Læsetid: 8 min.

»Jøder føler sig ikke sikre«

I sidste weekend blev en jødisk kirkegård i Randers udsat for omfattende hærværk, mens en række jødiske familier i Danmark fik klistret gule jødestjerner op ved deres boliger. Det skete på årsdagen for Krystalnatten i 1938, og aktionerne var tilsyneladende koordineret af en nynazistisk organisation. Information har spurgt tre af de berørte personer, hvad der skete, og hvordan de ser på truslen fra den yderste højrefløj i dag
Onsdag aften blev der afholdt fakkeldemonstration på villavejen uden for Henrik og Ella Chievitz’ hjem i Silkeborg. Familien var en af de jødiske familier, som i sidste weekend fik klistret en gul jødestjerne op på deres postkasse.

Onsdag aften blev der afholdt fakkeldemonstration på villavejen uden for Henrik og Ella Chievitz’ hjem i Silkeborg. Familien var en af de jødiske familier, som i sidste weekend fik klistret en gul jødestjerne op på deres postkasse.

Tor Birk Trads

16. november 2019

Natten til lørdag i sidste weekend blev omkring ti steder i Danmark udsat for nynazistisk hærværk.

I Randers blev 84 gravsten overhældt med maling på en jødisk kirkegård, i Aalborg blev der skrevet jude over en gravsten, i Vallensbæk blev der malet en davidsstjerne med sort spraymaling på en murstensfacade hos en jødisk familie, mens der i Silkeborg og flere andre steder i landet blev klistret gule jødestjerner op på postkasser og i opgange hos personer med jødisk baggrund eller med tilknytning til jødiske kulturforeninger.

I alt mindst ti tilfælde af hærværk og chikane. Det samme skete flere steder i de skandinaviske lande.

Angrebene har i løbet af ugen skabt overskrifter i de landsdækkende medier og er blevet fordømt af blandt andre statsminister Mette Frederiksen.

»Antisemitisme og racisme har ingen plads i vores samfund. Og weekendens angreb på en jødisk gravplads i Randers er både et angreb på danske jøder og alle vi andre,« skrev statsministeren i et opslag på Facebook

 

Få de bedste historier, indblik i idedebatter og opdag ting,
du ikke vidste, du var interesseret i.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Eva Schwanenflügel
  • Kim Folke Knudsen
Eva Schwanenflügel og Kim Folke Knudsen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Kim Folke Knudsen

»Mandag morgen begyndte vi at fjerne malingen. Det var lidt en vanskelig opgave at rense den af uden at ødelægge stenene, fordi de er lavet af sandsten og marmor og meget gamle og porøse. Man kan ikke bare sætte en højtryksrenser på og så blæse løs. Jeg havde en stenhugger med, som kunne holde øje med, hvordan stenene reagerer på de forskellige metoder, og så var der tre mand til at fjerne det. Der har været rigtig mange mennesker, som har budt sig til for at hjælpe med at fjerne malingen. Der er også nogle arabiske borgere i Randers, som har tilbudt at hjælpe. Det er fantastisk.«

Citat slut

Tak til de arabiske borgere i Randers, der vil hjælpe med at fjerne dette forbandede svineri.

Tak til alle borgere i Danmark, der vil hjælpe med at fjerne dette forbandede svineri.

Se dit medmenneske som et familiemedlem en ven en veninde og en medborger uanset tro, etnicitet, køn, seksualitet politisk overbevisning.

Hvis alle gjorde som ovenfor beskrevet, så var Mellemøsten ikke konstant i brand, håbet om fred mellem folkene ville være vakt. Holocaust var forblevet et ondt mareridt og ikke en enestående mørk og kulsort tragedie i Tysklands og Europas historie.

jens christian jacobsen, Michael Friis, Nette Skov, Flemming Berger, Per Torbensen, Viggo Okholm og Herdis Weins anbefalede denne kommentar

Jeg tager dyb afstand fra hærværk af grave og angreb på jøder selv om en stjerne jo i sig selv ingen skade gør,
Det kan så undre at der stadig findes foreninger som direkte støtter Israel i vores land og her til er det da især stærkt at muslimer hjælper med rengøring efter hærværk
Historien her kan så være en øjenåbner for at ikke alt ondt kommer fra vore nye medborgere som tror på den tredie udgave af Gud set med jødiske og kristne briller..

Per Christiansen

- der er måske nogle få tåber der vil jøderne ondt.
Men der er mange alm mennesker der ikke vil - men de råber ikke så højt

Det er dybt forkasteligt, og helt meningsløst. Det er resultatet af en stadig mere skinger højrefløj, som har fået lov til, med deres had, at splitte mennesker efter deres religion. Jeg ville hjælpe med at rense gravstenene, at skænde på de horrible mennesker som klistrer facistiske symboler hos folk som blot passer deres eget liv. Det er en skændsel med den kommunitarisme som politiker fremmer. Vi er alle borgere, alle lige.

Alle os almindelige jøder, muslimer, kristne og ikke religiøse (m.fl) må stå sammen omkring denne forfølgelse af minoriter, der blomster som ukrudt i Danmark i disse år - hjulpet på vej af politikere, der forsøger at splitte os.