Læsetid: 4 min.

Center for Vild Analyse: Verdens mest berømte glemte person

Ytringsfriheden kan godt blive lidt kompliceret, når man taler om krigsforbrydelser. Så det er nemmere at kæmpe kompromisløst for juleboller i Føtex
Assange er blevet et spøgelse, et mystisk væsen, en mumlende stemme fra fortiden, der vil os noget, men hvis budskaber vi har svært ved at skelne fra hinanden.

Assange er blevet et spøgelse, et mystisk væsen, en mumlende stemme fra fortiden, der vil os noget, men hvis budskaber vi har svært ved at skelne fra hinanden.

Victoria Jones

30. november 2019

Det var en ganske lille nyhed i mediestrømmen. Den offentlige anklager i Sverige bekendtgjorde for nylig, at man ikke længere ville retsforfølge Julian Assange i den sag om voldtægt, som havde været den oprindelige årsag til hans lange, delvist frivillige indespærring på Ecuadors ambassade i London.

Da anklagerne i første omgang kom frem for snart ti år siden, fyldte de mange spalter i verdens aviser. At Julian Assange, grundlæggeren af Wikileaks, som havde afsløret nogle af de værste krigsforbrydelser, USA begik i krigen i Irak, pludselig stod over for anklager om voldtægt i Sverige, optog i den grad sindene verden over. I dag er det lige omvendt. Assange er på det nærmeste blevet til et element, som vi af al magt forsøger at fortrænge. Han er givetvis verdens mest berømte glemte mand.

Assange eller en bolle

Selv de voldsomme scener, da Assange blev anholdt tidligere i år, har ikke rigtig sat sig de store spor. Er de ikke snarere som mærkelige, forvrængede billeder i en ond drøm, hvor noget uklart, fortrængt materiale stirrer tilbage på os?

 

Få de bedste historier, indblik i idedebatter og opdag ting,
du ikke vidste, du var interesseret i.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Benno Hansen
  • Anders Graae
  • Maj-Britt Kent Hansen
  • Kurt Nielsen
Benno Hansen, Anders Graae, Maj-Britt Kent Hansen og Kurt Nielsen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu