Læsetid: 10 min.

Biavl er både klimapolitik, kvindekamp og fødevarebevidsthed

Bier og honning har gennem historien været brugt som symbol på alt fra begær til arbejderklasseflid og religiøs dedikation. I dag er det udryddelsestruede insekt blevet synonymt med klimakampen. For en biavler som mig er det personligt
Jeg blev biavler, fordi jeg elsker honning og gerne ville lære mine børn om vejen fra jord til bord. Men jeg forstår nu, at jeg er del af en bevægelse.

Jeg blev biavler, fordi jeg elsker honning og gerne ville lære mine børn om vejen fra jord til bord. Men jeg forstår nu, at jeg er del af en bevægelse.

Sarah Hartvigsen Juncker

16. november 2019

»Prøv at stryge hånden hen over dem. De gør ikke noget.«

Jeg kiggede skeptisk ned i stadet, som den ældre biavler Viggo Jessen netop havde åbnet. Det var en sensommeraften i august 2016 i et villakvarter på Amager, og Viggo havde netop ført os ned i sin baghave, hen over en trimmet græsplæne, forbi urtehaven og de velplejede stauder. Vi havde hverken handsker eller beskyttelsesdragt på, og set med mine øjne stod vi over for tusindvis af potentielle bistik. Jeg trådte vilkårligt et halvt skridt bagud. Men min 16-årige datter lod forsigtigt håndfladen glide hen over den summende, bevægelige kage af bier.

»De er varme,« udbrød hun overrasket.

Viggo nikkede og smilet bredte sig i hans rynkede ansigt:

»Kan du mærke deres bløde pels?«

Det var vores første sæson som biavlere, og vi var taget ud til veteranerne Viggo og Ulla Jessen for at købe en dronning med tilhørende familie. Da vi en time forinden parkerede uden for deres hus, troede vi, at vi bare skulle afhente en kasse med 8.000 bier. En rulle sedler i hånden. Tak og farvel.

 

Få de bedste historier, indblik i idedebatter og opdag ting,
du ikke vidste, du var interesseret i.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Carsten Munk
  • Alvin Jensen
  • Eva Schwanenflügel
  • Lise Lotte Rahbek
  • niels astrup
Carsten Munk, Alvin Jensen, Eva Schwanenflügel, Lise Lotte Rahbek og niels astrup anbefalede denne artikel

Kommentarer

Line - tak for en god artikel. Kunne du ikke bruge din platform til at kigge på, hvordan man kunne støtte biavlen herhjemme. Kunne man f.eks. forestille sig, at registrerede og kontrollerede biavlere kan købe glas, mærker osv billigt?

Lise Lotte Rahbek

Astrup
"kontrollerede" biavlere - hvordan kontrollerede tænker du?
Mange biholdere har registret lokaliteten af deres bigårde. I de tilfælde hvor der udbryder sygdomme eller massiv bidød, kan bi-inspektører fra biavlerforeninger undersøge årsagen ligesom generelle vintertabsundersøgelser kan fortælle noget om hvor godt/skidt det står til bl-a med pesticider. Er det den slags kontrol du tænker på?

Lisbeth Kolding

Honningbien er mig bekendt ikke udryddelsestruet - og den biddrager heller ikke til biodiversiteten - faktisk tværtimod, den (ud)konkurrerer nemlig med den vilde bi om føde.

Mogens Holme, Estermarie Mandelquist, Ole Frank, Rasmus Bartram og Grethe Preisler anbefalede denne kommentar
Lise Lotte Rahbek

Lisbeth Kolding
Hvilken vild bi taler du om?

Du kan jo se dig omkring i det opdyrkede landskab med pesticider og 'planteværn' og plovfurer og nedsavede læhegn og fortælle vidt og bredt, at det er honningbiens skyld og at du ikke i hele din livstid vil bruge produkter med bivoks eller honning og SÅ kan du fortælle mig, at den bidød som biholdere oplever ikke er en trussel mod dit eget fødevare-behov.

Torben Nielsen, Bjarne Bisgaard Jensen, Mark Peter Rønn, Per Torbensen, Carsten Munk, Alvin Jensen, Flemming Berger, Kim Houmøller og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Virkelig spændende artikel.

