Interview
Læsetid: 2 min.

Anne Glad: Læsningen af Madame Bovary var første skridt til at forlade en mand

I denne uge har Information spurgt livsstilsekspert Anne Glad om hendes læsevaner. Hun fortaber sig i bøgerne. Det har hun altid gjort
I denne uge har Information spurgt livsstilsekspert Anne Glad om hendes læsevaner. Hun fortaber sig i bøgerne. Det har hun altid gjort

Ida Guldbæk Arentsen

Moderne Tider
30. november 2019

— Hvilken bog ville du ønske, at alle ville læse?

»Jeg ville egentlig bare ønske, at flere mennesker ville læse. At alle børn havde mulighed for at få læst højt. Der er virkelig en social slagside der. Bøger gør noget godt for mennesker – de bliver nysgerrige og tilegner sig nye perspektiver på verden. Især hvis de læser noget, der er lidt anderledes end det, de plejer. Så man ikke kun bliver bekræftet i sine egne koder og forestillinger.«

— Hvilken bog har haft størst betydning for dig?

»Læsningen af Gustave Flauberts Madame Bovary var første skridt til at forlade en mand. Det må siges at være en stor effekt. Tidligere havde jeg et dogme til min ferielæsning, der hed: en klassiker, noget nyt dansk og en krimi. I den periode fik jeg læst mange flere klassikere. Men bortset fra den oplevelse vil jeg ikke påstå, at bestemte bøger har haft betydning for mig.«

— Hvad er den værste bog, du har læst?

»Billedet af voldtægtsforbryderen, der skærer endetarmen op på sit offer med en Ruko-nøgle, forlader nok aldrig mit sind. Det er jo ikke det samme, som at Mads Brenøes Det mørke er en dårlig bog. På ingen måde faktisk. Bare virkelig ubehagelig.«

— Hvilken type læser er du?

»Vi laver 35-40 afsnit af Bogselskabet om året, og jeg når ikke at læse meget andet end de bøger, programmerne handler om. Jeg skimmer en masse andre bøger, for det skal helst være en reel anbefaling, vi giver. Vi anmelder ikke, men det er et nåleøje overhovedet at komme med i programmet, så deri ligger der en anbefaling. Derfor kunne man få tanken, at jeg som type var en professionel læser – men jeg fortaber mig i bøgerne, som jeg altid har gjort. Bliver revet med. Og tager først bagefter de analytiske briller på. Jeg er en lystlæser.«

— Hvornår læser du?

»Der er dage i kalenderen, der er sat af til læsning, desværre er de sjældne. Når jeg holder foredrag i landsdele, hvor DSB ikke kører efter mørkets frembrud – og det er overraskende mange – lytter jeg til bøger på vejen, mens jeg kører. Og så læser jeg i alle pauser: Når jeg venter på, at Flemming Møldrup er kommet igennem sin tur på Kender du typen?, så vi kan lave afslutningen sammen. Når andre mennesker ser tv eller binger serier. I enhver ledig stund, faktisk.«

Serie

Læser du bøger?

Hver uge spørger vi en ny kulturpersonlighed om deres læsevaner.

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her