil things, that takes religion.”

Klaus Lundahl Engelholt og Sven Elming anbefalede denne kommentar
Per Christiansen

Suk. Jeg undrer mig stadig over østudvigelsen af EU
Den var måske for at skaffe billig arbejdskraft, ikke for demokrati for det er de godt igang med at afskaffe i øst Europa.
Fup og svindel i Ungarn, EU betaler, Polens “pis” regering afskaffer retssystemet, folder hænderne og den katolske kirke bakker op.

Hans Larsen, Else Marie Arevad og Carsten Wienholtz anbefalede denne kommentar
Else Marie Arevad

Steffen Gliese, den katolske kirke har ikke været en "fremmed indflydelelse" i Frankrig, hvor den eksisterede i århundreder før den franske revolution, ja faktisk siden den merovingiske kong Clovis (Klodevig) i 500-tallet!

Else Marie Arevad

Mon ikke det er gået op for de fleste, at vi i Vesteuropa havde alt for travlt med at få Østeuropa med i EU? Det var tiden ikke moden til, og det virkede også som en voldsom provokation over for Rusland.

Else Marie Arevad, den katolske kirke ledes af en fyrste og som sådan har troende 'tjent to herrer', hvilket til en vis grad var acceptabelt under konger og fyrster, men i langt mindre grad for et styre, der forsøger at samle en ansvarliggjort befolkning.
Situationen er den samme som den, der blev følt i reformerte stater, hvor eksistensen af en kirkefyrste førte til lejlighedsvis forfølgelse af katolikker som en femte kolonne.
I den ortodokse verden fik den samme mistænksomhed Peter den Store til at afbryde forbindelsen med patriarken i Byzans og skabe sin egen, den russisk-ortodokse kirke.

Nike Forsander Lorentsen

Det er da 'imponerende' hvad mænd og kvinder her på tråden lykkes med at snakke udenom, om attaker og førfølgelse af homosexuelle i Polen.