Læserbrev
Læsetid: 2 min.

Brevkassen: Hvad stiller jeg op mod vintermørket?

Har I et godt råd mod tungsind og skidt humør i vintermørket, spørger en kvinde fra København
Har I et godt råd mod tungsind og skidt humør i vintermørket, spørger en kvinde fra København
Moderne Tider
30. november 2019

Netop som jeg skriver disse ord, har solen ikke skinnet i seks dage. End ikke den mindste lille bitte solstråle har fået lov til at trænge gennem det mørke, tunge skydække. Jeg kan mærke, at det tager på både energi og humør.

Jeg er ikke ude efter lykkepiller eller den der lyslampe, man skal sidde og stirre ind i, men jeg kunne faktisk godt bruge et par gode konkrete tip til, hvordan man får banket lidt mere glæde og energi ind i hverdagen. Hvad gør I andre for at overkomme mørket?

PS: Træning er ikke en mulighed, da jeg ikke gider.

Power Mama, København

Svar I:

Der er ikke meget pænt at sige om det danske gråvejr, men husk, at man ud over våde sko og tungsind også får et carte blanche til ikke at foretage sig noget. I modsætning til solskinsvejr, som forpligter til at være ude, til at nyde vejret, til at være i godt humør, til at være sammen med nogen. Der er ingen forventninger til en gråvejrsdag, og på den måde er der en god chance for, at den bliver bedre end forventet.

Men du spørger efter et konkret råd, som altså ikke må være for moderne som antidepressiver eller en lyslampe. Hvad med noget gammeldags? Hvad med at købe en brændeovn? Jeg ved ikke, om der er en skorsten der, hvor du bor, og jeg ved også godt, at en brændeovn giver et lidt andet lys end en dagslyslampe, og at den ikke har nogen klinisk dokumenteret effekt ligesom antidepressiver.

Men min oplevelse er, at den virker. Jeg er vokset op ude på landet, hvor vi kløvede træ med en langskaftet økse om efteråret, stablede det og lod det tørre vinteren over, og fyrede med det vinteren efter. Så kunne man stå der og varme ballerne ved den lille støbejernsovn. Om det var varmen eller lyset eller alt bøvlet med at kløve og stable træ, ved jeg ikke, men alt i alt virkede det på humøret.

— Otto Lerche Kristiansen

Svar II:

Du har sørget for at blokere de mest gængse udveje, og respekt for det. Du slipper for at få ørerne tudet fulde om dagslyslamper og værdien af motion, men netop derfor var min umiddelbare reaktion også: Læs en bog! Tænd eventuelt et stearinlys.

Så tænkte jeg lidt mere, og så faldt svaret: meditation. Dér kan du sidde bomstille og samtidig bringe sind og sjæl langt væk fra dagenes mørke. Endda er det så heldigt, at du kan kombinere mine to råd, hvis du begynder med at læse Niels Lyngsøs ’Ti dages stilhed – Et essay om bevidsthed og meditation’.

Den handler om et kursus i såkaldt vipassana-meditation, og den er en fremragende beskrivelse af, hvad du går ind til, hvis du vælger den vej. Som jeg ikke kan anbefale nok.

— Karen Syberg

Serie

Brevkassen

Hver weekend besvarer Brevkassen to spørgsmål med to svar til hver. Det kan være alt fra personlige dilemmaer som kærester, der vil være sæddonorer, til etiske overvejelser om, hvorvidt man bør sælge sine Danske Bank-aktier efter hvidvaskskandalen.

Hvis Brevkassen ikke får nok spørgsmål, låner redaktionen andre menneskers dilemmaer og skriver dem om til spørgsmål.

Skriv – gerne anonymt – til: brevkassen@information.dk

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Gå i sauna. Jeg kan varmt anbefale Frederiksberg Svømmehal.

Lise Lotte Rahbek

Brok dig på Facebook. Det gør jeg og det tager toppen af nedtryktheden når andre svarer med 'likes'. ;-)

Susanne Kaspersen, Eva Schwanenflügel, Erik Fuglsang og Erik Karlsen anbefalede denne kommentar

Du bor i Kbh, og så har du jo nem adgang til en dejlig og gratis spadseretur med en god ven(inde) i den fine gamle Frb. Have, eller gå en dejlig tur rundt om søerne - eller hvad med en gåtur i Dyrehaven ?

Hvis gratis gåture og frisk luft i hyggeligt selskab med tid til gode samtaler ikke hjælper på humøret, kunne du overveje om ikke et besøg på biblioteket, hvor du finder en interessant roman, eller ét af de mange museer kunne give humøret et pift opad.

Hvis intet af ovenstående hjælper, og der heller ikke kommer langtidsvirkninger ud af brok på facebook eller saunabesøg på Frb, lægger vi de små grå i blød igen ;-)

Vend gerne tilbage og fortæl om nogle af forslagene hjælper på vinterdepressionen.

God weekend. :-)

Eva Schwanenflügel, Herdis Weins, Erik Karlsen og Gert Romme anbefalede denne kommentar
Hans Iver Schelde Hjort

Frisk luft og motion er en sikker vinder, især hvis det er ude i naturen. Hvis du ikke gider det, må du finde en, som kan motivere dig. Held og lykke.

