Læsetid: 6 min.

Hongkongs ledere er problemet – ikke Kina

De vestlige medier udlægger oprøret i Hongkong som en konflikt mellem Kina og byens borgere. Men vreden udspringer også af lokale myndigheders manglende evne til at sikre en fremtid for unge i et ultrakapitalistisk system, mener Chandran Nair, indflydelsesrig leder af tænketank i Hongkong
Demonstranter søger ly for politiets tåregaspatroner ved blokaden foran universitetets polytekniske fakultet. Natten til onsdag blev omkring 1.000 arresteret, da de overgav sig til de belejrende politistyrker.

Demonstranter søger ly for politiets tåregaspatroner ved blokaden foran universitetets polytekniske fakultet. Natten til onsdag blev omkring 1.000 arresteret, da de overgav sig til de belejrende politistyrker.

Anthony Wallace

23. november 2019

Chandran Nair er godt træt af de vestlige medieres fremstilling af oprøret og den voldelige konflikt mellem demonstranter og politiet, der på sjette måned udspiller sig i hans by. I bund og grund er det nemlig Hongkongs egne lokale ledere, der er problemet. Ikke så meget Kina.

»Protesterne udspringer i mine øjne af frustrationer og vrede over de lokale myndigheders manglende evne til at beskytte Hongkong-borgernes interesser. I forhold til Beijing. Men også i høj grad i forhold til en fejlslagen og ultrakapitalistisk samfundsmodel, der har frarøvet den unge generation muligheden for social mobilitet,« siger Chandran Nair over telefonen fra kontoret i den Hongkong-baserede asiatiske tænketank, Global Institute for Tomorrow, han har stiftet og er leder af.

Alligevel er det forholdet til Kina, der er omdrejningspunktet for vestlige medier, iagttagere og politikeres analyse af situationen, som man har frygtet vil ende med brutal magtdemonstration og nedslagtning af demonstranterne anført af den kinesiske hær og initieret af centralregeringen i Beijing.

 

Få de bedste historier, indblik i idedebatter og opdag ting,
du ikke vidste, du var interesseret i.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Olaf Tehrani
  • ingemaje lange
  • Henrik Leffers
  • Alvin Jensen
  • Torben K L Jensen
  • Karsten Nielsen
Olaf Tehrani, ingemaje lange, Henrik Leffers, Alvin Jensen, Torben K L Jensen og Karsten Nielsen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Karsten Nielsen

Tak til Information for at bringe denne artikel! Godt at situationen i Hong Kong bliver belyst, så man som læser kan se, at situationen er langt mere kompleks, end vi ellers bliver informeret om. At en reporter fra DR eller TV2 stiller sig op med gasmaske blandt stenkastende unge og hævder at "dække oprøret" - er så komplet overfladisk, ensidigt (og latterligt), at man rystes over inkompetencen i disse medier. Nu kan jeg kun opfordre til, at medierne graver lidt mere omkring den "fejlslagne og ultrakapitalistisk samfundsmodel", som Hong Kong ifølge artiklen repræsenterer. Skaden er dog nok sket hvad angår danskerne opfattelse af denne konflikt, og nogen selvransagning kan man næppe forvente i medierne. Men godt med denne artikel - så nogle få dog kan stille sig skeptisk med hensyn til at placere "skurken" i konflikten.

Henrik Peter Bentzen, ingemaje lange, Henrik Leffers, Alvin Jensen, John Andersen, Rolf Andersen, Anders Weicheck og Torben K L Jensen anbefalede denne kommentar