Læsetid: 4 min.

»Jeg kunne ikke finde på at købe mel lavet på korn, der ikke er sprøjtet«

Et borgerforslag om forbud mod salg af Roundup til private har netop rundet 50.000 underskrifter. Men forslaget forsøger at piske en stemning op, der baserer sig på følelser frem for fakta. Det mener Lis Mikkelsen, pensioneret skolelærer fra Sønderjylland og ud af en landmandsfamilie
Borgerforslaget om forbud mod privat brug af sprøjtemidlet Round Up har nu rundet de 50.000, der skal til for, at Folketinget skal tage det op.

Borgerforslaget om forbud mod privat brug af sprøjtemidlet Round Up har nu rundet de 50.000, der skal til for, at Folketinget skal tage det op.

Morten Rasmussen

23. november 2019

— Der er samlet 50.000 underskrifter ind til et borgerforslag, der vil have forbud mod salg af Roundup til private. Det skal nu behandles i Folketinget. Hvad mener du om det?

»Jeg har ikke så meget imod et privat sprøjteforbud. Så længe landbruget stadig får mulighed for at sprøjte. Mange private er nok dårlige til at dosere i forhold til landmænd, der har en uddannelse i det. Det er mest måden, man gør det på, jeg er imod. Det er en form for selvtægt.«

Hvordan mener du?

»Det er jo følelserne, der bestemmer. Jeg går meget ind for, at fakta og videnskab bestemmer, og der er intet, der er så godt undersøgt som Roundup. Alt er usundt, hvis det er forkert doseret, eller hvis man overdriver. Det gælder også salt og kaffe. Jeg synes, forslagsstillerne oppisker en stemning, og politikerne hopper med på det. Men jeg tror, de føler, at nu har de bidraget til at frelse verden.«

 

Få de bedste historier, indblik i idedebatter og opdag ting,
du ikke vidste, du var interesseret i.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Poul Anker Juul
  • David Zennaro
Poul Anker Juul og David Zennaro anbefalede denne artikel

Kommentarer

Det er for mig utroligt, at der stadig er mennesker, som kun vil spise fødevarer der indeholder kemi, eller er dyrket ved hjælp af dem.
Også i Toftlund må de have hørt om døde bier, ødelagte drikkevandsboringer, døde vandløb og fjorde i ubalance på grund af det stads.
Det virker som om, at den tidligere landbrugskone holder fast i sine holdninger til kemi og fødevarer af nostalgiske årsager, og ikke vil erkende de mange videnskabelige undersøgelser der peger på, at vi bør stoppe anvendelsen med det samme for miljøets skyld.
Det er holdninger som hendes, som kan få mig til at tvivle på, om fornuften i miljø og klimaspørgsmål har en chance, før bærerne af disse holdninger forsvinder af naturlige årsager.

Birgitte Johansen, Eva Schwanenflügel, Benta Victoria Gunnlögsson, Elise Berg, Per Torbensen, Britta Hansen, Karen Grue, Liselotte Paulsen, Anders Reinholdt, Bjarne Bisgaard Jensen, Christel Gruner-Olesen, Ivan Breinholt Leth, Lillian Larsen, Flemming Berger, Mogens Holme, Carsten Wienholtz, Gert Romme, Anne-Marie Krogsbøll, Steffen Gliese og Lise Lotte Rahbek anbefalede denne kommentar
Lise Lotte Rahbek

Mon løreren har spurgt sig selv hvor de kemikalier, som bliver hældt ud over jord, korn, grøntsager og gårdsplads bliver af..

Birgitte Johansen, Eva Schwanenflügel, Benta Victoria Gunnlögsson, Per Torbensen, Britta Hansen, Karen Grue, Flemming Berger, Carsten Wienholtz, Søren Bro og Gert Romme anbefalede denne kommentar
Karsten Jakobsen

Når man kender Lis Mikkelsen fra de forskellige medier, kan man også se en person fuld af fordomme mod stort set alt og ualmindelig faktaresistent. Hendes beretning om meldrøjer er i øvrigt en gang sludder - meldrøjer har intet med økologi at gøre. Det konventionelle landbrug kan ikke fjerne meldrøjer med sprøjtning - der findes ingen kur. se https://effektivtlandbrug.landbrugnet.dk/artikler/arkiv/24304/der-er-mel...

Lillian Larsen, Eva Schwanenflügel, Benta Victoria Gunnlögsson, Signe Hansen, Bjarne Bisgaard Jensen, Carl Chr Søndergård, Carsten Wienholtz, Søren Bro, Gert Romme, Anne-Marie Krogsbøll, Steffen Gliese og Lene Timmermann anbefalede denne kommentar

Som inkarneret økolog kan jeg alligevel godt forstå Lis Mikkelsen. Det var tidligere et problem at producere nok og i en ordentlig kvalitet. Det har landmændene og deres organisationer arbejdet målrettet med i årtier med stor succes. Problemet er, at den strategi har vist sig ikke at holde i fremtiden. Så man må håbe, at mennesker som Lis Mikkelsen besinder sig og indser, at man ikke kan fortsætte på samme måde.

Men hvis de skal have en chance for det, så kræver det respekt for dem og deres arbejde i gennem mange år med at dyrke jorden og producere vores mad.

Birgitte Johansen, Svend Erik Sokkelund, Eva Schwanenflügel, Benta Victoria Gunnlögsson, ingemaje lange, Armin Vauk, Per Torbensen, Karen Grue, Liselotte Paulsen, Anders Reinholdt, Christel Gruner-Olesen, Erik Karlsen, Flemming Olsen, Søren Bro, Gert Romme, Anne-Marie Krogsbøll, Viggo Okholm, Steffen Gliese og Lene Timmermann anbefalede denne kommentar

Sådan Lis! Endelig en jeg kan være enig med!
Selvfølgelig er der masser af protester her i kommentarsporet, men det er som om de ikke har læst artiklen eller forholder sig til det faktum at økologi kræver meget mere plads til at dyrke samme mængde afgrøder.

Ja, Claus Poulsen, det hedder sådan set 'naturlig drift' og går ud på, at der er balance mellem udbytte og naturlig vækst. Spørgsmålet er: hvorfor skal vi bruge vores begrænsede areal til at føde resten af verden? Det må de selv gøre. Vi kan bidrage med ekspertise, men eftersom landbruget allerhøjst er et nulsumsspil i forhold til tilskud, er der ikke rigtigt noget vundet ved ikke at insistere på lokal dyrkning.

Lillian Larsen, Jan Weber Fritsbøger, Eva Schwanenflügel, Benta Victoria Gunnlögsson, Hans Iver Schelde Hjort, Carsten Munk, Elise Berg, Per Torbensen, Lise Lotte Rahbek, Karen Grue og Signe Hansen anbefalede denne kommentar
Jan Weber Fritsbøger

ja det er vel også at piske en stemning op at afsløre, at den kemiske industri har løjet om farligheden af roundup,
man skjulte det faktum at det faktisk skaber forurening af drikkevandet, og det faktum at det godt kan medføre cancer,
og man gjorde det for at kunne sælge det til de åbenbart naive landmænd,
og så er der de andre kemiske midler som bruges som oops heller ikke er så harmløse som industrien og dermed landbruget siger,
men det drejer sig jo om penge det samme kan siges om dyrevelfærd og ringe kødkvalitet,
men der er heldigvis alternativer for dem som har råd, øko og velfærdsgrise smager klart bedre end fabrikssvin fodret med gensoya.

Birgitte Johansen

Når nu Lis Mikkelsen i den grad hylder videnskaben, skulle hun måske også sætte sig ind i de undersøgelser, der ikke lige falder i hendes smag; som f.eks. at der er fundet rester af Round-Up i uhyggeligt mange drikkevandsboringer, her, i Danmark, hvor vi engang havde noget af verdens reneste drikkevand!