"Først i 1600-tallet opdager en spansk forsker, at han er en hun. Det skaber stor debat i blandt andet datidens England, hvor den nye viden bliver brugt politisk til at understrege Elisabeth I’s magt. Og opdagelsen anfægtes faktisk gennem mere end 100 år. Først med opfindelsen af mikroskopet bliver bidronningens køn uafviseligt."
(Det må da især have været til debat al den stund at England og Spanien var ret så meget på kollisionskurs..)

Jeg havde simpelthen håbet at et blad som information havde undersøgt problematikken i at flere og flere biavlere kommer til...
Det er et kæmpe problem at man tager maden fra de vilde bier som er dem der er i problemer og er tæt på at uddø. Derudover er der forskning der tyder på at honningbierne inficerer de vilde bier med virus, når de samler nektar fra samme blomster.
Så kan det godt være det er hyggeligt at have bier, og at det gør at i føler jeg tættere på naturen, men at påstå at i gør noget godt for biodiversiteten er simpelthen ikke rigtigt.
Sæt nogle bihoteller op i stedet og red de vilde bier med flere blomster der springer ud i efteråret i stedet for. Så får ikke kun bierne, men også insekterne en meget bedre mulighed for at overleve.

John Damm Sørensen, Mads Troest, Estermarie Mandelquist, Ole Frank og Birgitte Errendal anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

@Rasmus Bartram
17. november, 2019 - 16:19

Som du selv er inde på, er de vilde blomster nøglen til mange vilde biers - samt andre insekters - overlevelse.
Biodiversiteten er sønderlemmet.

Biolog Vicki Knudsen fortalte om en helt speciel sommerfugl, ensiansommerfuglen, som udelukkende overlever ved hjælp af specielle myrer, der tager ægget ned i boet i den tro det er et myreæg, men det er i virkeligheden en hemmelig agent, og skal hemmelighedsfuldt SNIGE sig ud ad myretuen efter den kommer ud af puppen med fare for liv og lemmer, for hvis myrerne opdager den er en sommerfugl bliver den ædt...

Men de vilde blomsters biotoper er ikke ødelagt af biavlere på taget og i haven.
For de interesserer sig ikke for de samme blomster.

Det er noget helt andet med bikuber i skoven.
Det er en anden snak.

Eva Schwanenflügel

Vi burde alle blive bedre oplyst om biodiversitet, og hvad vi selv kan gøre for at fremme den.

Alvin Jensen, Ole Frank, Flemming Berger og Susanne Kaspersen anbefalede denne kommentar

Stop for kommerciel skovdrift i dk der ikke tjener penge alligevel.
Lad skoven stå og hold den nede med græssere.
Stop for Guds skyld med at klippe alt ned til sokkeholderne konstant. Vejkanten haver mm. Insektørkener i et absurd Morten Korch selvbillede.
Lav parkerne vilde og sjove. Ikke det kedelige bras med flot udsigt og brede kirkegårds stier folk i dag tror er natur.
Skær i hektarstøtten så ufrugtbar landbrugsjord kan blive til natur.
Inviter med aktiviteter og oplevelser folk ud i naturen så den kan prioriteres. Naturen er robust.

Sæt fagligt snævertsynede biologer i ledende stillinger fra bestillingen. Vi har snart ikke noget natur tilbage. De har haft ansvaret og har ikke løftet det. De har ikke haft politisk tæft eller styrke, eller visioner der rakte ud over det mest indlysende. Det er på tide at se indad.
Udvid uddannelsen så bl.a. biologer får bredere faflighed til at sikre vores natur fremover.

Hvorfor i alverden står der, at honningbien er et udryddelsestruet insekt ? Det er jo løgn/fake news/usandt/dokumenterbart forkert. Vælg selv hvilket udtryk du foretrækker. Bestanden af honningbier er stigende modsat langt de fleste arter af vilde bier. Honningbien er en hybrid og et husdyr og har meget, meget lidt med biodiversitet at gøre, bortset fra at den som generalist (søger føde på en bred vifte af blomster) er et problem for de sjældne arter af specialister (søger føde på en eller meget få blomsterarter).
Jeg kan godt lide honning, men jeg bliver sågu en smule paf, når jeg igen og igen ser honningbien udstillet som en truet del af den naturlige biodiversitet.

Biavl er stordrift og har lige så lidt med natur at gøre som landbruget har. Det kan godt være det er et personligt symbol, men det er en del af problemet.

Artiklen er på mange måder usædvanlig, mangfoldig og mangesidig. Og også meget fin og sød.
Vil derfor i mange tilfælde og i mange situationer kunne bruges som bilag.

@ Lise Lotte Rahbek

Mangel på vilde biotoper er indlysende nok den afgørende faktor for de vilde biers eksistens. Naturstyrelsen burde vel så afstå fra honningstader i Nationalpark Thy og i styrelsens habitater i øvrigt. Gennem Verdens Skove tilbageføres nu en hel del lodder til naturen i Thy.

Det er du vel med på? Krtikken kommer jo også fra Plan Bi som jeg selv gerne støtter. Vi kan ikke undvære honningbien, men naturligt forekommende hos os er den vel ikke (endnu)? Oder wieso?

Lise Lotte Rahbek

Evald Mehlsen
Emnet er næsten for komplekst til skrift, men lad mig lige liste et par aspekter op:

De vilde bier er ikke de eneste trængte insketer. Næsten alle steder er arterne gået tilbage pga mangel på levesteder. Og føde. Det er ikke fordi nogle honningbier har taget deres mad. Det er menneskers fortagsomhed, som har omformet natur til kultur. Det er både godt og skidt. Godt for mennesker, skidt for biodiversiteten.

Thy Nationalpark er så vidt jeg har forstået et område, hvor menneskelig virketrang udi fysisk aktivitet er prioriteret. Vi skal jo allesammen ud og se på naturen. Og gerne mosle rundt i den, så vi rigtig føler at vi lever. Men problemet KAN være, at vi jokker rundt der, hvor insekterne lever og gerne vil have ro.
Yderligere mht naturparken så er de honningbistader, som er/har været til debat udsat til det tilspunkt hvor lyngen blomstrer. Der er ikke så meget andet for honningbier at trække på i det område. Det vil sige, at udsættelsen af honningbistaderne sker sent på året hvor nogle af de andre insektarter og bestøvere ikke længere er særligt aktive. Men for min skyld ingen alarm. Man kan sagtens forbyde honningbier i Nationalparken. Det vil sandsynligvis have en effekt på lyngen som så bliver bestøvet i mindre grad, men vi kan jo godt leve med mindre lyng. Så bliver der måske plads til flere shelterpladser.

Biavlerne er til gene, kan vi forstå. Det er ligesom med hundeejere som lader hundenes lorte rundt omkring i landskabet - eller noget i den retning.
Biavlerne samarbejder med naturstyrelsen, naturfredningsforeningen og diverse biologer med det formål at bevare størst mulig biodiversitet og ikke vælte den skrøbelige balance i trængt natur. Det er der mange som ikke ved.

Biavlere - eller biholdere - er vidt forskellige. Nogle har et enkelt eller to bistader i baghaven. Andre og det er efterhånden de få, har biavl som erhverv og flytter deres bistader rundt for mark- og frugttræsbestøvning. En af årsagerne til at der er blevet flere biavlere er, at der er blevet flere af de små hobbyavlere og færre af de store. Erhvervsbiavlere er trængte på transportomkostninger og på afsætningen, bl.a.

Men vi VED ikke hvor mange bistader der i Danmark. Vi ved heller ikke præcis i hvilke områder eller i specifikke planter, hvor honningbierne kan udgøre en konkurrent til andre bestøvere. Vi VED derimod at visse organisationer har besluttet at biavlere og honningbier er uønskede og kan vrænges på næsen af. Til trods for at honningbiholdere er en af de nærmeste kilde til oplysninger om massedød blandt insekter.

Torben Nielsen, Flemming Berger og Grethe Preisler anbefalede denne kommentar