Lige så snart du vågner, og sætter fødderne i gulvet, siger du: "det bliver en rigtig god dag". Tanken er, at en lille vane kan påvirke flere handlinger. Selv tak :-)

Som Erik Fuglsang skriver: Gå en tur!
Og i tilgift tager du dig en kop - nej, hellere et krus, for der kan være mere i - dejlig varm kakao med massevis af flødeskum. Så ved du nemlig, at gråvejr er værd at gå ud i. :-)

Susanne Kaspersen, Eva Schwanenflügel, Herdis Weins og Erik Fuglsang anbefalede denne kommentar

selvhjælpsbøger og gode råd - og blah blah blah ( spørgeren spurgte jo selv..

- Jeg meddeler så bare, at der er mindre end en måned til det vender.. .
Det er hvad, der holder mig en smule going, og så skal vi bare hen over jul nytår, så er vi omme på de anden side...

Susanne Kaspersen, Eva Schwanenflügel og Lise Lotte Rahbek anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Hvis du bifalder rådet om at anskaffe en brændeovn, så må du hellere skynde dig.
Overborger Frank Jensen har nemlig lige anmodet Christiansborg om at forbyde dem - "fremadrettet".
(Hvor jeg dog ikke kan fordrage det ord..!!)

Lise Lotte Rahbek

Årh hvor jeg dog afskyer manglen på proportioner hos politikere som Frank Jensen.
Forbyd brændeovne... amn hold dog inde! Brændeovnes udledning er forsvindende lille. Det er såmænd langt værre med pilleovne, hvis det endelig skal gøres op i afbrændig af trævarer.
Men det er ikke der, tampen brænder .. om jeg må formulere det på den måde.
https://illvid.dk/naturen/klimaforandringer/hvad-udleder-mest-co2-til-lu...

(undskyld drejning af emnet)

Det med brændeovnene handler nok mere om partikelforurening, som de jo forårsager en del af, så vidt jeg er orienteret, end om udledning af CO2.
Hvad angår vintermørket, så er bøger, tv-serier og biografer dejlige måder at slippe lidt væk mentalt. Og ja, gå en tur, selv i dårligt vejr frisker det lidt op. Er du ikke til naturområder, så gå en vej i byen du ikke har gået før og læg mærke til huse, butikker og mennesker du ser.

Lise Lotte Rahbek

https://dce.au.dk/aktuelt/nyheder/nyhed/artikel/nye-data-mindre-partikel...

Brændeovnspartikler er færre end deres rygte. Artiklen er fra 2015 og siden da har der været en udskiftning til mindre forurenende brændeovne.
https://mst.dk/service/nyheder/nyhedsarkiv/2015/jan/ny-bekendtgoerelse-s...

Søren Kristensen

Du kan også vælge at acceptere din vintertristesse, dels fordi den ikke varer evigt og dels fordi den ikke er forbeholdt dig. Sig til dig selv at det er ok at være deprimeret, ligesom det ok at søge trøst i portvin, juleknas eller hvad årstiden ellers bryder på af cerotoninboostere; dog selvfølgelig uden at gå til yderligheder, da den medfølgende afhængighed helst ikke skulle blive et nyt og uoverkommeligt problem, på den anden side nytår. Men meget depression kommer jo af at føle sig utilstrækkelig, så tillad dig selv at være utilstrækkelig i december og vid at du ikke er den eneste der mangler overskud, Til gengæld skal du love dig selv at tage skeen i den anden hånd i januar, senest februar, hvor nødingen igen er nede på et acceptabelt niveau - både i supermarkedet og i TV - hvis vi lige ser bort fra januar--februrarudsalgene. Men dem kunne du evt. også vælge at omfavne, hvis du i øvrigt er typen der kan lide at shoppe ellers er det jo sådan set bare at spring over og melde fra. Når først vi er på den anden side julen er dagene allerede begyndt at blive længere og så ved du det kun et spørgsmål om tid, før fuglene kvidrer og solen atter står tidligt op om morgenen. Når foråret melder sig er du formodentlig også blevet træt af portvin og/eller Toblerone. Er du alkoholiker, skal du selvfølgelig vælge en anden form for selvmedicinering end lige alkohol og her kunne marihuana måske være en udvej, uden jeg skal gøre mig klog på den afdeling. Men i og med at du i så fald bevæger dig ind på forbudt område skulle der være basis for skud dopamin i tilgift, hvis ellers du er så heldig at blive standset af politiet mens du er ude i den friske luft, såfremt du på trods af din modvilje mod motion vælger at hente stofferne selv. Der er med andre ord masser af muligheder for at få en fornøjelig december, selv med en årstidsbestemt depression. Det eneste du ikke skal gøre er at lade depressionen og konventionerne køre med dig uden at få lidt fornøjelse ud af årstidens mulighedspallet, for så er det først at meningsløsheden vinder. Jeg var fx. i biografen forleden og det hører ellers til sjældenhederne. Sådan noget er også en mulighed der giver god mening i en mørk tid.

Lise Lotte Rahbek og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Søren Kristensen

Rettelse: Ret beset skulle der nok have stået adrenalin i stedet for dopamin, omvendt så ved man jo aldrig. Mange gange viser politibetjente sig jeg jo at være ganske flinke, når det kommer til stykket, selv om de selvfølgelig først og fremmest skal passe deres arbejde.