Læsetid: 3 min.

Mark Zuckerberg advarer mod begrænsning af ytringsfriheden

I en tale på Georgetown University forsvarer Zuckerberg ytringsfriheden og advarer mod forsøg på at kategorisere kontroversiel tale som farligt indhold
Zuckerberg undviger at give opklarende svar på problemet med Facebooks eget hate speech-forbud. Mange vil mene, at virksomheden selv har været en stor part i den modbevægelse, som i de sidste par år har knægtet den fri debat.

Zuckerberg undviger at give opklarende svar på problemet med Facebooks eget hate speech-forbud. Mange vil mene, at virksomheden selv har været en stor part i den modbevægelse, som i de sidste par år har knægtet den fri debat.

Erin Scott

16. november 2019

I oktober holdt facebookchefen, Mark Zuckerberg, en vigtig tale om ytringsfrihed ved Georgetown University:

»Jeg er her i dag, fordi jeg mener, at vi fortsat skal stå for ytringsfrihed.«

Zuckerberg skriver i talen, at ytringsfriheden er en »altafgørende« værdi for Facebook. Det er således en værdi, der ikke bare kan byttes ud med andre værdier. Han anerkender, at ytringsfriheden kan skabe en hel del uorden, men at vejen til mere fremskridt i det lange løb kræver en konfrontation med ideer, der udfordrer os.

Facebook er aktuelt under massiv politisk beskydning. Præsidentkandidat Elizabeth Warren har for eksempel for nylig beskyldt virksomheden for at være en »disinformation for profit-machine«. I manges øjne udgør virksomheden en trussel mod demokratiet.

På grund af det offentlige bombardement brugte Zuckerberg ikke sin taletid til at introducere en lang række nye initiativer og funktioner, men snarere på forsvar. Hans tale var således rettet mod Facebooks mange kritikere, der fordømmer virksomhedens indvirkning på samfundet som destruktiv.

Zuckerberg gennemgår, hvordan hans sociale medie er udfordret af politisk ekstremisme, systematisk misinformation og politiske annoncer indeholdende usandheder. Dog fastholder han sin velkendte optimisme – missionen om at give folk en stemme og bringe verden tættere sammen er i sidste ende positive tiltag, som har revolutioneret den verden, vi kender.

Talen indeholder desuden en advarsel mod den nye bevægelse hen imod lovgivning, som forsøger at begrænse brugernes ytringsfrihed på Facebook samt flere kritikeres trang til at definere kontroversiel tale som farligt indhold.

Zuckerberg mener, at man i stedet bør fokusere på at oprette nye institutioner, så Facebook ikke på egen hånd skal træffe vigtige beslutninger om brugernes ytringsfrihed på internettet.

Undviger hate speech-problematikken

Zuckerberg kæmper i talen mod ideen om, at Facebook skal være dommer over, hvad brugerne må ytre på platformen. Han kritiserer i den forbindelse en modbevægelse, som i stigende grad forsøger at begrænse ytringsfriheden på internettet.

»Vi ser folk, som forsøger at definere flere ytringer som farlige, fordi det kan lede til politiske resultater, som de finder uacceptable,« skriver Zuckerberg og fortsætter: »Jeg mener personligt, at dette på langt sigt er mere farligt for demokratiet end snart sagt en hvilken som helst ytring.«

På trods af talens mange lyspunkter undviger Zuckerberg at give opklarende svar på problemet med Facebooks eget hate speech-forbud. Mange vil mene, at virksomheden selv har været en stor part i den modbevægelse, som i de sidste par år har knægtet den fri debat.

Zuckerberg opremser tidligere historiske og forfatningsstridige forsøg på at begrænse ytringsfriheden for amerikanske borgere – for eksempel indgreb mod den socialistiske leder Eugene Debs og demonstranterne under Vietnamkrigen.

Men han undgår at forklare, hvorfor samme tiljublede principper ikke også bør tildele rettigheder til vor tids kontroversielle talere såsom medieagitatoren Alex Jones og højreekstremisten Tommy Robinson.

Betydning for Facebooks ’oversight board’

Når Facebook nu offentligt melder ud, at ytringsfriheden er yderst værdifuld for virksomheden, vil det få betydning for virksomhedens kommende oversight board, som skal give brugerne mulighed for appel. Den nye uafhængige institutions hovedopgave bliver nemlig at håndhæve Facebooks værdier ved at fortolke og anvende Facebooks fællesskabsregler.

»Vi vil udnævne medlemmer til denne bestyrelse, som har en bred vifte af synspunkter og baggrunde, men som hver især har ytringsfrihed som deres altafgørende værdi,« skriver Zuckerberg. Selv om denne anerkendelse af ytringsfrihedens særlige status er et fornuftigt skridt fremad for facebookchefen, så venter der stadig en langt sværere opgave forude, nemlig at realisere det.

Zuckerberg har desuden ret i, at »vi vil have fordel af en mere demokratisk proces, klarere regler for internettet og nye institutioner«. Det er helt oplagt at tilføje, at Facebook for at nå det mål bør gøre meget mere for at sikre øget gennemsigtighed.

Et minimumskrav for rimelig gennemsigtighed er for eksempel formuleret i Santa Clara-principperne. Her anbefales det, at Facebook skal offentliggøre antallet af fjernelser, fremsende klare forklaringer på, hvorfor en brugers indhold er blevet fjernet, samt sørge for en rimelig mulighed for appel.

Muligheden for appel er snart en realitet, men der er stadig en del uklarheder om, hvor meget information om institutionens beslutninger, der vil være offentligt tilgængelige. Årsagen er, at virksomheden aktuelt forsøger at finde den rette balance mellem den kommende institutions gennemsigtighed og de ramte brugeres privatliv.

Mere gennemsigtighed er uden tvivl vigtig for at sikre brugernes ytringsfrihed, men det er også nøglen til at forstå og modvirke negative fænomener såsom politisk ekstremisme og systematisk misinformation.

Zuckerbergs tale ved Georgetown University markerer overordnet set en positiv udvikling, som virksomheden forhåbentlig vil arbejde videre med.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu